OVA HRANA DONOSI SREĆU U NOVOJ GODINI Najbolji starinski recept za novogodišnju sarmu, specijalitet “par ekselans”
Može li svečana trpeza da se zamisli bez sarme? Veoma teško! Zbog toga u tim specijalnim trenucima na stolu treba da se nađe specijal novogodišnja sarma
Sastojci:
- 1,5 kilogram listova kiselog kupusa
- 500 grama mešanog mlevenog mesa
- 1,5 kilogram dimljenih svinjskih butki ili rebara
- 100 grama dimljene slanine
- 1 par dimljenih kobasica
- 100 grama pršute
- 1 glavica luka
- 100 grama pirinča
- 1 kašika tucane ljute paprike
- 3 kašičice mlevene crvene paprike
- 1 kocka za supu
- 1 kašika svinjske masti
- ulje
- so
- mleveni crni biber
Shutterstock
Način pripreme:
U tiganj za prženje na šporetu stavimo ulje da se zagreje, dodamo kašiku svinjske masti pa pržimo sitno iseckan luk. Kada luk omekša, u tiganj dodamo isečenu pršutu. Sadržaj tiganja promešamo i dodamo mleveno meso i mešamo za vreme prženja.Pobiberimo i posolimo. U tiganj dodamo jednu kašiku tucane ljute paprike, pirinač, promešamo i sklonimo tiganj sa šporeta.
U proključalu vodu na šporetu stavimo kocku da se kuva supa. U šerpu u kojoj će se kuvati sarma sipamo ulje. Dno šerpe pokrijemo listovima kupusa. Svakom listu kupusa odsečemo tvrde delove i sečemo ih na pola. Listove kupusa pripremljene za sarmu ređamo na činiju. Stavimo prvo parče kupusa na dasku za sečenje, filujemo i uvijemo sarmu. Gotove sarme u krug ređamo u šerpu i ponavljamo dok ne zatvorimo krug od sarmi.
Slaninu sečemo na kocke, kobasicu sečemo na kolutove i parčad slanine i kobasice razbacamo po sarmi. U prazninu na sredini šerpe stavimo parče butkice. Kobasice sečemo na krugove, pa onda u šerpu ređamo jedan red od parčadi butkice. Ponovo počnemo da uvijamo sarmu. Gotove sarme u krug ređamo u šerpu. Na sredinu šerpe ponovo stavimo parče butkice.
Kutlačom iz šerpe nalivamo supu u kocki. Na sarme sipamo tri kašičice mlevene crvene paprike. Dolijemo preostalu supu i dodamo preostalu svinjsku mast. Sarme pokrivamo listovima kupusa. Na kupus stavimo činiju. Stavimo šerpu na šporet, poklopimo i ostavimo da se kuva dva do tri sata, posle čega su sarme gotove.
Prijatno!
Možda vas zanima:
MANASTIRSKA SARMA PRSTE DA POLIŽEŠ Mnogima omiljeno jelo spremite na POSEBAN način
Ovakav recept još niste pročitali.
STARI RECEPT SA JUGA SRBIJE Sarmice od vinove loze osvojiće vaša čula
Lako se prave i uvijaju.
SVI ĆE VAS POHVALITI! Gurmanska sarma sa suvim rebrima je glavna na slavskoj trpezi
Ovo je još jedan od načina na koji možete napraviti naš omiljeni specijalitet.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)