KUVAR OTKRIO TAJNU Evo zbog čega je Mađarski gulaš najbolji na svetu (RECEPT)

trpeza

17:16

Kulinarski globus 1

Svi uživaju jedući gulaš, a umetnost je spremiti ga. To znaju svi kuvari, pa se često utrkuju koji će od njih biti najbolji majstor za mađarsku verziju ovog delikatesnog jela

KUVAR OTKRIO TAJNU Evo zbog čega je Mađarski gulaš najbolji na svetu (RECEPT)
Shutterstock

Za sve ljubitelje dobre hrane, kuvar Ištvan Sekelj podelilo je sa nama tajnu svog čuvenog mađarskog gulaša.

Sastojci:

  • 1,5 kg crnog luka
  • 200 ml ulja
  • 20 g soli
  • 2,5 kg junetine
  • 30 g začina za jelo
  • 10 g bibera
  • 50 g mlevene crvene slatke paprike
  • 30 g mlevene crvene ljute paprike
  • 5 g belog luka

Priprema:

U veću šerpu dodajte ulje, kada se malo zagreje, dodajte crni luk koji ste prethodno isekli na kockice, a zatim beli luk da se sjedini.

Dinstajte ga dok ne dobijete želatin, tj. gustu masu. Iseckajte junetinu na kockice (2,5x2,5cm) i dodajte je u  izdinstani luk, zatim nalijte vode  toliko da prekrije meso.

Kada boja postane zladna i kada ste sigurno da se luk lepo izdinstao, dodajte mlevenu crvenu papriku slatku, zatim ljutu, beli luk i ostavite da se kuva 3,4 sata na jako tihoj vatri. Kada voda ispari, dodajte je umereno, po jednu šoljicu.

Kad se to sve lepo sjedini, tj. dobijete gustinu, gulaš je  spreman za jelo!

Ovi sastojci su za 10 osoba.

Prijatno!

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (1)

Loading
djurica

17.02.2023 18:46

Ako sledim recept onda kako da uz papriku dodam i beli luk ako sam ga vec ubacio malo posle crnog luka ?