ZORICIN MIRISNI HLEB SA BUNDEVOM Idealan za savršeno vikend jutro, a preukusan i kada je hladan

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovaj neodoljivi specijalitet po receptu Zorice Pavlović iz Požarevca

hleb sa bundevom
privatna arhiva/zorica pavlovic
hleb sa bundevom privatna arhiva/zorica pavlovic
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite bundevu, ovaj hleb ćete obožavati. Mekan i mirisan, a budi sva čula. Recept nam je dala Zorica Pavlović, Požarevljanka koja već 50 godina živi u Kanadi, i autorka profila „Pomoravka“. Majka četvoro dece, supruga, baka i ekonomista po struci voli da provodi vreme u kuhinji, ali i da se bavi volonterskim radom pri njihovoj crkvi na Nijagarinim vodopadima. Talentovana Zorica veliki je ljubitelj domaće, srpske kuhinje pa ističe da strancima voli da napravi neko naše tradicionalno jelo.

Gde i kada ste prvi put videli ovaj recept, i kako ste došli na ideju da ga napravite?
Mislim da sam prvi put videla ovakav način motanja na Jutjub kanalu i oni su to napravili kao kad se mota rolat, samo što su im krajevi bili uvrnuti. Meni je palo na pamet da bih ja mogla da napravim taj hleb ali sa manjim rolatićima, koji kad se ispeku budu kao hleb. 

Koju vrstu bundeve ste koristili?
Kod nas nema puno vrsta bundeva, ali meni je za pripremu testa i za jela najbolja muškatna bundeva, koju izuzetno volim. Vrlo često umesto muškatne tikve koristim batat.

Da li će ovaj hleb uspeti i početnicima?
Svakom bi trebalo da uspe, najveća veština je pripremiti testo jer od njega zavise rezultati ispečenog hleba. Svako ko ume da zavije kiflicu (a ovi rolatići nisu ništa drugo nego najobičnije kiflice koje se motaju malo drugačije ), sigurno će uspeti.

Sa čime biste preporučili da se jede ovaj hleb? Neki prilog? Određena namirnica? Namaz? 
Ovako pripremljen hleb se može jesti uz ručak ili namazati slatkim ili slanim namazom, jer je ukus neutralan pa će biti pogodan za sve gde se koristi običan hleb.

Da li bi mogao da se pravi od neke druge vrste brašna?
Ja ga nisam pravila sa drugom vrstom brašna, a brašna u Kanadi se razlikuju od brašna koje vi koristite, tako da ne bih mogla da garantujem da ćete dobiti isti kvalitet.

Da li je moguće napraviti ovaj hleb sa šargarepom umesto bundeve? Koliko bi se ukus razlikovao?
Možda bi mogao, ali ono što ja nisam pravila ne bih znala koja bi razlika bila. Ja sam ga pravila sa ljubičastim batatom i hleb je jednostavno fantastičan. Mogla bih da vam preporučim da ga napravite sa batatom i meni se čini da mi je lepši nego sa bundevom, ali svi imamo različite ukuse i o njima se ne može raspravljati.

Da li ste pravili ovaj hleb  sa slatkim punjenjem? 
Ovaj hleb nisam pravila sa slatkim punjenjem, ali ko želi može, jer testo je neutralne teksture. Jedino što bih promenila ako bih pravila sa slatkim punjenjem je da bih dodala više šećera / zaslađivača po želji, vanilu i limunovu ili pomorandžinu koricu. Što se punjenja tiče, može se koristiti nutela, čokoladni namaz, gušći džemovi.

Da li je ukusan i hladan?
Svi znamo da je najbolje da se peciva jedu onda kada su napravljena, ali mnoga peciva, među njima i ovaj hleb, mogu se kratko zagrejati u rerni i budu dobra kao i prvog dana. Ja obično pravim dva ovakva hleba, jedan jedemo odmah, a drugi, ako ga ne poklonim, zamrznem, ali ga obavezno prvo isečem na željenu debljinu, između stavim papir za pečenje i zamrznem u celom komadu. Po potrebi vadim onoliko parčadi koliko nam je potrebno. za upotrebu.

Koja je tajna da hleb danima ostane svež?
Ovaj hleb pravim baš iz razloga što ne želim da mi dugo stoji. Obično hleb držim u kesi na sobnoj temperaturi, a ostalo zamrznem i tako znam da ću uvek imati svež hleb. Ne znam koji hleb može da ostane danima i da bude svež. Ja mesim mnogo vrsta hlebova i meni lično hleb je dobar jedan ili dva dana, trećeg mi više nije tako svež jer u domaće hlebove ne stavljamo nikakve aditive, mada se može i dalje jesti ali to više nije to.

Koje je najbolje jelo koje ste probali?
Najviše volim naša domaća jela; supe, čorbe, sarme, musake, gulaše, paprikaše... Nisam ljubitelj kolača i torti, ali zato obožavam peciva.

Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?
Puno zavisi koji su to gosti, naši ili  stranci. Ako imamo strance na večeri uvek gledam da napravim nešto iz naše srpske kuhinje uz jela na koja su oni ovde navikli, tako da imaju prilike i da probaju nešto drugo jer Kanađani i nemaju baš neku svoju nacionalnu kuhinju. Ako su naši ljudi, uvek se trudim da im napravim i nešto novo što kod nas nisu probali, tako da uvek imamo nešto novo na trpezi.

Potrebno je
Za beli deo testa: 

  • 500 g brašna
  • 250 ml toplog mleka
  • 1 i po jaje
  • 7g suvog kvasca
  • 60 g omekšalog putera
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli, ili po ukusu
  • pola kesice praška za pecivo

Za testo od bundeve: 

  • 500 g brašna
  • 250 ml toplog mleka
  • 1 i po jaje 
  • 7 g suvog kvasca
  • 100 g ispečene bundeve
  • 1 puna kašičica kurkume
  • 60 g omekšalog putera
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • pola kesice praška za pecivo

Priprema: 
Prvo umesite belo testo. U toplo mleko dodajte šećer, kvasac, jedno celo jaje, a drugo razmutite pa pola sipajte u belo testo a polovinu sačuvajte za žuto testo. U prosejano brašno stavite so i prašak za pecivo, promešajte i dodajte toplo mleko i zamesite testo. U zamešeno testo dodajte omekšali puter i mesite sve dotle dok se puter ne sjedini sa testom. Oblikujte u loptu, premažite sa malo ulja i ostavite na stranu da testo raste. Ovde će vam možda trebati malo više brašna od 500 g u zavisnosti od toga koliko vam je bundeva vlažna. Meni bundeva nije bila dovoljno žuta pa sam morala da dodam punu kašičicu kurkume da bih dobila kontrast. Muškatnu tikvu ispecite, ohladite i napravite pire. Oba testa podelite na 18 jednakih delova, svaki deo premesite i oblikujte u kuglu i ostavite da se kratko odmori. Rastanjite oba u kvadrat veličine manjeg tanjira, trebaće vam pomoć brašna da testo rastanjite, stavite jedno preko drugog još malo oklagijom pređite da se testa zalepe jedno za drugo. Zatim,  donji deo testa isecite na trakice, malo ih uvrnute i onda svaka dva dela upletite, gornji deo zavijte kao kiflu i onda pređite celom dužinom preko upletenog dela. Malo rukama ušuškajte krajeve i prenesite u pleh. Pecite hleb u zagrejanoj rerni.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading