KREMASTA TORTA SA JAGODAMA Prava letnja poslastica sa tri različita fila i voćem po receptu Slađane Rože iz Zrenjanina
Čarobnica torta sa jagodama je pravi izbor za sve letnje proslave.
Pronašli smo savršenu tortu za vrele dane! Bogatog je ukusa, neverovatno kremasta, a lagana. Kada vam je potrebna velika torta koja će se svima dopasti, a jednostavna je za pripremu, čarobnica sa jagodama je pravi izbor. Uspeće vam sigurno, jer nam je recept dala i pripremu detaljno objasnila majstorica za kolače Slađana Roža iz Zrenjanina. Ona je kulinarska blogerka koja na Instagram profilu „just.sweet.sladjano“ za čak 110.000 vernih pratilaca objavljuje fantastične recepte za poslastice.
Da li se prvo umute jaja, pa se doda šećer ili se zajedno mute?
- Za ovaj biskvit se zajedno mute cela jaja sa šećerom dok se ne dobije penasta i glatka smesa.
Šta znači da sastojci za tortu budu sobne temperature?
- To znači da je neophodno bar dva sata ranije izvaditi ih iz frižidera i ostaviti da se ugreju na sobnoj temperaturi.
Kako da znamo da je kora ispečena?
- Za proveru biskvita koristite tanki štapić ili čačkalicu. Zabodite ga do sredine i pogledajte da li je suv ili se testo lepi za njega. Ukoliko se testo lepi, vratite biskvit da se dopeče.
Da li u krem od vanile ide bela čokolada za jelo ili kuvanje?
- Najbolje je koristiti čokoladu za kuvanje koja je kvalitetna, sa velikim procentom putera.
Možemo li fil da mutimo mikserom dok je na ringli?
- U ovom receptu ja ne koristim mikser. Ali možete da ga koristite. Fil će imati lepšu teksturu ako se muti mikserom i neće biti grudvica. To radite najmanjom brzinom da smesa ne bi prskala okolo.
Da li vruć fil treba da se pokrije providnom folijom?
- Svaki fil je potrebno pokriti providnom folijom koja se prilepi za njega. Ukoliko se to ne uradi, kad se ohladi fil stvoriće se korica koja će se kasnije pretvoriti u grudvice.
Kakav krem sir je najbolje koristiti za ovaj fil?
- Za ovaj recept sam koristila sveži krem sir. Najbolje je koristiti maskarpone sir ako to možete da priuštite.
Koje se voće može staviti umesto jagoda?
- Za sve voćne kremaste torte najbolje je koristiti crveno i bobičasto voće, kao što su maline, kupine, višnje, ribizle, borovnice.
Da li torta mora da se filuje u kalupu?
- Ukoliko želite lepu simetričnu i visoku tortu, neophodno je koristiti dublji kalup koji ste obložili acetatnom folijom. To će vam olakšati filovanje i odvajanje torte od kalupa.
Kako da isečemo tortu da ivica parčeta bude savršena kao kod vas?
- Da biste dobili lep presek, torta treba da bude hladna. Oštrim nožem koji ste zagrejali vrućom vodom i osušili, napravite kontinuiran, pažljiv i ravan rez. Pri sečenju svakog parčeta ponavljajte postupak zagrevanja i sušenja noža.
Čarobnica torta
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
300 g brašna
200 g šećera
150 ml mleka
150 ml ulja
1 prašak za pecivo
Vanilin krem:
1 l mleka
200 ml slatke pavlake
100 g bele čokolade
100 g krem sira
10 kašika šećera
4 pudinga od vanile
2 vanilin šećera
Jagoda krem:
300 g jagoda
5 kašika šećera
1 puding od jagoda
150 ml vode
Beli krem:
250 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
4 kašike krem sira
Priprema:
Biskvit: Umutite penasto cela jaja sa šećerom. Dodajte mleko i ulje. Špatulom sjedinite. Dodajte brašno izmešano s praškom za pecivo. Sipajte u okrugli kalup za tortu (26 cm). Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Ohlađeni biskvit presecite napola da dobijete dve kore.
Vanilin krem: Pomešajte 200 ml mleka sa pudingom i oba šećera. Ostatak stavite da prokuva, dodajte smesu sa pudingom i mešajte dok se ne zgusne. U topli krem dodajte belu čokoladu i sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi, pa dodajte krem sir i umućenu slatku pavlaku.
Jagoda krem: iseckane jagode kuvajte sa vodom i šećerom pet minuta. Dodajte puding od jagoda razmućen sa malo vode. Štapnim mikserom izblendirajte i kuvajte 2-3 minuta.
Beli krem: izmešajte krem sir sa šećerom u prahu i postepeno dodajte u srednje umućenu slatku pavlaku.
Ređanje: Tortu filujte u kalupu. Na koru namažite pola krema od jagoda, zatim pola krema od vanile, pa pola belog krema. Stavite drugu koru i ponovite postupak sa filovima. Ostavite u frižideru tokom noći pa sutradan skinite kalup i ukrasite po želji.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SLATKO ČUDO! Kremisimo torta je spoj fila od bele čokolade, šlaga i različitih kora, što je čini savršenom
Ova torta je velika pa je odličan izbor za rođendane, slave, svadbe i druge svečanosti.
SANJINA TORTA SA JAGODAMA BUDI SVA ČULA Vanila i dosta fila joj daju šmek, nema joj ravne
Pripremite ovu fenomenalnu poslasticu po receptu Sanje Milojević iz Šapca
ŠVARCVALD TORTA Savršena letnja poslastica od čokolade i višanja, osvežava i sladi
Pravi izbor torte za svečani ručak, jer je izdašna i osvežavajuća.
I SLADI I HLADI Sladoled torta od malina i bele čokolade, letnja poslastica gotova za 20 minuta!
Lagani hladan slatkiš je odlično posluženje posle ručka.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)