PRAVI BELGIJSKI Original recept za vafle, mekane, mirišljave, neodoljive!

Vesna Vukadinović

20:30

Kulinarski globus 0

Poslužite vafle posute šećerom u prahu, istopljenom čokoladom ili medom.

PRAVI BELGIJSKI Original recept za vafle, mekane, mirišljave, neodoljive!
Shutterstock

Sastojci:

500 g brašna

4 belanca

250 g istopljenog putera

120 g  mleka u prahu

20 g svežeg kvasca

1 kašičica smeđeg šećera

½ kašičice soli

1 vanilin šećer

600 ml mlake vode

Priprema:

U veću činiju sipajte brašno, napravite udubljenje i tu stavite kvasac, mlaku vodu, šećer, mleko u prahu, vanilin šećer. Umutite testo i ostavite da odstoji pola sata. Istopite puter i kad se malo prohladi dodajte u testo i izmešajte. Umutite belanca u čvrst sneg i dodajte u testo. Izmešajte da se smesa ujednači. Pecite vafle u podmazanom aparatu.

Savet: Ako vam se vafli lepe za aparat malo povećajte količinu putera u receptu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading