SOGAN DOLMA Jelo iz Turske, izgledom podseća na punjene paprike

Izvor: Ivana Pavlović

10:00

Kulinarski globus 0

Umesto sarme ili punjenih paprika, napravite punjeni luk. Sogan dolma se sastoji od punjenog luka sa mesom. Magična mešavina ovih sastojaka zagrejaće vam dušu i telo.

sogan dolma
Shutterstock

Potrebno je

500 g mlevene junetine
150 g pirinča
8 glavica crnog luk
5 kašika ulja
200 ml soka od paradajza
so, biber, aleva paprika

Priprema

Očistite luk i stavite u ključalu vodu da se kuva oko 10 minuta. Vodite računa da se luk ne prekuva, inače će se raspadati. Luk izvadite iz ključale vode i lagano ga prebacite u hladnu vodu da se potpuno ohladi. Kada se ohladio pažlijvo vaditi list po list iz sredine (prstenove) da ostanu celi. Ostavite spoljne prstenove za punjenje, a unutrašnje iseckajte i propržite na ulju, zajedno sa mlevenim mesom. Začinite po ukusu.Potom dodajte oprani pirinač. Preko nalijte vodom i sve zajedno još malo prokuvajte. Smesa je spremna za punjenje kada uvri sva voda. Onda napunjen luk slažite u šerpu jedan pored drugog. Potom nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari. Ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading