Mlečni hleb mek kao duša: Pecivo toliko lagano i slatko, prosto mami ukusom

Ana Klikovac

09:55

Kulinarski globus 0

Najmekši hleb ikada...

Hleb
Printscreen/YouTube/우미스베이킹Umi's baking

Priprema ukusnog mlečnog hleba biće odličan gastro projekat za vikend koji je pred nama. Ne brinite, nećete morati mnogo da se mučite, ali imajte na umu da hleb treba da se diže najmanje 90 minuta.

Savršen je za mazanje domaće paštete ili krem sira za doručak, a ostatak će poslužiti za pripremu slatkog hleba i tostiranja. Obavezno probajte!

Mlečni hleb

Sastojci - za bazu:

  • 20 g hlebnog brašna
  • 6 kašika vode

Drugi sastojci:

  • 300 g hlebnog brašna
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 120 ml mlakog mleka
  • 30 g rastopljenog putera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike šećera
  • 2 jaja

Postupak: U manjoj činiji pomešati 20 g brašna i vode, staviti na vatru i mešati dok smesa ne postane glatka i gusta kao pasta. Sačekajte da se ohladi. Pripremljenu pastu pomešati sa jednim jajetom kako bi se lakše spojila sa preostalim sastojcima. Dodajte brašno, kvasac, mleko, otopljeni puter, šećer i so. Mešajte dok testo ne počne da se odvaja od posude. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite dok ne bude potpuno glatko. Stavite testo u nauljenu činiju i ostavite da se udvostruči. Kada testo naraste, pomerite ga i podelite na tri jednaka dela. Od testa oblikujte loptice i stavite ih jednu pored druge u pripremljenu tepsiju (oko 25 k 10 cm). Pokrijte hleb krpom i sačekajte da ponovo naraste. Za to vreme zagrejte rernu na 180 stepeni. Umutite preostalo jaje, premažite hleb i pecite ga oko 30 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Ako primetite da prebrzo dobija boju sa vrha, pokrijte kalup aluminijumskom folijom. Pustite da se hleb potpuno ohladi pre rezanja.

 

Možda vas zanima:

čokoladna babka

BABKA Poljski čokoladni hleb mekan kao duša, a poćiće vam voda na usta

19:00

19 oktobar, 2024

Kulinarski globus

Svečani slatki hleb poreklom iz Poljske i Ukrajine s vremenom samo dobija na popularnosti. Jedan od omiljenih zimskih deserata, kolač od dizanog testa, najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.

Komentari (0)

Loading