RUČAK ZA ČISTU 10 Medaljoni u saftu, meso mekano kao duša
Jednostavno se prave, a pravi su gastronomski užitak
Potrebno je:
- 1 – 1,2kg iskoštenog vrata ili filea
- 1 glavica crnog luka
- 4 pune kašike ajvara
- 100 ml paradajz soka
- 1 kašičica senfa
- so i biber, suvi začin
- peršunov list, beli luk u granulama, crvena mlevena paprika
- 200 ml supe, razmućene kocke ili čak vode ako ništa od toga nema
- brašno da se medaljoni uvaljaju
- ulje za prženje, 100 ml
Priprema:
Meso oprati i ako ima nekih žilica odstraniti ih.
Iseći zatim meso u medaljone koje nekolko puta lupite čekićem za meso.
Posoliti i pobiberiti sa obe strane.
Zagrejati ulje, ne na najjače, jedan stepen manje.
Uvaljati svaki medaljon u brašno i staviti na vrelo ulje da se prži.
Pržiti sa obe strane dok ne porumene pa izvaditi na tanjir.
U isto ulje dodati sitno iseckan crni luk, sipnuti malo vode pa luk prodinstati dok ne omekša.
Skloniti sa vatre pa dodati ajvar i paradajz sok, a zatim i začine.
Malo soli, bibera bi trebalo malo više, al stavite po svom ukusu, kašičica crvene mlevene paprike, peršunov list, na vrh kašičice belog luka u granulama ( ako nemate može i svež al ga prodinstajte sa crnim lukom), senf.
Vratite na vatru da provri, promešajte pa uspite 100 ml supe.
Štapnim mikserom malo ujednačite smesu, ako je potrebno ( ko ne voli luk neka tako sve usitni ).
Dodajte ostatak supe pa vratite meso. Lepo ga poslažite, smanjite vatru na laganu i ostavite da provri.
Pazite da vam ne pokipi, budite uz jelo koje pravite.
Kada provri vidite da li je prejako, pa ako je potrebno smanjite, treba da krčka lagano.
Vreme krčkanja zavisi od vrste mesa i njegove starosti.
Meni je trebalo nekih sat vremena, ali opet, nekada mi treba i dva, videćete kada budete uboli meso koliko je vremena potrebno.
Povremeno pogledajte količinu te čorbice u kojoj se sve kuva. Ne sme da vam nestane nego nekako uvek da bude na nešto malo više od polovine medaljona, optimalno bi bilo da prekrije. Kuvajte polu poklopljeno. Povremeno dolivajte vode, ako je potrebno.
Kada je meso skoro gotovo ostavite da višak vode ispari i da se saft zgusne. Za to će vam trebati 15 minuta pa računajte na to vreme u toku kuvanja.
Gotovo je kada je meso mekano, a saft liči na redji sos.
Ja sam poslužila uz kuvano pečenu palentu u kocke, to je ovo što vidite iza, na tanjiru.
Prijatno.
Možda vas zanima:
ZELENO ČUDO U TANJIRU Neodoljiva supa od ZDRAVOG povrća osvojiće vaša čula
Jelo na kašiku koje će vam uspeti.
DORUČAK ZA 10 MINUTA Najukusniji topli sendviči, užitak koji podiže energiju
Dok kažete keks ukusan doručak je na stolu
LEGENDA DOBROG UKUSA Gurmanska pljeskavica uz rižoto, ručak za desetku
Ovo je odličan recept za obrok kao iz restorana
DRUGAČIJA OD DRUGIH Sladoled torta, nežna, kremasta, preukusna
Ovo je ona izistinska sladoled torta, prava pravcata
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinski slatkiš iz bakine kuhinje koji budi nostalgiju na prošla vremena
Fenomenalan desert uspeće i početnicima u kuhinji.
SAVRŠEN DODATAK ZA TESTO Biće mekano, ukusno i imaće savršenu teksturu
Dodajte ovu namirnicu u testo i videćete razliku u ukusu.
PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna rapsodija od mesa koja budi sva čula
Specijalitet savršen za svečane prilike i slavsku trpezu.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
Komentari (0)