OVO MORATE DA PROBATE! Turska pita sa sirom ima krckavu koru, a unutra je lisnata i mekana kao burek!
Kada je jednom probate, uvek ćete je praviti.
Sastojci:
800 g brašna
200 g omekšalog margarina
450 ml tople vode
2 kašičice soli
Fil:
400 g sira po želji
1 jaje
Priprema:
Prosejano brašno posoliti, pa toplom vodom umesiti testo i podeliti na 2 lopte, jednu veći, a drugu manju. Manju rastanjiti oklagijom što je moguće više, premazati margarinom. Ponoviti postupak i sa drugom loptom. Obe kore uviti rolate. Zamotati rolate u oblik puža i rukom nežno pritiskati da se dobije disk. Staviti ih u kesice i u zamrzivač 30 minuta.
Fil: Pomešati sir sa umućenim jajetom. Veliku okruglu tepsiju podmazati. Iz zamrzivača prvo izvaditi manju koru i razvući pa staviti u pleh. Rasporediti nadev. Od većeg diska razvući što tanju i veću koru, da bude većeg prečnika od tepsije. Staviti je preko, pa nabrati da stane cela. Ivice gornje kore prstima stisnuti uz tepsiju. Premazati pitu sa malo ulja. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije smeđu boju.
Možda vas zanima:
BUREK SA SIROM Hrskavih kora i sočnog nadeva, najbolje služite uz jogurt
Još bolji od kupovnog, pravićete stalno.
TURSKA PITA SA SIROM Ima krckavu koricu, a unutra je lisnata i sočna kao burek!
Kada je jednom probate, uvek ćete je praviti.
DA LI STE PROBALI CIGARA BUREK? Pravi se od tri sastojka, a gotov je bukvalno za pet minuta
Malo je verovatno da u čitavoj Srbiji ne postoji neko ko ne voli burek
DOMAĆI BUREK OD GOTOVIH KORA Po ovom receptu ga pravim godinama i nema šanse da ga promenim!
Jednostavan za pripremu, a niko neće primetiti razliku u odnosu na onaj iz pekare.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)