GOTOV DOK TREPNEŠ Specijalitet sa HAVAJA je ukusan i sočan

Izvor: Alo.rs

13:00

Kulinarski globus 0

Lako se pravi ali i brzo jede.

GOTOV DOK TREPNEŠ Specijalitet sa HAVAJA je ukusan i sočan
Shutterstock

Havajski hamburger

Sastojci:

2 šolje pirinča

2 čaše vode

2 kg mlevene govedine

2 kašičice soli

2 kašičice crnog bibera

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika brašna

1 kocka goveđe supe

1 kašika soja sosa

2 kašičice maslinovog ulja

2 mlada luka

Priprema:

Skuvajte pirinač, pa ga ostavite sa strane. Mleveno meso začinite sa solju i biberom, pa od njega napravite pljeskavice. Zagrejte maslinovo ulje, pa ih ispržite s obe strane. Zatim sklonite pljeskavice, smanjite vatru, 
dodajte brašno i neprestano mešajte. Potom dodajte 2 šolje vrele vode i kocku goveđe supe, te soja sos. Kuvajte dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Nakon toga ispržite jaja, ali vodite računa jer treba da ostanu 
rovita. Zatim uzmite tanjir na kome ćete da servirate loko moko. Prvo stavite pirinač, pa pljeskavicu, potom 
jaje, onda sos i na kraju pospite sitno iseckanim mladim lukom i vaš havajski hamburger je spreman.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading