POSNA BAKLAVA SA MAKOM Rapsodija ukusa za one izbirljive, najbolje stavite odmah duplu meru

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa makom ćete obožavati, a pogodna je i za dane posta.

baklava sa makom
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g kora za pitu
  • 200 g mlevenog maka
  • 200 g posnog mlevenog keksa
  • 300 g šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1l vode
  • sok od jednog limuna
  • ulje 

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U šerpu sipajte litar vode pa dodajte šećere i limunov sok. Ostavite da proključa, pa kad provri pustite tako 5 minuta. Onda sklonite sa šporeta i pustite da se prohladi. U jednoj posudi sjedinite mak sa mlevenim keksom. U tepsiju obloženu pek papirom stavite prvu koru, poprskajte je uljem pa stavite drugu koru. Pospite smesu maka sa keksom, pa prekrijte korom. Ponavljajte postupak sve dok ne ostanu samo 2 kore. Jednu od te dve kore nanesite, poprskajte uljem i pospite šećerom. Onda stavite zadnju koru. Secite po želji. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne porumeni. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom. 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading