NEODOLJIVI ĆUROSI Napravite tradicionalne slatke španske uštipke po receptu Marije Nikolić

Alo.rs

13:00

U sosu sa 0

Prave se pomoću klasičnog šprica za torte sa zvezdastim nastavkom ili šprica za tulumbe

NEODOLJIVI ĆUROSI Napravite tradicionalne slatke španske uštipke po receptu Marije Nikolić
Printscreen/Youtube
NEODOLJIVI ĆUROSI Napravite tradicionalne slatke španske uštipke po receptu Marije Nikolić Privatna arhiva
 

 

Diplomirana pravnica Marija Nikolić, koja se zbog ljubavi preselila u Beč, na nagovor supruga rešila je da napravi Instagram nalog „kuvarica početnica“ gde će deliti svoju ljubav prema kulinarstvu s više od 41.000 virtuelnih prijatelja. Našim čitaocima otkriva jednostavan i sladak recept za tipičnu poslasticu u Španiji, čurose.

Šta su čurosi?

- Čurosi su duguljasti komadi prženog testa popularni u delovima Evrope i Amerike. Jedu se za doručak ili kao užina, ali i kao brza ulična hrana.

Koje brašno je najbolje za pravljenje čurosa?

- Brašno koje je najbolje za pripremu čurosa je glatko brašno, uglavnom tip 550.

Da li je neophodno da se proseje i šta time dobijamo? 

- Poželjno je da se brašno proseje da bi se grudvice razbile i da bi ušlo dovoljno vazduha.

Postoji li mašina za pravljenje čurosa? Kako ih najbolje možemo napraviti u svojoj kuhinji?

- Ne postoji specijalna mašina za pravljenje čurosa. Dovoljno je koristiti klasični špric za torte sa zvezdastim nastavkom ili špric za tulumbe.

Mogu li da se oblikuju rukama i kako najlakše to uraditi?

- Mogu se lako oblikovati rukama, jer testo za čurose ne treba da bude previše tvrdo ali ni mekano, tako da je lako za oblikovanje.

Da li smeju da se zamrznu pre prženja?

- Ne preporučuje se da se zamrznu pre prženja jer bi prilikom odmrzavanja izgubili svoju formu i svežinu. Ovo testo ne trpi ovakav način čuvanja.

Kako je najbolje da ih pržimo?

- Neophodno je da se prže u dubokom ulju kako bi bili hrskavi i dobro pečeni. Pržite ih u dubljoj šerpi kako bi celom dužinom bili dobro potopljeni u vrelo ulje. Mogu se spremiti i u rerni, pre pečenja treba ih premazati uljem i posuti šećerom i cimetom.

Kako da znamo da su dovoljno prženi?

- Čurosi su gotovi kada  dobiju lepu zlatnosmeđu boju.

Mora li se koristiti suncokretovo ulje?

- Preporučuje se suncokretovo ulje jer će čurosi, ako koristite neko drugo, poprimiti njegovu aromu.

Šta ako ih prepržimo?

- U slučaju da se preprže, postaće previše tvrdi, bezukusni i neće biti dobri za jelo. S druge strane, ako ih ne ispržimo dovoljno dobro, ostaće mekani i pucaće, ali ih možemo vratiti na prženje, mada se to ne preporučuje jer gube na ukusu.

Šta im daje hrskavost?

- Hrskavost im daje dovoljno duga priprema u vrelom ulju.

Mora li umak da bude čokoladni ili može biti i voćni?

- Da, osim čokoladnog, umak može biti i voćni. Zagrejte malo putera, dodajte malo brašna pa propržite. Dodajte voće po izboru, najbolje jagode, maline, višnje i pržiti dok voće ne omekša. Dodajte šećer i mleko i ukuvajte dok umak ne dobije srednju gustinu.

Koja čokolada je najbolja za umak?

- Najbolja je tamna čokolada, ona sa najmanje 50 odsto kakaoa. Ipak, ako je nemate pri ruci, uvek možete pripremiti umak i od kakaoa u prahu pomešanog sa mlekom i pavlakom za kuvanje.

Postoji li slana verzija?

- Mogu se pripremiti i u slanoj verziji ali po drugačijem receptu i bez šećera. Za posipanje je odlična kombinacija prezli i aleve paprike. Za umak možete koristiti bilo koju mlečnu kombinaciju, istopljen sir, sos od avokada ili ajvar.

 

Recept za čurose

Sastojci:

150 ml vode

35 g putera

10 g šećera

prstohvat soli

80 g brašna

10 g gustina

1 jaje

Za valjanje:

100 g šećera

5 g cimeta

Za čoko-sos:

100 ml svežeg mleka ili slatke pavlake

100 g čokolade

Priprema:

U kipuću vodu ubacite puter i šećer da se skroz istope. Pomešajte brašno, gustin i so, pa sjedinite s puterom i šećerom te umešajte u glatko testo - ni pretvrdo ali ni premekano. Sklonite s vatre pa stavite jaje i mešajući lagano sve dobro sjedinite. Ostavite da se prohladi. Testo sipajte u špric za torte sa zvezdastim nastavkom, ili špric za tulumbe ili dresir kesu, pa oblikujte čurose i pecite ih u vrelom ulju. Početnicima će biti lakše ako testo prvo istisnu na pobrašnjenu tacnu pa tek onda u ulje, ali ne više od 3-4 odjednom kako se ne bi zalepili. Posle par minuta okrenite ih na drugu stranu i kada dobiju zlatnosmeđu boju, izvadite na ubrus kako bi upio višak ulja. Uvaljajte ih u mešavinu šećera i cimeta dok su još topli. Postoji i drugi način pripreme, a to je u rerni. Na pek- papir istisnite čurose, premažite ih uljem, pospite šećerom i cimetom i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Čokoladu otopite u vrućem mleku ili slatkoj pavlaci, pa čurose poslužite uz nju.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading