BEJGLI Mađarska praznična poslastica sa orasima, mekana kao pamuk, a trik je u ovome
Najpoznatije su verzije sa orasima i makom, a popularnost je stekla i štrudla sa višnjama.
Potrebno je
Za testo:
- pola šolje mlake vode
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 i po šolja brašna
- 120 g putera
- 3 kašičice šećera u prahu
- pola kašičice soli
Za fil:
- 300 g mlevenih oraha
- 2 kašike prezli
- rendana kora od 2 limuna
- 4 kašike meda
- 150 g šećera
- 2 kašike ulja
- pola šolje vode
- 1 šaka suvog grožđa
Za premaz:
- 1 jaje
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pomešajte kvasac i toplu vodu, pa ostavite da nadođe. Dodajte otopljen puter, brašno, šećer i so. Varjačom polako promešajte, pa rukom oblikujte loptu. Prebacite je na radnu površinu, razvaljajte, pa podelite na dva dela. U providnu foliju umotajte svaki, pa ostavite dva sata u frižideru. Zasebno pomešajte orahe sa prezlama i rendanom limunovom korom. Zagrejte med, šećer, ulje, vodu i suvo grožđe do ključanja. Onda umešajte orahe i ostavite da se prohladi. Oklagijom rastanjite testo na pravougaonike. Polovinu fila nanesite na testo, pa lagano urolajte i poređajte u pleh obložen pek papirom. Belanca odvojite od žumanaca, pa žumancetom premažite štrudle. Ostavite da naraste još pola sata. Premažite belancetom. Pecite 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa smanjite na 180 i pecite još pola sata. Prijatno!
Možda vas zanima:
ŠTRUDLA SA MAKOM Teta Nada nam je dala recept kako da bude sočna i mekana, prste da poližete
Starinska poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu, a može da se napravi i u posnoj varijanti.
ŠTRUDLA SA DŽEMOM Neodoljiva jesenja poslastica koja miriše na ljubav, a mekana kao duša
Fenomanalna i slatka, a vraća u dane detinjstva i bakinu kuhinju.
TRIKOVI ZA NAJUKUSNIJU ŠTRUDLU Biće sočna i mekana kao pamuk, a caka je u ovome
Primenite ove korisne trikove i uživajte u omiljenoj poslastici.
ŠTRUDLA SA MAKOM Mirisna poslastica za savršen početak dana, a mekana kao duša
Sočna štrudla po receptu bez mane.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Klasik na drugačiji način, nema ko vam neće tražiti recept
Ako volite baklavu, ovu sa pistaćima ćete obožavati.
DUBAI ČOKOLADA Viralni desert sa pistaćima pomera granice dobrog ukusa
Savršen spoj čokolade sa pistaćima oduševiće i one izbirljive.
POSNI KESTEN PIRE Desert koji greje dušu i telo, kao osmišljen za hladne dane
Sočan i sladak, a pogodan za dane Božićnog posta.
AUSTRIJSKE GERMKNEDLE Omiljena poslastica sa skijališta, po receptu bez mane
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli, i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
NAJSOČNIJI BATACI Grčki, hrskavi, medeni, a meso se lepi za prste
Neodoljivi i slasni, samo dodajte prilog po želji.
Komentari (0)