NAPOLEON TORTA iz carske Rusije za kojom ludi cela planeta ima hiljadu slojeva i slasni kremić od vanile
Napoleon torta je poznata ruska poslastica, a pravi se od puno tankih kora, koje su premazane ukusnom kremom od vanile, pa je nazivaju i torta od hiljadu slojeva.
Napoleon torta
Sastojci:
800 g lisnatog testa
200 g krem sira
400 ml mlika
6 žumanaca
120 g šećera
50 g skroba
1 žkašičica ekstrakta vanile
50 g putera, sobne temeprature
100 g kokosa
Priprema:
Lisnato testo odmrznite, oklagijom malo razvucite, pa stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Isecite na tri jednaka dela, da dobijete pravougaonik. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Gotovo testo malo pritisnite rukama. Svaki deo odvojite rukama tako da dobijete dve jednake polovine. Trebalo bi da dobijete ukupno šest kora u obliku pravougaonika. Sipajte mleko u posudu i zagrejte ga. U činiji pomešajte žumanca, šećer i skrob, pa umutite da nema grudvica. Sipati mleko i kuvati dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Dobijeni fil sipajte u posudu, pa dodajte vanilu i margarin, pa promešajte. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi sat vremena. Umutite krem sir, pa dodajte fil sa žumancima, pa sve sjedinite mikserom. Zatim dodajte kokos i lagano promešajte. Stavite koru, pa je prekrijte filom i ponavljajte dok sve ne potrošite. Na kraju celu tortu preliti filom. Stavite u frižider na sat vremena. Ukrasite tortu mrvicama koje su ostale od kore i kokosa. Mrvice kore možete zameniti mlevenim keksom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
TOPI SE U USTIMA Čokoladna torta koja se pravi za svaku posebnu priliku
Nema kome se neće dopasti.
TORTA BAJADERA Savršena kombinacija plazme, čokolade i lešnika
Fil za ovu tortu se samo umuti, pa poslastica brzo bude gotova.
NAJBOLJA TORTA NA SVETU Hrskavo zadovoljstvo kojim se Skandinavija ponosi
Pravite i videćete i sami.
TORTA OD ORAHA SA KARAMEL FILOM Starinska poslastica bogatog ukusa
Napravite tortu po receptu naših baka od jednostavnih sastojaka.
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)