TOTALNI HIT U KUHINJI Češke palačinke s kupusom može i za doručak i za večeru

Alo.rs

18:30

Kulinarski globus 0

Oduševiće vas ukusom.

TOTALNI HIT U KUHINJI Češke palačinke s kupusom može i za doručak i za večeru
unsplash.com

Palačinke s kupusom

Sastojci:

Za palačinke:

1/2 glavice kupusa

2 glavice crnog luka

2 kašičice kokosovog brašna                     

2 kašike pšeničnog brašna

3 jajeta

1/2 kašičice bibera

1 čen belog luka

Za sos:

4 kašike grčkog jogurta

1 kašičica soja sosa

1 kašičica mlevene paprike

Priprema:

Kupus izrendajte, crni luk sitno iseckajte, te pomešajte zajedno sa obe vrste brašna. U drugoj činiji umutite jaja s biberom i belim lukom, pa ubacite u činiju s kupusom. U tiganj stavite kašiku ulja, razmažite po površini i sačekajte da se dobro ugreje. Kašikom uzimajte smesu, stavljajte na tiganj i spljoštite da dobije izgled palačinke. Pržite do 3 minuta dok ne porumeni pa nežno okrenite. U činiji pomešajte grčki jogurt, soja sos i mlevenu papriku, pa sipajte preko palačinki ili ih umačite u sos.

SAVET Da biste proverili da li je ulje vrelo, stavite čačkalicu u sredinu tiganja i ako se pojavljuju mehurići, spremno je za prženje

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading