GOTOV DOK TREPNEŠ Specijalitet sa HAVAJA je ukusan i sočan

Alo.rs

13:00

Kulinarski globus 0

Lako se pravi ali i brzo jede.

GOTOV DOK TREPNEŠ Specijalitet sa HAVAJA je ukusan i sočan
Shutterstock

Havajski hamburger

Sastojci:

2 šolje pirinča

2 čaše vode

2 kg mlevene govedine

2 kašičice soli

2 kašičice crnog bibera

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika brašna

1 kocka goveđe supe

1 kašika soja sosa

2 kašičice maslinovog ulja

2 mlada luka

Priprema:

Skuvajte pirinač, pa ga ostavite sa strane. Mleveno meso začinite sa solju i biberom, pa od njega napravite pljeskavice. Zagrejte maslinovo ulje, pa ih ispržite s obe strane. Zatim sklonite pljeskavice, smanjite vatru, 
dodajte brašno i neprestano mešajte. Potom dodajte 2 šolje vrele vode i kocku goveđe supe, te soja sos. Kuvajte dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Nakon toga ispržite jaja, ali vodite računa jer treba da ostanu 
rovita. Zatim uzmite tanjir na kome ćete da servirate loko moko. Prvo stavite pirinač, pa pljeskavicu, potom 
jaje, onda sos i na kraju pospite sitno iseckanim mladim lukom i vaš havajski hamburger je spreman.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading