BEJGLI Mađarska praznična poslastica sa orasima, mekana kao pamuk, a trik je u ovome
Najpoznatije su verzije sa orasima i makom, a popularnost je stekla i štrudla sa višnjama.

Potrebno je
Možda vas zanima:

BEČKA ŠTRUDLA Mirisna poslastica sa jabukama koja budi sva čula
Fenomenalna poslastica za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.

BAKINA ŠTRUDLA SA ORASIMA Mirisna poslastica koja budi sva čula, uzećete parče više
Mekana i neodoljiva, najbolje odmah stavite duplu meru.

ŠTRUDLA SA ORASIMA Očaravajuća poslastica kojoj nema ravne, a miriše na ljubav
Fenomenalna štrudla raspametiće i one izbirljive.

NEODOLJIVA ŠTRUDLA SA ORASIMA Mirisna poslastica mekana kao pamuk, za pravo uživanje
Neodoljiva poslastica oduševiće i one izbirljive, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Za testo:
- pola šolje mlake vode
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 i po šolja brašna
- 120 g putera
- 3 kašičice šećera u prahu
- pola kašičice soli
Za fil:
- 300 g mlevenih oraha
- 2 kašike prezli
- rendana kora od 2 limuna
- 4 kašike meda
- 150 g šećera
- 2 kašike ulja
- pola šolje vode
- 1 šaka suvog grožđa
Za premaz:
- 1 jaje
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pomešajte kvasac i toplu vodu, pa ostavite da nadođe. Dodajte otopljen puter, brašno, šećer i so. Varjačom polako promešajte, pa rukom oblikujte loptu. Prebacite je na radnu površinu, razvaljajte, pa podelite na dva dela. U providnu foliju umotajte svaki, pa ostavite dva sata u frižideru. Zasebno pomešajte orahe sa prezlama i rendanom limunovom korom. Zagrejte med, šećer, ulje, vodu i suvo grožđe do ključanja. Onda umešajte orahe i ostavite da se prohladi. Oklagijom rastanjite testo na pravougaonike. Polovinu fila nanesite na testo, pa lagano urolajte i poređajte u pleh obložen pek papirom. Belanca odvojite od žumanaca, pa žumancetom premažite štrudle. Ostavite da naraste još pola sata. Premažite belancetom. Pecite 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa smanjite na 180 i pecite još pola sata. Prijatno!

LAGANI TART SA LIMUNOM Kremast i sočan, po receptu bez mane
Osvežavajući desert za prave sladokusce.

ČOKOLADNA PITA OD PRHKOG TESTA Neodoljiva poslastica nestaće sa stola odmah
Super ide uz šoljicu kafe.

FOKAČA SA RUZMARINOM Mirisna pogača mekana kao duša, a slaže se sa raznim prilozima
Sočna fokača biće mekana danima.

NJOKE SA SLANINOM Italijanski klasik na gurmanski način
Pravi raj za nepca.

KRMENADLE SA PEČENIM PAPRIKAMA Sočne i zasitne, a meso se lepi za prste
Samo dodajte hleb ili prilog po želji.
Komentari (0)