ČERI TORTA Očaravajuća poslastica dekorativnog izgleda koja obara s nogu

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Ako volite višnju, ovu tortu ćete obožavati.

čeri torta
Shutterstock

Potrebno je
Za kore:

  • 2 šolje brašna
  • 2 šolje šećera
  • 3/4 šolje kakao praha
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 i po kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • 2 jaja
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 šolja ključale vode

Za fil:

  • 500 g očišćenih višanja
  • 1/2 šolje šećera
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 1/4 šolje vode 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za ganaš:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 200 g tamne čokolade (otopljene i ohlađene)

Priprema:
Priprema kore:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Podmažite i pobrašnite dva okrugla kalupa za tortu prečnika 23 cm. Pomešajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte mleko, ulje, jaja i vanilu. Mutite mikserom na srednjoj brzini. Postepeno dodajte vodu i mešajte dok smesa ne postane homogena. Testo će biti prilično tečno. Podelite testo ravnomerno u pripremljene kalupe. Pecite 30-35 minuta na 170 stepeni. 
U šerpici pomešajte višnje, šećer, kukuruzni skrob i vodu. Kuvajte na srednjoj vatri, često mešajući, dok se smesa ne zgusne. Dodajte vanilu. Ohladite fil pre nego što ga koristite u torti. Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta, pa umešajte otopljenu i ohlađenu čokoladu. Stavite jednu koru na tanjir za posluživanje. Premažite koru polovinom fila od višanja, pa polovinom čokoladnog fila. Stavite drugu koru preko fila, pa premažite preostalim filom od višanja. Završite tortu preostalim čokoladnim filom. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading