ČERI TORTA Očaravajuća poslastica dekorativnog izgleda koja obara s nogu
Ako volite višnju, ovu tortu ćete obožavati.
Potrebno je
Za kore:
- 2 šolje brašna
- 2 šolje šećera
- 3/4 šolje kakao praha
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 i po kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje biljnog ulja
- 2 jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 šolja ključale vode
Za fil:
- 500 g očišćenih višanja
- 1/2 šolje šećera
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1/4 šolje vode
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za ganaš:
- 500 ml slatke pavlake
- 200 g tamne čokolade (otopljene i ohlađene)
Priprema:
Priprema kore:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Podmažite i pobrašnite dva okrugla kalupa za tortu prečnika 23 cm. Pomešajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte mleko, ulje, jaja i vanilu. Mutite mikserom na srednjoj brzini. Postepeno dodajte vodu i mešajte dok smesa ne postane homogena. Testo će biti prilično tečno. Podelite testo ravnomerno u pripremljene kalupe. Pecite 30-35 minuta na 170 stepeni.
U šerpici pomešajte višnje, šećer, kukuruzni skrob i vodu. Kuvajte na srednjoj vatri, često mešajući, dok se smesa ne zgusne. Dodajte vanilu. Ohladite fil pre nego što ga koristite u torti. Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta, pa umešajte otopljenu i ohlađenu čokoladu. Stavite jednu koru na tanjir za posluživanje. Premažite koru polovinom fila od višanja, pa polovinom čokoladnog fila. Stavite drugu koru preko fila, pa premažite preostalim filom od višanja. Završite tortu preostalim čokoladnim filom.
Možda vas zanima:
MOSKVA ŠNIT Voćna neodoljiva poslastica nastala u Beogradu, a pomera granice dobrog ukusa
Osmislila je Anica Džepina, a postala je omiljena torta, ukusa koji se pamti.
KESTEN TORTA Brza jesenja poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Savršena jesenja poslastica ukusa koji se pamti, za sve prilike.
ŠVARCVALD TORTA Čuvena nemačka poslastica sa čokoladom i višnjama, poći će vam voda na usta
Čuvena nemačka poslastica nazvana po višnjevači, nastala je 1927.godine.
VEGANSKA TORTA BUDI SVA ČULA Sa avokadom i čokoladom, poći će vam voda na usta
Sve se izblenda i prelije, nema pečenja, a oduševljava na prvi zalogaj.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)