KREMASTA TORTA SA JAGODAMA Prava letnja poslastica sa tri različita fila i voćem po receptu Slađane Rože iz Zrenjanina

Vesna Vukadinović

15:30

U sosu sa 0

Čarobnica torta sa jagodama je pravi izbor za sve letnje proslave.

torta
Foto: Privatna arhiva/Slađana Roža

Pronašli smo savršenu tortu za vrele dane! Bogatog je ukusa, neverovatno kremasta, a lagana. Kada vam je potrebna velika torta koja će se svima dopasti, a jednostavna je za pripremu, čarobnica sa jagodama je pravi izbor. Uspeće vam sigurno, jer nam je recept dala i pripremu detaljno objasnila majstorica za kolače Slađana Roža iz Zrenjanina. Ona je kulinarska blogerka koja na Instagram profilu „just.sweet.sladjano“ za čak 110.000 vernih pratilaca objavljuje fantastične recepte za poslastice.

Da li se prvo umute jaja, pa se doda šećer ili se zajedno mute?

- Za ovaj biskvit se zajedno mute cela jaja sa šećerom dok se ne dobije penasta i glatka smesa.

Šta znači da sastojci za tortu budu sobne temperature?

- To znači da je neophodno bar dva sata ranije izvaditi ih iz frižidera i ostaviti da se ugreju na sobnoj temperaturi.

torta Foto: Privatna arhiva/Slađana Roža
 

Kako da znamo da je kora ispečena?

- Za proveru biskvita koristite tanki štapić ili čačkalicu. Zabodite ga do sredine i pogledajte da li je suv ili se testo lepi za njega. Ukoliko se testo lepi, vratite biskvit da se dopeče.

Da li u krem od vanile ide bela čokolada za jelo ili kuvanje?

- Najbolje je koristiti čokoladu za kuvanje koja je kvalitetna, sa velikim procentom putera.

Možemo li fil da mutimo mikserom dok je na ringli?

- U ovom receptu ja ne koristim mikser. Ali možete da ga koristite. Fil će imati lepšu teksturu ako se muti mikserom i neće biti grudvica. To radite najmanjom brzinom da smesa ne bi prskala okolo.

Da li vruć fil treba da se pokrije providnom folijom?

- Svaki fil je potrebno pokriti providnom folijom koja se prilepi za njega. Ukoliko se to ne uradi, kad se ohladi fil stvoriće se korica koja će se kasnije pretvoriti u grudvice.

torta Foto: Privatna arhiva/Slađana Roža
 

Kakav krem sir je najbolje koristiti za ovaj fil?

- Za ovaj recept sam koristila sveži krem sir. Najbolje je koristiti maskarpone sir ako to možete da priuštite.

Koje se voće može staviti umesto jagoda?

- Za sve voćne kremaste torte najbolje je koristiti crveno i bobičasto voće, kao što su maline, kupine, višnje, ribizle, borovnice.

Da li torta mora da se filuje u kalupu?

- Ukoliko želite lepu simetričnu i visoku tortu, neophodno je koristiti dublji kalup koji ste obložili acetatnom folijom. To će vam olakšati filovanje i odvajanje torte od kalupa.

Kako da isečemo tortu da ivica parčeta bude savršena kao kod vas?

- Da biste dobili lep presek, torta treba da bude hladna. Oštrim nožem koji ste zagrejali vrućom vodom i osušili, napravite kontinuiran, pažljiv i ravan rez. Pri sečenju svakog parčeta ponavljajte postupak zagrevanja i sušenja noža.

torta Foto: Privatna arhiva/Slađana Roža
 

Čarobnica torta

Sastojci:

Za biskvit:

4 jaja

300 g brašna

200 g šećera

150 ml mleka

150 ml ulja

1 prašak za pecivo

Vanilin krem:

1 l mleka

200 ml slatke pavlake

100 g bele čokolade

100 g krem sira

10 kašika šećera

4 pudinga od vanile

2 vanilin šećera

Jagoda krem:

300 g jagoda

5 kašika šećera

1 puding od jagoda

150 ml vode

Beli krem:

250 ml slatke pavlake

2 kašike šećera u prahu

4 kašike krem sira

Priprema:

Biskvit: Umutite penasto cela jaja sa šećerom. Dodajte mleko i ulje. Špatulom sjedinite. Dodajte brašno izmešano s praškom za pecivo. Sipajte u okrugli kalup za tortu (26 cm). Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Ohlađeni biskvit presecite napola da dobijete dve kore.

Vanilin krem: Pomešajte 200 ml mleka sa pudingom i oba šećera. Ostatak stavite da prokuva, dodajte smesu sa pudingom i mešajte dok se ne zgusne. U topli krem dodajte belu čokoladu i sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi, pa dodajte krem sir i umućenu slatku pavlaku.

Jagoda krem: iseckane jagode kuvajte sa vodom i šećerom pet minuta. Dodajte puding od jagoda razmućen sa malo vode. Štapnim mikserom izblendirajte i kuvajte 2-3 minuta.

Beli krem: izmešajte krem sir sa šećerom u prahu i postepeno dodajte u srednje umućenu slatku pavlaku.

Ređanje: Tortu filujte u kalupu. Na koru namažite pola krema od jagoda, zatim pola krema od vanile, pa pola belog krema. Stavite drugu koru i ponovite postupak sa filovima. Ostavite u frižideru tokom noći pa sutradan skinite kalup i ukrasite po želji.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading