DOMAĆA TESTENINA ZA POČETNIKE PO RECEPTU MAJE BRNJA Pasta posle koje će svaka druga da padne u zaborav

Alo.rs

16:30

U sosu sa 0

Voda od kuvanja paste se uvek koristi za sos.

DOMAĆA TESTENINA ZA POČETNIKE PO RECEPTU MAJE BRNJA Pasta posle koje će svaka druga da padne u zaborav
Privatna arhiva
DOMAĆA TESTENINA ZA POČETNIKE PO RECEPTU MAJE BRNJA Pasta posle koje će svaka druga da padne u zaborav Privatna arhiva
 

 

Ukusne i sočne testenine uvek su dobar izbor za ručak ili večeru. Uglavnom se opredeljujemo za gotove, odnosno kupovne varijante, ali je uvek bolje napraviti ih u svojoj kuhinji. Maja Brnjas, školovani trener i nutricionista, zajedno sa suprugom Nikolom došla je na ideju da počne da pravi domaće testenine. Napravili su nekoliko varijanti, njihovoj deci se to dopalo, pa su otvorili i malu porodičnu firmu, a na Instagramu („mado pasta“) sa oko 8.000 pratilaca dele svoje zanimljive recepte. Specijalno za čitaoce „Alo! trpeze“ otkrivaju male tajne pripreme ukusnih domaćih testenina.

Koje brašno je najbolje za pravljenje testenina?

- Najbolje brašno za pastu je po našem mišljenju semolina, brašno od durum pšenice, ali možete koristiti i obično belo brašno tip 400.

Kako da znamo koliko ćemo testenine dobiti od 500 g brašna?

- Kada pravite testeninu s jajima, uglavnom ide na 100 g brašna jedno srednje jaje. Sa 100 g brašna i jednim jajetom, koje teži oko 50 grama, dobićemo oko 150 grama testenine.

Postoji li način da procenimo da nam je testo idealne konzistencije?

- Tvrdoća testa treba da bude takva da se ne lepi, a da može da se umesi rukama bez preteranog napora. Kada ga umesite, bitno je da ga umotate u providnu foliju i ostavite da se odmara 45 minuta.

Šta ako prilikom izrade testa ono počne da puca?

- U suštini to se vrlo retko dešava. Ukoliko se desi, to je znak da gluten nije proradio i treba da se mesi malo duže, te da odstoji još neko vreme.

Da li mogu da se dodaju neki začini, boje?

- Testenina može da se pravi samo s brašnom i vodom, što je slučaj s industrijskom testeninom. Domaća testenina se obogaćuje jajima, povrćem, začinima. Zato se i razlikuje kvalitet, a u drastičnoj meri i ukus.

Koliko je potrebno da se testo razvalja, odnosno koliko debelo
testo treba da bude?

- Testo bi, prema nekom pravilu, trebalo da bude tanko, ali sve je to do ukusa, neko voli da testo bude tanko, a neko da bude deblje. Najlepši deo kada nešto pravite za sebe jeste to da nema pravila!

Čime se najbolje seku makarone?

- Poželjno je da imate mašinu za razvlačenje testa, a ukoliko pravite dve ili tri porcije za ručak ili večeru, možete razviti testo oklagijom i iseći oblike oštrim nožem. Za makarone možete koristiti štapić za ražnjiće - testo umotate oko njega i rolate da bi se krajevi spojili. Za raviole su poželjni kalupi i točkić za sečenje.

Da li testenina mora da se potpuno osuši kako bi se koristila odnosno kuvala?

- Testenina može da se koristi i sveža i sušena, a sušenjem joj produžavate rok. Prednost sveže testenine je kraće vreme kuvanja.

Na kojoj podlozi je najbolje da se testo suši?

- U kućnoj varijanti najbolje je slušati naše bake a iz njihovog iskustva najbolje je testeninu sušiti na čistoj pamučnoj krpi.

Gde mogu testenine da se čuvaju?

- Osušenu testeninu treba da čuvate na mestima gde nema vlage. Poželjno je da ih stavite u staklenu teglu, dok svežu testeninu možete zamrznuti i iskoristiti u narednih nekoliko meseci.

Kada je testenina spremna za kuvanje?

- Istog momenta kad napravite željeni oblik, treba vam samo vrela voda, so i možete je kuvati. Najbitnije je da testeninu ne prekuvate, gledajte da uvek bude al dente, ali i da voda bude dobro posoljena pre nego što ubacite testeninu da se kuva. Kada kuvate, imajte na umu da bi testenina trebalo da se kuva u sosu još dodatnih 30 do 45 sekundi i obavezno dodajte u sos vodu u kojoj ste kuvali testeninu jer će pomoći da se bolje veže s testeninom.

Na koji način da pripremamo zamrznutu testeninu?

-Testeninu iz zamrzivača ne treba da odmrzavate već tako zamrznutu stavite u vrijuću vodu i kuvajte od dva do tri minuta.


Osnovni recept za testenine

Sastojci:

500 g brašna

5 g kurkume

5 jaja

1 prstohvat soli

Priprema:

Pomešajte brašno i kurkumu. Jaja umutite jaja pa spojte s brašnom i solju. Promešajte viljuškom i krenite polako ručno da mesite. Pokazatelj da je testo spremno jeste kada postane glatke teksture. To ćete najlakše proveriti ako stisnite prstom u sredinu loptice - ukoliko se vraća u prvobitni oblik, tada je vreme da testo umotate u foliju i ostavite da odstoji 45 minuta. Nakon toga spremno je za kuvanje, sušenje ili zamrzavanje.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading