DOMAĆA TESTENINA ZA POČETNIKE PO RECEPTU MAJE BRNJA Pasta posle koje će svaka druga da padne u zaborav
Voda od kuvanja paste se uvek koristi za sos.
Ukusne i sočne testenine uvek su dobar izbor za ručak ili večeru. Uglavnom se opredeljujemo za gotove, odnosno kupovne varijante, ali je uvek bolje napraviti ih u svojoj kuhinji. Maja Brnjas, školovani trener i nutricionista, zajedno sa suprugom Nikolom došla je na ideju da počne da pravi domaće testenine. Napravili su nekoliko varijanti, njihovoj deci se to dopalo, pa su otvorili i malu porodičnu firmu, a na Instagramu („mado pasta“) sa oko 8.000 pratilaca dele svoje zanimljive recepte. Specijalno za čitaoce „Alo! trpeze“ otkrivaju male tajne pripreme ukusnih domaćih testenina.
Koje brašno je najbolje za pravljenje testenina?
- Najbolje brašno za pastu je po našem mišljenju semolina, brašno od durum pšenice, ali možete koristiti i obično belo brašno tip 400.
Kako da znamo koliko ćemo testenine dobiti od 500 g brašna?
- Kada pravite testeninu s jajima, uglavnom ide na 100 g brašna jedno srednje jaje. Sa 100 g brašna i jednim jajetom, koje teži oko 50 grama, dobićemo oko 150 grama testenine.
Postoji li način da procenimo da nam je testo idealne konzistencije?
- Tvrdoća testa treba da bude takva da se ne lepi, a da može da se umesi rukama bez preteranog napora. Kada ga umesite, bitno je da ga umotate u providnu foliju i ostavite da se odmara 45 minuta.
Šta ako prilikom izrade testa ono počne da puca?
- U suštini to se vrlo retko dešava. Ukoliko se desi, to je znak da gluten nije proradio i treba da se mesi malo duže, te da odstoji još neko vreme.
Da li mogu da se dodaju neki začini, boje?
- Testenina može da se pravi samo s brašnom i vodom, što je slučaj s industrijskom testeninom. Domaća testenina se obogaćuje jajima, povrćem, začinima. Zato se i razlikuje kvalitet, a u drastičnoj meri i ukus.
Koliko je potrebno da se testo razvalja, odnosno koliko debelo
testo treba da bude?
- Testo bi, prema nekom pravilu, trebalo da bude tanko, ali sve je to do ukusa, neko voli da testo bude tanko, a neko da bude deblje. Najlepši deo kada nešto pravite za sebe jeste to da nema pravila!
Čime se najbolje seku makarone?
- Poželjno je da imate mašinu za razvlačenje testa, a ukoliko pravite dve ili tri porcije za ručak ili večeru, možete razviti testo oklagijom i iseći oblike oštrim nožem. Za makarone možete koristiti štapić za ražnjiće - testo umotate oko njega i rolate da bi se krajevi spojili. Za raviole su poželjni kalupi i točkić za sečenje.
Da li testenina mora da se potpuno osuši kako bi se koristila odnosno kuvala?
- Testenina može da se koristi i sveža i sušena, a sušenjem joj produžavate rok. Prednost sveže testenine je kraće vreme kuvanja.
Na kojoj podlozi je najbolje da se testo suši?
- U kućnoj varijanti najbolje je slušati naše bake a iz njihovog iskustva najbolje je testeninu sušiti na čistoj pamučnoj krpi.
Gde mogu testenine da se čuvaju?
- Osušenu testeninu treba da čuvate na mestima gde nema vlage. Poželjno je da ih stavite u staklenu teglu, dok svežu testeninu možete zamrznuti i iskoristiti u narednih nekoliko meseci.
Kada je testenina spremna za kuvanje?
- Istog momenta kad napravite željeni oblik, treba vam samo vrela voda, so i možete je kuvati. Najbitnije je da testeninu ne prekuvate, gledajte da uvek bude al dente, ali i da voda bude dobro posoljena pre nego što ubacite testeninu da se kuva. Kada kuvate, imajte na umu da bi testenina trebalo da se kuva u sosu još dodatnih 30 do 45 sekundi i obavezno dodajte u sos vodu u kojoj ste kuvali testeninu jer će pomoći da se bolje veže s testeninom.
Na koji način da pripremamo zamrznutu testeninu?
-Testeninu iz zamrzivača ne treba da odmrzavate već tako zamrznutu stavite u vrijuću vodu i kuvajte od dva do tri minuta.
Osnovni recept za testenine
Sastojci:
500 g brašna
5 g kurkume
5 jaja
1 prstohvat soli
Priprema:
Pomešajte brašno i kurkumu. Jaja umutite jaja pa spojte s brašnom i solju. Promešajte viljuškom i krenite polako ručno da mesite. Pokazatelj da je testo spremno jeste kada postane glatke teksture. To ćete najlakše proveriti ako stisnite prstom u sredinu loptice - ukoliko se vraća u prvobitni oblik, tada je vreme da testo umotate u foliju i ostavite da odstoji 45 minuta. Nakon toga spremno je za kuvanje, sušenje ili zamrzavanje.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ČEŠKI SPECIJALITET KOJI MORATE PROBATI Pljeskavice na totalno drugačiji način
Neodoljive i ukusne.
ZNAJU KOMŠIJE ŠTA JE DOBRO Janija bugarska čarolija
Probajte, oduševićete se.
BRZI KOLAČ, A DA RUKE NE UPRLJATE Prhku poslasticu sa jagodama pamtićete danima
Neobičnost od starog hleba.
LAŽNA PICA - EKONOMIČNA VEČERA Ako vam je ostalo hleb od juče, eto rešenja za obrok
Obradovaće vas ovaj način pripreme hrane.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)