BEJGLI Mađarska praznična poslastica sa orasima, mekana kao pamuk, a trik je u ovome

BEJGLI Mađarska praznična poslastica sa orasima, mekana kao pamuk, a trik je u ovome

15:00

Sezonski recepti 0

Najpoznatije su verzije sa orasima i makom, a popularnost je stekla i štrudla sa višnjama.

bejgli sa orasima
Shutterstock

Potrebno je

Za testo:

  • pola šolje mlake vode
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 i po šolja brašna
  • 120 g putera
  • 3 kašičice šećera u prahu
  • pola kašičice soli

Za fil:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 2 kašike prezli
  • rendana kora od 2 limuna
  • 4 kašike meda
  • 150 g šećera
  • 2 kašike ulja
  • pola šolje vode
  • 1 šaka suvog grožđa

Za premaz:

  • 1 jaje

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pomešajte kvasac i toplu vodu, pa ostavite da nadođe. Dodajte otopljen puter, brašno, šećer i so. Varjačom polako promešajte, pa rukom oblikujte loptu. Prebacite je na radnu površinu, razvaljajte, pa podelite na dva dela. U providnu foliju umotajte svaki, pa ostavite dva sata u frižideru. Zasebno pomešajte orahe sa prezlama i rendanom limunovom korom. Zagrejte med, šećer, ulje, vodu i suvo grožđe do ključanja. Onda umešajte orahe i ostavite da se prohladi. Oklagijom rastanjite testo na pravougaonike. Polovinu fila nanesite na testo, pa lagano urolajte i poređajte u pleh obložen pek papirom. Belanca odvojite od žumanaca, pa žumancetom premažite štrudle. Ostavite da naraste još pola sata. Premažite belancetom. Pecite 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa smanjite na 180 i pecite još pola sata. Prijatno!

 

 

 

 

Možda vas zanima:

germknedle

AUSTRIJSKE GERMKNEDLE Omiljena poslastica sa skijališta, po receptu bez mane

15:00

8 decembar, 2024

Sezonski recepti

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli, i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

Komentari (0)

Loading