Mlečni hleb mek kao duša: Pecivo toliko lagano i slatko, prosto mami ukusom
Najmekši hleb ikada...
Priprema ukusnog mlečnog hleba biće odličan gastro projekat za vikend koji je pred nama. Ne brinite, nećete morati mnogo da se mučite, ali imajte na umu da hleb treba da se diže najmanje 90 minuta.
Savršen je za mazanje domaće paštete ili krem sira za doručak, a ostatak će poslužiti za pripremu slatkog hleba i tostiranja. Obavezno probajte!
Mlečni hleb
Sastojci - za bazu:
- 20 g hlebnog brašna
- 6 kašika vode
Drugi sastojci:
- 300 g hlebnog brašna
- 2 kašičice suvog kvasca
- 120 ml mlakog mleka
- 30 g rastopljenog putera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike šećera
- 2 jaja
Postupak: U manjoj činiji pomešati 20 g brašna i vode, staviti na vatru i mešati dok smesa ne postane glatka i gusta kao pasta. Sačekajte da se ohladi. Pripremljenu pastu pomešati sa jednim jajetom kako bi se lakše spojila sa preostalim sastojcima. Dodajte brašno, kvasac, mleko, otopljeni puter, šećer i so. Mešajte dok testo ne počne da se odvaja od posude. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite dok ne bude potpuno glatko. Stavite testo u nauljenu činiju i ostavite da se udvostruči. Kada testo naraste, pomerite ga i podelite na tri jednaka dela. Od testa oblikujte loptice i stavite ih jednu pored druge u pripremljenu tepsiju (oko 25 k 10 cm). Pokrijte hleb krpom i sačekajte da ponovo naraste. Za to vreme zagrejte rernu na 180 stepeni. Umutite preostalo jaje, premažite hleb i pecite ga oko 30 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Ako primetite da prebrzo dobija boju sa vrha, pokrijte kalup aluminijumskom folijom. Pustite da se hleb potpuno ohladi pre rezanja.
Možda vas zanima:
Od ovog hleba ide voda na usta: Ima posebno punjenje, meko je i slasno
Punjeni hleb koji morate probati prvom prilikom
DOMAĆE ZEMIČKE Mekane kao duša, savršene za sendviče, a mogu da se jedu i umesto hleba
Počastite se savršenim pecivom koje je odlično i sutradan.
PITA OD STAROG HLEBA Savršena za doručak ili večeru
Ako razmišlajte šta da spremite za doručak ili večeru, pita od starog hleba je idealno rešenje
DORUČAK ZA NEDELJNO JUTRO Preukusni hleb od KROMPIRA zavoleće cela porodica
Lako se mesi i ukusan je.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)