GOTOV DOK TREPNEŠ Specijalitet sa HAVAJA je ukusan i sočan

Alo.rs

13:00

Kulinarski globus 0

Lako se pravi ali i brzo jede.

GOTOV DOK TREPNEŠ Specijalitet sa HAVAJA je ukusan i sočan
Shutterstock

Havajski hamburger

Sastojci:

2 šolje pirinča

2 čaše vode

2 kg mlevene govedine

2 kašičice soli

2 kašičice crnog bibera

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika brašna

1 kocka goveđe supe

1 kašika soja sosa

2 kašičice maslinovog ulja

2 mlada luka

Priprema:

Skuvajte pirinač, pa ga ostavite sa strane. Mleveno meso začinite sa solju i biberom, pa od njega napravite pljeskavice. Zagrejte maslinovo ulje, pa ih ispržite s obe strane. Zatim sklonite pljeskavice, smanjite vatru, 
dodajte brašno i neprestano mešajte. Potom dodajte 2 šolje vrele vode i kocku goveđe supe, te soja sos. Kuvajte dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Nakon toga ispržite jaja, ali vodite računa jer treba da ostanu 
rovita. Zatim uzmite tanjir na kome ćete da servirate loko moko. Prvo stavite pirinač, pa pljeskavicu, potom 
jaje, onda sos i na kraju pospite sitno iseckanim mladim lukom i vaš havajski hamburger je spreman.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading