MEDOVIK Čuvena poslastica sa medom raspametiće i one koji ne vole slatko, ukusa koji priča priče

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Jedna od najlepših ruskih torti ukrasiće svaku svečanu i slavsku trpezu.

medovik torta
Shutterstock

Potrebno je

  • 2 jajeta
  • 200 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 najmanja kašičica sode bikarbone
  • 3 kašike mleka
  • 3 kašike meda (što jači i kvalitetniji)
  • pola kašičice cimeta
  • 600-650 g glatkog brašna

Za fil:

  • 950 g kisele pavlake 
  • 80 g šećera u prahu
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica arome vanile

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Mikserom umutite jaja i šećer, dodajte sve ostale sastojke sem brašna. Stavite na nižu temperaturu da se sve lepo rastopi.  Kad soda počne da peni, skinite sa ringle. Dok je toplo, umešajte brašno, lepo sjedinite. Brašno postepeno dodajite dok ne dobijete fino, glatko testo. Testo podelite na 10 delova, izmerite na vagici tako da bude jednako. Oklagijom stanjite između 2 pek-papira otprilike kore prečnika 18 cm, mogu biti i do 22 cm. Korice pecite na prevrnutom plehu od 5 do 7 minuta na 180 stepeni. Za fil umutite slatku pavlaku, ne previše čvrsto, posebno izmešate kiselu pavlaku, šećer i vanilu, a zatim sve lepo sjedinite. Na svaku koru idu 2-3 kašike fila. Poslednju koru izmrvite i obložite tortu sa svih strana, pa dobro ohladite.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading