BABA GANUŠ Aromatični prilog sa patlidžanom koji budi sva čula, a idealan za dane posta

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Fenomenalan namaz koji vodi poreklo iz Libana, a daje šmek svakom jelu.

baba ganuš
Shutterstock

Potrebno je

  • 2 patlidžana
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike tahinija
  • sok od 1 limuna
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • dimljena paprika

Priprema
Patlidžane operite i ispecite na roštilju ili u rerni dok ne omekšaju i kora ne postane crna. Ohladite, a zatim skinite koru. U blender stavite pečene patlidžane, beli luk, tahini, sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Poslužite u posudi, prelijte maslinovim uljem i pospite dimljenom paprikom. Odlična je kao namaz ili prilog uz hleb.

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading