NAPOLEON TORTA iz carske Rusije za kojom ludi cela planeta ima hiljadu slojeva i slasni kremić od vanile
Napoleon torta je poznata ruska poslastica, a pravi se od puno tankih kora, koje su premazane ukusnom kremom od vanile, pa je nazivaju i torta od hiljadu slojeva.
Napoleon torta
Sastojci:
800 g lisnatog testa
200 g krem sira
400 ml mlika
6 žumanaca
120 g šećera
50 g skroba
1 žkašičica ekstrakta vanile
50 g putera, sobne temeprature
100 g kokosa
Priprema:
Lisnato testo odmrznite, oklagijom malo razvucite, pa stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Isecite na tri jednaka dela, da dobijete pravougaonik. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Gotovo testo malo pritisnite rukama. Svaki deo odvojite rukama tako da dobijete dve jednake polovine. Trebalo bi da dobijete ukupno šest kora u obliku pravougaonika. Sipajte mleko u posudu i zagrejte ga. U činiji pomešajte žumanca, šećer i skrob, pa umutite da nema grudvica. Sipati mleko i kuvati dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Dobijeni fil sipajte u posudu, pa dodajte vanilu i margarin, pa promešajte. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi sat vremena. Umutite krem sir, pa dodajte fil sa žumancima, pa sve sjedinite mikserom. Zatim dodajte kokos i lagano promešajte. Stavite koru, pa je prekrijte filom i ponavljajte dok sve ne potrošite. Na kraju celu tortu preliti filom. Stavite u frižider na sat vremena. Ukrasite tortu mrvicama koje su ostale od kore i kokosa. Mrvice kore možete zameniti mlevenim keksom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
TOPI SE U USTIMA Čokoladna torta koja se pravi za svaku posebnu priliku
Nema kome se neće dopasti.
TORTA BAJADERA Savršena kombinacija plazme, čokolade i lešnika
Fil za ovu tortu se samo umuti, pa poslastica brzo bude gotova.
NAJBOLJA TORTA NA SVETU Hrskavo zadovoljstvo kojim se Skandinavija ponosi
Pravite i videćete i sami.
TORTA OD ORAHA SA KARAMEL FILOM Starinska poslastica bogatog ukusa
Napravite tortu po receptu naših baka od jednostavnih sastojaka.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)