POSNE SLATKE KOCKE Napravite kolač od čokolade i pomorandže po receptu Marine Džunić iz Beograda

V. Vukadinović

18:00

U sosu sa 0

Jede vam se nešto slatko, a nemate mnogo vremena za pravljenje kolača? Ovo je pravi recept za vas.

POSNE SLATKE KOCKE Napravite kolač od čokolade i pomorandže po receptu Marine Džunić iz Beograda
foto: privatna arhiva/Marina Džunić

Čoko-oranž kocke su savršen izbor za nedeljni slatkiš. Svima će se dopasti zbog čarobnog spoja ukusa čokolade i pomorandže. Pravi se od zdravih sastojaka i nećete imati grižu savesti ako preterate sa količinom, a idealan je i ako postite. Recept nam je detaljno objasnila Marina Džunić iz Beograda, koja na svom Instagram profilu „Nišlijka u Beogradu“ deli recepte za zdrave slatkiše i slaniše sa svojim pratiocima.

Koju čokoladu je najbolje koristiti za ovaj kolač?

- Za deserte uvek koristim čokoladu sa većim procentom kakaoa. Uglavnom sa 70-80 odsto kakaoa. Uvek birajte kvalitetne sastojke za kolače - čokoladu sa što većim procentom kakaoa, kokosovo ulje, biljno mleko, cejlonski cimet, jer će tako biti ukusniji.

Da li može da se koristi obično brašno umesto speltinog?

- Speltino meko brašno je odlično za pripremu finih kolača i palačinki. Tekstura ovog brašna je slična pšeničnom belom brašnu i isto upijaju tečnost, tako da se jedno može menjati drugim u istoj razmeri.

Da li kokosov šećer možemo da zamenimo belim šećerom?

- U ovom receptu se kokosov šećer može zameniti belim šećerom ili smeđim. Samo treba smanjiti količinu. Umesto četiri kašike kokosovog šećera treba staviti tri kašike smeđeg ili belog šećera. Takođe, kokosovo ulje u ovom receptu možete da zamenite istom količinom margarina.

POSNE SLATKE KOCKE Napravite kolač od čokolade i pomorandže po receptu Marine Džunić iz Beograda foto: privatna arhiva/Marina Džunić
 

Da li čokolada za kuvanje i margarin mogu da se istope u šerpi na tihoj vatri?

- Možete ih istopiti na tihoj vatri, u šerpici, uz stalno mešanje. Ne morate da ih topite na pari ako vam je to komplikovano.

Da li kolač može da se prelije sokom od pomorandže, na primer, da bi bio sočniji?

- Sok od narandže možete iskoristiti za pripremu kolača, tako što ćete umesto jedne šolje biljnog mleka ili kisele vode staviti pola šolje tog sastojka i sok od jedne pomorandže.

Možemo li prvo da kolač prelijemo glazurom pa onda da ga isečemo, kako bi bilo brže?

- Gotov kolač možete odmah preliti glazurom od čokolade, ali je meni lepše kada se kolač iseče i svaka kocka posebno prelije čokoladom. Tada čokolada malo sklizne sa strane i kolač izgleda kao iz poslastičarnice. Pre nego što isečete kolač i prelijete glazurom, ostavite ga da se ohladi da se ne bi raspao.

Šta je žuta čokolada? Da li može da se zameni belom čokoladom za kuvanje?

- Žutu čokoladu kupujem u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Ima ukus limuna, lako se topi i vrlo je dekorativna, pa je odlična za šaranje ovog kolača. Može se zameniti belom čokoladom.

U kolikom plehu treba da se peče kolač da ne bude previše tanak?

- Kolač pecite u plehu dimenzija 20x25 cm da bi imao lepu visinu. Od ove količine sastojaka dobila sam devet kolača. Ukoliko vam treba više, duplirajte mere i pecite u većem plehu.

Da li od ove smese mogu da se ispeku mafini?

- U smesu možete da stavite četiri kašike džema, sipajte je u kalup za za 12 mafina i ispecite. Kada se mafini ohlade prelijte ih čokoladom.

Kada ne želimo posni kolač, koje sastojke da zamenimo “masnim” i u kojoj količini?

- Ukoliko želite “masni” kolač umesto kisele vode stavite kravlje mleko, a kokosovo ulje (ili margarin) zamenite puterom u istoj količini.

POSNE SLATKE KOCKE Napravite kolač od čokolade i pomorandže po receptu Marine Džunić iz Beograda foto: privatna arhiva/Marina Džunić
 

Posne čoko-oranž kocke

Sastojci:

50 g crne čokolade sa 80% kakaoa

50 g kokosovog ulja (ili margarina)

2 šolje (od 200 ml) speltinog mekog brašna

1 šolja kisele vode (ili biljnog mleka)

4 kasike džema od pomorandže

4 kašike kokosovog sećera

1 vanilin šećer

1 kašika kakaoa

1 kašika rogača

1 kašičica anisa

1 kašičica cimeta

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

Rendana kora od 1 pomorandže

Za glazuru:

50 g crne čokolade sa 80% kakaoa

4 kašike džema od kajsije

30 g žute čokolade za dekoraciju

Priprema:

Na pari otopite kokosovo ulje i čokoladu. U dubljem sudu kašikom sjedinite brašno, kiselu vodu, džem od pomorandže, oba šećera, kakao, rogač, anis, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i rendanu koru pomorandže. Dodajte prohlađenu istopljenu čokoladu sa kokosovim uljem. Sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Za glazuru, na pari istopite čokoladu. Vodoravno isecite ohlađen kolač i premažite džemom. Isecite ga na devet kocki i svaku kocku obilno prelijte istopljenom crnom čokoladom. Kratko ohladite u frižderu i dekorišete istopljenom žutom čokoladom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading