Natalija Milodanović, poznata pod imenom „Mystic Cakes“, svakodnevno armiji obožavalaca na društvenim mrežama otkriva tajne svojih slatkiša

Alo.rs/B. P.

11:32

U sosu sa 0

Najbolje je koristiti orahe jer su masniji pa je biskvit sočniji.

Natalija Milodanović, poznata pod imenom „Mystic Cakes“, svakodnevno armiji obožavalaca na društvenim mrežama otkriva tajne svojih slatkiša
Privatna arhiva
Natalija Milodanović, poznata pod imenom „Mystic Cakes“, svakodnevno armiji obožavalaca na društvenim mrežama otkriva tajne svojih slatkiša Privatna arhiva
 

 

Još smo pod utiskom praznika i slavlja, pa se trudimo da održimo svečanu atmosferu tokom celog januara. Retko ko može odoleti raskošnoj poslastici na kraju obroka, naročito ako je reč o preukusnoj zimskoj torti. Ekonomista Natalija Milodanović, koja više od četiri godine uspešno vodi blog, Fejsbuk i Instagram profile pod imenom „Mystic Cakes“ a dosad je izdala čak dve knjige recepta, rado je za čitaoce „Alo! trpeze“ odala recept svoje specijalne zimske torte.

Zašto je bitno da se odvoje belanca od žumanaca? 

- U suštini nije neophodno da se odvoje. Bitno je samo da smesa dobro zapeni i utrostruči se kako bi biskvit bio vazdušast i mekan.

Moramo li postepeno dodavati šećer u belanca? 

- Samo kad se šećer otopi, dobićemo gust sneg. Savet plus: u belanca pre dodavanja šećera uvek dodajte i malo soli jer će se bolje umutiti.

Kako da znamo da se šećer otopio? 

- Mućenje zavisi od miksera, ali i od količine jaja. Da li se šećer otopio proverićemo ako prstima zahvatimo malo snega, pa ako ne krcka pod prstima, dobro je umućen.

Šta ako ne umutimo belanca kako treba?

- Biskvit će najverovatnije biti nizak i žilav i jedino što može da se uradi jeste da se ispeče novi.

Kako da znamo da je gotov biskvit?

- Vreme pečenja je okvirno, ali je najbolje da se prilagodite rerni. Bitno je da je prvih 15 minuta ne otvarate jer biskvit može da splasne.

Kako najbolje preseći kore?

- Biskvit mora biti potpuno ohlađen da biste ga presekli, najlakše uz pomoć alatke za sečenje biskvita. Možete ga preseći i velikim reckastim nožem.

Da li umesto oraha mogu biti neki drugi orašasti plodovi? 

- Najbolji su orasi jer su masniji pa je biskvit sočniji, ali mogu biti i lešnici i bademi.

Zašto se u krem dodaje želatin?

- U kreme na bazi pudinga/gustina po pravilu nije potrebno dodavati želatin, kada se u njih dodaje puter ili margarin. Ovde se dodaje maskarpone koji je finije i kremastije konzistencije od margarina, zbog čega je i krem ukusniji, ali zbog toga on neće dati čvrstinu kao margarin pa je potreban želatin da bi torta bila stabilna. Kao zamena za marskarpone, može se uzeti i krem-sir.

Zašto se slatka pavlaka ručno dodaje u krem, a ne mikserom?

- Kada se ručno umeša, krem će biti prozračniji, dok mikserom postoji rizik da u kremu splasne i ne bude čvrst.

Koju slatku pavlaku koristiti?

- Postoji slatke pavlake mlečnog i biljnog porekla. Mlečna je ukusnija, ali zna biti „nezgodna“ za upotrebu. Ako je ne umutimo dovoljno, biće mekana, a ako malo preteramo, napravićemo puter. S druge strane, biljna se lepo muti, mada pazite da se ne premuti. Ako ste početnik, savetujem da se odlučite za nju a ne za mlečnu.

Kako napraviti sušene kriške pomorandže za dekoraciju torte?

- Opranu pomorandžu isecite na kriške 5 mm debljine. Papirnim ubrusom upijte višak soka pa ih poslažite na pleh koji ste obložili pek papirom. Pecite ih na 100 stepeni oko 30 minuta. Smanjite temperaturu na 60-70 stepeni i sušiti ih 3 do 4 sata. Okrenite kriške, da ne potamne. Ovo uradite barem jedan dan pre pravljenja torte.

 

Zimska torta od oraha i pomorandže

Sastojci:

Za biskvit:

6 jaja

prstohvat soli

120 g šećera

1 burbon vanilin šećer

150 g mlevenih oraha

100 g mekog brašna

1 kašičica cimeta

Za preliv:

100 ml sveže ceđenog soka od narandže

1 kašika ruma

Za krem:

300 ml mleka

60 g šećera

rendana korica pomorandže

100 ml sveže ceđenog soka od narandže

1 puding od vanile

20 g gustina

1/2 kesice želatina

150 g maskarponea

100 ml slatke pavlake

Za premaz i dekoraciju:

150 ml slatke pavlake

2 kašike krema od pomorandže

malo rendane korice narandže

sušene kriške narandže (ili sveže)

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, pa belancima dodajte so i umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera. Dodajte jedno po jedno žumance lagano muteći. Pomešajte mlevene orahe, brašno i cimet pa dodajte i njih. Dno okruglog kalupa obložite pek papirom i sipajte smesu. Pecite 35 minuta na 180. Kad porumeni, pokrijte alu folijom. Kad se prohladi, presecite 3 kore. Pomorandže operite a jednu narendajte. Iscedite 200 ml đusa. Prokuvajte mleko, šećer i rendanu koru pomorandže. U pola soka pomorandže razmutite puding i gustin. Želatin pomešajte sa 2 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. U vrelo mleko ukuvajte razmućen puding, smanjite vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Želatin otopite, ulijte u puding i žicom sjedinite. Krem pokrijte folijom i ostavite da se prohladi. U prohlađen puding ubacite maskarpone i mikserom umutite. Posebno umutite slatku pavlaku pa sipajte u krem. Stavite prvi biskvit na tanjir. Poprskajte ga mešavinom pomorandžinog soka i ruma. Od krema odvojite dve kašike za dekoraciju, pa sipajte polovinu krema. Ponovite korak i s drugim i trećim biskvitom. Umutite slatku pavlaku sa dve kašike krema koji ste odvojili. Premažite tortu i ukrasite po želji. Najbolje je da prenoći u frižideru.

Komentari (0)

Loading