BOGATA KOMBINACIJA UKUSA Irski gulaš oduševiće sve poznavaoce ovog jela

Alo.rs

12:30

Kulinarski globus 0

Nije baš isti kao onaj koji mi pravimo.

BOGATA KOMBINACIJA UKUSA Irski gulaš oduševiće sve poznavaoce ovog jela
pixabay

Irski gulaš

Sastojci:

0,5 kg jagnjetine bez kostiju

400 g krompira

250 g luka

1 kašičica soli

1/2 kašike sušene majčine dušice

1/4 l kokošje supe

1 kašika naseckanog peršuna

Priprema:

Meso operite, obrišite i po potrebi uklonite masne krajeve, pa ga isecite na kriške. Krompir i luk ogulite i iseckajte na kriške. Zagrejte rernu na 175 stepeni. Dno lonca ili vatrostalne posude pokrijte sa trećinom narezanog krompira. Na to stavite polovinu jagnjetine i pokrijte polovinom luka. Kolutiće luka pospite solju
i majčinom dušicom. Na luk opet stavite sloj krompira, zatim ostatak mesa i na njega kolutiće luka. Opet pospite solju i majčinom dušicom te pokrijte ostatkom krompira. Prelijte kokošjom supom. Složenac pecite oko sat i po u rerni. Pre posluživanja pospite peršunom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading