OMILJENA SLANA JELA IZ GRČKE Idealna za vruće letnje dane, a imaćete osećaj kao da ste na moru
Musaka, stifado, pasticio ili kleftiko, šta god da odaberete, nećete da pogrešite.
![stifado](/data/images/2024-06-21/91617_stifado_f.jpg?timestamp=1718920800)
Musaka
Sastojci:
Za bešamel sos:
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- 1 l mleka
- 2 jaja
- 100 g naribanog parmezana
- so i biber po ukusu
Za musaku:
- 1 kg krompira (ili patlidžana)
- 500 g mlevene govedine
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 400 g paradajza (svež ili iz konzerve), sitno seckanog
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica šećera
- 100 ml crnog vina
- maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
Priprema:
Za bešamel sos otopite maslac u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku pastu. Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući dok sos ne postane gust i gladak. Skinite sa vatre, dodajte lagano umućena jaja i parmezan, pa začinite solju i biberom. Krompir ili patlidžan iseckajte na tanke kolutove i propržite ih u tiganju sa maslinovim uljem dok ne omekšaju.
U drugom tiganju propržite crni luk dok ne postane staklast, zatim dodajte beli luk i mleveno meso. Kada meso porumeni, dodajte paradajz, cimet, šećer i vino. Kuvajte dok tečnost ne ispari. Začinite solju i biberom. U vatrostalnu posudu složite red krompira ili patlidžana, zatim sloj mesa, ponovite slojeve i završite sa krompirom ili patlidžanom.
Prelijte bešamel sosom preko musake i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 45 minuta dok ne porumeni.
Stifado
Sastojci:
- 1 kg junetine (iseckane na kocke)
- 2 velike crvene glavice luka, sitno iseckane
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 velika paradajza, oljuštena i iseckana
- 200 ml crnog vina
- 50 ml vinskog sirćeta
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kašičica cimeta
- 3 lovorova lista
- so i biber po ukusu
- maslinovo ulje
Priprema:
Na srednjoj vatri propržite crni i beli luk u velikom tiganju sa maslinovim uljem dok ne omekša.
Dodajte junetinu i pržite dok ne porumeni sa svih strana.
Dodajte paradajz, paradajz pire, vino, sirće, cimet, lovorov list, so i biber. Dobro promešajte. Smanjite vatru, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 2 sata, dok meso ne postane meko.
Pasticio
Sastojci:
Za mesni sloj:
- 500 g mlevene govedine
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 400 g paradajza (svež ili iz konzerve), sitno seckanog
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica šećera
- 100 ml crnog vina
- maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
- Za bešamel sos:
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- 1 l mleka
- 2 jaja
- 100 g naribanog parmezana
- so i biber po ukusu
Za pasticio:
- 500 g makarona (najbolje dugih)
- 2 jaja
- 100 g kravljeg sira, izmrvljenog
Priprema:
Na srednjoj vatri propržite crni i beli luk sa maslinovim uljem dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni. Zatim dodajte paradajz, cimet, šećer, vino, so i biber. Kuvajte dok tečnost ne ispari. Otopite maslac u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku pastu.
Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući dok sos ne postane gust i gladak. Skinite sa vatre, dodajte lagano umućena jaja i parmezan, pa začinite solju i biberom. Skuvajte makarone, pa ih
pomešajte sa umućenim jajima i feta sirom. U vatrostalnu posudu stavite polovinu makarona, zatim mesni sloj i preostalu polovinu makarona. Prelijte bešamel sosom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, dok ne porumeni.
Kleftiko
Sastojci:
1 kg jagnjetine (but ili plećka)
4 čena belog luka, iseckana
1 limun (sok i kora)
2 kašike sušenog origana
2 kašike svežeg ruzmarina, iseckanog
100 ml maslinovog ulja
4 krompira, iseckana na četvrtine
2 crvene paprike, iseckane na trake
so i biber po ukusu
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte beli luk, limunov sok i koru, origano, ruzmarin, maslinovo ulje, so i biber. U ovu marinadu stavite jagnjetinu i ostavite da stoji nekoliko sati, najbolje preko noći.
Zagrejte rernu na 180 °C. U vatrostalnu posudu stavite krompir i papriku, a preko njih jagnjetinu sa marinadom.
Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite oko 3 sata, dok meso ne postane mekano i sočno.
Možda vas zanima:
![pastirska pita](/data/images/2024-05-03/86759_pastirska-pita-1_f.jpg)
PREDLOZI ZA ĐURĐEVDANSKU TRPEZU Od pite i salate do paštete, dobićete brojne pohvale
Pastirska pita, gurmanska salata, francuski krompir ili pašteta, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
![grilijaš trouglići](/data/images/2024-05-03/86760_grilijaz-trouglici-stock-photo-waffle-cake-made-of-crispy-waffle-cakes-with-boiled-condensed-milk-on-a-gray-background-quick-1702692556_f.jpg)
FENOMENALNI SITNI KOLAČI ZA ĐURĐEVDAN Tope se u ustima, a gotovi začas
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola čim se postave.
![pesak torta](/data/images/2024-05-03/86772_pesak-torta-691659094_f.jpg)
KEKS POSLASTICE Neodoljive, brze i fenomenalne, za sva vremena i prilike
Oduševiće i one izbirljive.
![rolovana svinjska plećka](/data/images/2024-04-26/85672_plecka-stock-photo-roasted-meat-over-easter-table-121643596_f.jpg)
PREDLOZI ZA USKRŠNJU TRPEZU Tradicionalna jela za prave gurmane
Rolovana plećka, svečana pogača, prolećni krompirići i praznična pita, nećete da pogrešite šta god da izaberete.
![beli egipat](/data/images/2024-06-26/92183_shutterstock-744962464_f.jpg)
BELI EGIPAT Poslastica bez konkurencije koje se pojede u trenu, dekorativna i očaravajuća
Bogata torta sa žutim i belim filom osvojiće i one koji ne vole slatko.
![posna bajadera](/data/images/2024-03-28/82376_shutterstock-1934622128_f.jpg)
POSNA BAJADERA ZA VIDOVDAN Kraljica slavske trpeze koja ni malo ne zaostaje za mrsnom verzijom
Čuveni kolač u posnoj verziji probudiće sva čula.
![listići](/data/images/2024-06-26/92189_shutterstock-1310563436_f.jpg)
LISTIĆI Mačvansko jelo od samo 4 sastojka, jeftino, preukusno i izadašno
Možete da ih jedete samostalno ili dodate kao prilog, nećete da pogrešite.
![krofne sa jagodama i šlagom](/data/images/2024-06-25/92066_shutterstock-2222098947_f.jpg)
KROFNE PUNJENE JAGODAMA I ŠLAGOM Još slađe nego one klasične, a mekane kao duša
Ako volite klasične krofne, ove ćete obožavati.
![pasulj](/data/images/2024-06-27/92244_shutterstock-2466206433_f.jpg)
AKO KUVATE PASULJ OVAKO BIĆE PRESLAN ILI NEUKUSAN 10 najčešćih greški i kako da ih rešite
Ako predugo kuvate pasulj ili ga kratko potapate biće neukusan.
Komentari (0)