DALMACIJA SE PONOSI OVIM JELOM Pašticada na hrvatski način je specifična, a svima se dopada

Izvor: Alo.rs

10:30

Kulinarski globus 0

Meso u spoju sa povrćem je neodoljivo.

DALMACIJA SE PONOSI OVIM JELOM Pašticada na hrvatski način je specifična, a svima se dopada
Shutterstock

Dalmatinska pašticada

Sastojci:

2 kg junetine od buta

200 g suve slanine

3 velike glavice crnog luka

8 čenova belog luka

400 gr zeleni za supu

1 veća jabuka

1 konzervirani pelat

200 ml ulja

2 kašike senfa

400 ml crnog vina

5 suvih šljiva

1 kašika šećera

lovorov list, ruzmarin i majčina dušica

suvi začin

so, biber

Priprema:

Meso očistite, slaninu isecite na tanke šnite, očistite 5 čenova belog luka i prerežite na par delova. Meso dobro posolite, premažite senfom i uljem i ostavite da odstoji preko noći ili minimum 4 sata. Naglo na ulju zapecite meso i ostavite ga sa strane. Ubacite u isti tiganj crni i beli luk i sitno iseckano korenasto povrće. Vratite meso, ulijte vodu i vino, dodajte suvi začin, poklopite i ostavite na laganoj vatri do 2 i po sata uz povremeno dodavanje vode i vina. Očistite jabuku pa dodajte i nju kao i konzervirani paradajz iseckan na komadiće, šećer i iseckane suve šljive koje ste držali potopljene u vodi pola sata. Dodajte povremeno vodu i ostavite da se jelo kuva najmanje 4 sata. Na kraju začinite, pa meso izvadite, sos propasirajte i prokuvajte. Jelo poslužite uz njoke ili rezance.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)