OVO MORATE DA PROBATE! Turska pita sa sirom ima krckavu koru, a unutra je lisnata i mekana kao burek!
Kada je jednom probate, uvek ćete je praviti.
Sastojci:
800 g brašna
200 g omekšalog margarina
450 ml tople vode
2 kašičice soli
Fil:
400 g sira po želji
1 jaje
Priprema:
Prosejano brašno posoliti, pa toplom vodom umesiti testo i podeliti na 2 lopte, jednu veći, a drugu manju. Manju rastanjiti oklagijom što je moguće više, premazati margarinom. Ponoviti postupak i sa drugom loptom. Obe kore uviti rolate. Zamotati rolate u oblik puža i rukom nežno pritiskati da se dobije disk. Staviti ih u kesice i u zamrzivač 30 minuta.
Fil: Pomešati sir sa umućenim jajetom. Veliku okruglu tepsiju podmazati. Iz zamrzivača prvo izvaditi manju koru i razvući pa staviti u pleh. Rasporediti nadev. Od većeg diska razvući što tanju i veću koru, da bude većeg prečnika od tepsije. Staviti je preko, pa nabrati da stane cela. Ivice gornje kore prstima stisnuti uz tepsiju. Premazati pitu sa malo ulja. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije smeđu boju.
Možda vas zanima:
ZABORAVITE NA MASNE PITE Ovako Turci prave burek kod kuće – brz, lagan i preukusan
Zanimljiva je činjenica da ga ona priprema u tiganju, kao i to da nije mastan kao onaj iz pekare
DOMAĆI BUREK SA SIROM Recept sa kojim nema greške, za doručak koji se pamti
Sočan i slasan, pravi raj za nepca.
BUREK SA SIROM Hrskavih kora i sočnog nadeva, najbolje služite uz jogurt
Još bolji od kupovnog, pravićete stalno.
TURSKA PITA SA SIROM Ima krckavu koricu, a unutra je lisnata i sočna kao burek!
Kada je jednom probate, uvek ćete je praviti.
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala
Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
Komentari (0)