ROL PITA SA MAKOM BOLJA OD ŠTRUDLE Poslastica bez premca koja budi sva čula

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Ako volite štrudlu, rol pitu sa makom ćete praviti stalno.

rol pita sa makom
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g kora za pitu
  • 200 g mlevenog maka
  • 100 g šećera
  • vanilin šećer, po ukusu
  • 1 kašike rendane korice limuna
  • 220 g kisele pavlake
  • 1 srednje jaje
  • 130 g otopljenog putera za premazivanje kore
  • 50 g prezla

Priprema

U jednu posudu stavite mleveni mak, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu pa promešajte žičanom mutilicom. Dodajte kiselu pavlaku i jaje. List kore stavite na papir za pečenje pa premažite puterom i pospite sa malo prezli. Preko nanesite drugi list kore, premažite puterom i pospite prezlama. Ređajte tako. Na 2⁄3 gornjeg lista rasporedite špahtlom fil od maka ali tako da ostavite 1⁄3 površine bez punjenja. Kore savijte sa svake bočne strane ka unutra, za oko 2,5 cm, kako ne bi ispao tokom pečenja. Zatim čvrsto urolajte testo pa stavite šavom nadole na pleh obložen papirom. Vrh štrudle premažite otopljenim puterom. Pecite oko 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, tj. dok ne porumeni. Pečenu pitu izvadite iz rerne pa pospite šećerom u prahu. Pustite da se ohladi pre sečenja. Bon appetit!

Možda vas zanima:

šomloi galuška

ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče

17:00

10 novembar, 2024

Sezonski recepti

Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.

Komentari (0)

Loading