Napravite ovaj sočni desert po receptu Milanke Krstić iz Šapca
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite voćne kolače, ove kocke sa malinama ćete obožavati. Recept je sa nama podelila Milanka Krstić iz Šapca, autorka profila „u kuhinji sa milom“. Iako dolazi iz medicinske struke, ljubav prema kuvanju je ogromna, pa se nada da će pored hobija, jednom postati i njen primarni posao. Talentovana Mila kuva odmalena, a porodica i partner su joj najveća podrška. Sa njom smo popričali o njenom autorskom receptu za neodoljivi voćni desert.
Gde ste prvi put videli ovaj recept? Kako ste došli na ideju da ga napravite?
Recept za malina kocke je nastao iz moje glave. Imala sam malo vremena za pripremanje pa sam želela da bude što jednostavnije. Takođe, želela sam da to bude spoj čokoladne kore uz dodatak fila od malina.
Zašto je ovaj kolač tako poseban?
Zato što je malinasta rapsodija. Preporučujem svima koji vole spoj kakao kore i voća. Verujem da bi svi ljubitelji kolača sa malinama uživali u ovom ukusnom dezertu.
Da li ste nekada pravili ovaj kolač sa drugim sastojcima i koliko se razlikovao ukus?
Ovaj kolač preporučujem i sa filom od jagoda, podjednako bi bio lep.
Da li je moguće napraviti posnu verziju ovog slatkiša?
Ako stavite posne kore, izostavite jaja i dodate posni želatin, dobićete posnu verziju.
Koje je bilo prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
Prvo slano jelo koje sam pripremila je grašak, a desert palačinke.
Koje jelo ne volite da pravite?
Ne volim pasulj. Iako ga moji ukućani vole, ja nisam ljubitelj tog jela. I to je jedino jelo koje ne volim da jedem, a ni da ga pripremam .
Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
Na mom blogu su uglavnom jednostavni i brzi recepti, kako slatki tako i slani. Možda bih izdvojila neke torte čija priprema zahteva više vremena zbog pečenja kora i pravljenja filova.
Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju ili kao najveći izazov?
Desert koji mi je posebno drag jeste rolat čokoladni poljubac, moj autorski recept. Jedan je od nekoliko recepata na mom profilu koji su nastali mojom idejom i spojem ukusa koje volim. Čokolada, narandža, lešnik, mislim da bi osvojio mnoga srca.
Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji, da se jednostavno pravi, a uspeva svima?
Mislim da su keks kuglice najjednostavniji desert za početnike u kuhinji. Bez pečenja, od samo par sastojaka dobijete ukusnu poslasticu.
Recept za malina kocke
Za koru :
Sastojci
• dva jajeta
• 100 g šećera
• 100 g brašna
• 50 ml vode
• 100 ml mleka
• 100 ml ulja
• 5 kašika kakao praha
• prašak za pecivo
Za fil:
Sastojci :
• 300 g smrznutih malina
• 100 g šećera
• kesica pudinga od jagode
• kesica želatina
• 50 ml vode
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom, dodajte ulje, mleko i vodu i nastavite mućenje. Dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao pa promešajte špatulom da se sjedini. Izlijte smesu u pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite na 180 stepeni pola sata. Ostavite da se ohladi pa presecite koru na dva dela. Maline stavite da se skuvaju sa šećerom i vodom. Kada omekšaju, razmutite puding sa par kašika mleka ili vode i ubacite u maline. Želatin ubacite pripremljen po uputstvu sa kesice i kuvajte do ključanja. Sklonite sa vatre i ostavite da se hladi. Ohlađen fil premažite preko jednog dela kore, prekrijte drugim delom pa ukrasite šlagom po želji. Ja sam koristila šlag krem od vanile.
Možda vas zanima:
KAPRI KOLAČ SA MALINAMA Omiljen slatkiš sa dva fila i voćem, pravo slatko savršenstvo!
Poslastica koju svi obožavaju.
KOH Starinski slatkiš sa mlekom mekan kao duša, a uspeva i potpunim početnicima
Jednostavan kolač od griza i mleka, prste da poližete.
MEDENO SRCE Desert skupog ukusa od jeftinih sastojaka koji odlično ide uz čaj ili kafu
Fenomenalni kolač sa džemom pogodan je i za dane posta.
STARINSKA ŠUSTER PITA Sve domaćice u Jugoslaviji su znale recept, jeftina i izdašna
Starinska poslastica sa džemom podsetiće vas na bakinu kuhinju i stara vremena.
DANIJELINE NEMASNE PANCEROTE MEKANE KAO DUŠA Prave se brzo i lako, a najbolje idu sa jogurtom
Napravite ovo neodoljivo pecivo po receptu Danijele Petrović iz Beograda
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Svi volimo faširane šnicle i pravimo ih na klasičan načim, a jaja prezle ili stari hleb su, osim mesa, obavezni. E Turci to rade malo drugačije, a faširane šnicle su im toliko ukusne i sočne, da ćete ih uvek praviti kada ih jednom probate.
MARIJINA STARINSKA TORTA SA ORASIMA Poslastica koja budi sva čula, a ovo voće joj daje poseban šmek
Napravite ovu izdašnu poslasticu sa orasima i bananama po receptu Marije Popović iz Leskovca
ALEKSANDRINA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA RAJ ZA ČULA Nestaće sa stola odmah, a sočna i slatka
Napravite ovu mirisnu poslasticu po receptu Aleksandre Simić iz Pećinaca
ZORICIN MIRISNI HLEB SA BUNDEVOM Idealan za savršeno vikend jutro, a preukusan i kada je hladan
Napravite ovaj neodoljivi specijalitet po receptu Zorice Pavlović iz Požarevca
Komentari (0)