MILKA TORTA Raskošna poslastica sa dve vrste mlečne čokolade, po receptu Mirjane Lazarević
Ukoliko ste ljubitelj čokolade, bićete oduševljeni ovom tortom.

Milka torta je kremasta, bogata filovima od mlečne čokolade, kore su mekane i pune lešnika, uredna je kada se iseče. Zato je pravi izbor za proslave, a posebno je deca obožavaju.Recept nam je dala i detaljno ga objasnila majstor za torte Mirjana Lazarević iz Donje Badanje kod Loznice. Ona je autorka Instagram stranice "mirkatorteikolaci", na kojoj za više od 39.000 pratilaca objavljuje recepte za savršene poslastice.
Možda vas zanima:

TORTA OD ČOKOLADE I KOKOSA Sočne kore i mirišljavi fil osvajaju na prvi zalogaj
Spoj kora natopljenih čokoladnim mlekom i fila od vanile i kokosa čini ovu tortu savršenom

ČOKOLADNA TORTA BRZI GONZALES Treba vam samo 3 sastojka i malo vremena, a kremastiju niste jeli
Pravi se lako, a pojede u slast.

ČOKOLADNA TORTA Raskošna poslastica za sve specijalne prilike, ukusa koji se pamti
Kremasta i neodoljiva, uzećete parče više.

RASKOŠNA ČOKOLADNA TORTA Sa puno fila i slojeva, za svaku svečanost
Neodoljiva i savršena, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Koliko jaja treba da stoje na sobnoj temperaturi pre pravljenja kore od belanaca?
- Da bi se belance čvrsto umutilo, jaja treba da odstoje na sobnoj temperaturi 40 minuta.
Kako da znamo da su belanca dobro umućena?
- Znaćete po tome što je smesa veoma čvrsta. Kada okrenete posudu naopačke, belanca neće ni mrdnuti.

Zašto sve što se dodaje u belanca treba da se umeša varjačom?
- Da belanca ne bi splasnula, da bi bila čvrsta, a ne vodena, suve sastojke umešajte lagano špatulom ili varjačom.
Koliki treba da bude prečnik kora?
- Za standardnu dimenziju torte po ovom receptu prečnik kora treba da bude 26 cm.
Da li mogu u četvrtastom plehu da se ispeku dve kore pa da se preseku na dva dela?
- Mogu, onda ćete dobiti četvrtastu manju tortu. Ako želite veću četvrtastu tortu, moraćete da povećati sve sastojke za još pola mere.
Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
- Kora neće da pukne ako se pridržavate recepta.
Kako da se odvoji od pek-papira, a da se ne izlomi?
- Kako bi se kora fino odvojila od pek-papira, treba podmazati papir pre stavljanja smese.

Koliko dugo treba da se kuva fil od žumanaca?
- Od momenta kada sipate žumanca sa gustinom u mleko kuvajte fil dok se ne zgusne, a to je oko pet minuta.
Šta da radimo ako u filu ima grudvica?
- Da ne bi bilo grudvica, kada mleko provri, sklonite šerpu sa ringle, polako sipajte umućena žumanca i brzo mešajte žicom. Vratite na nižu temperaturu na ringlu i kuvajte uz mućenje dok se fil ne zgusne i ne dobijete finu teksturu.
Da li se streč-folija stavlja preko vrućeg fila i zašto?
- Streč-folija se stavlja da fil pri hlađenju ne bi dobio koricu. Ukoliko se korica napravi, fil se posle neće dobro umutiti i imaće grudvice.
Kako treba umutiti slatku pavlaku da ne bude previše umućena?
- Umućena slatka pavlaka treba da bude čvrsta, ali ne previše da bi mogla fino da se maže nožem. Ako se previše umuti, postoji rešenje. Tada dodajte malo mleka i opet će se fino mazati.
Koliko torta treba da stoji pre sečenja da se stegne?
- Najbolje bi bilo preko noći da odstoji u frižideru. Tako će kore fino omekšati, a filovi će se stegnuti. Na ovaj način tortu možete nositi i u goste, u drugi grad, neće ni mrdnuti jer je veoma čvrsta iako je sva kremast.

Milka torta
Sastojci:
Za kore:
14 belanaca
14 kašika šećera
200 g pečenih mlevenih lešnika
3 kašike brašna
Za fil I i II:
14 žumanaca
200 g bele mlečne čokolade
200 g mlečne čokolade sa seckanim lešnikom
250 g putera
180 g šećera
4 kašike gustina
3 kese pudinga od vanile
1 l mleka
Za fil III:
300 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
300 g šlag pene
Priprema:
Kore: Umutite i ispecite po dve kore od po pola navedene količine sastojaka. Belanca dobro umutite, dodajte šećer i na kraju špatulom umešajte lešnik sa brašnom. Na pek-papiru nacrtajte krugove za kore. Namažite ga uljem i po pola smese sipajte preko nacrtanih krugova. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Ponovite postupak još jednom. Dobićete četiri kore.
Fil: Od litra mleka odvojte 200 ml. Ostatak stavite da provri. Žumanca i šećer umutite, dodajte puding, gustin i mleko. Sipajte u provrelo mleko, mešajte neprestano dok se fil ne zgusne. Podelite ga u dva dela. U jedan dodajte belu čokoladu koju ste izlomili na kockice, sjedinite pa pokrijte posudu streč-folijom. U drugi dodajte čokoladu sa lešnicima, mešajte da se istopi i pokrijte streč-folijom. Kad se filovi ohlade, dodajte po 125 g putera i umutite mikserom. Slatku pavlaku umutite, ali da ne bude previše umućena.
Filovanje: kora - smeđi fil - žuti fil - slatka pavlaka, pa ponovite isti redosled još dva puta. Dekorišite tortu umućenim šlagom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

PICA OD KROMPIRA JOŠ BOLJA OD KLASIČNE Super izbor za lepo druženje sa prijateljima
Sočna i drugačija, nemoguće joj je odoleti.

DOMAĆI MAJONEZ Zdraviji i ukusniji od onog kupovnog, a treba vam samo pola minuta
Dodaće na ukusu svakom jelu.

BEŠAMEL SOS Super ide uz meso i povrće i daje šmek svakom jelu
Dodajte uz ćufte i uživajte u ukusnom jelu.

SANDRINA TORTA BELI ANĐEO SAVRŠENA ZA USKRS Kremasta i svečana, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Napravite ovu kremastu poslasticu po receptu Sandre Bojović iz Mladenovca
SUZANINA PRINCES VANILA TORTA SAVRŠENA ZA USKRS Očaravajuća poslastica bogatog ukusa za pravo uživanje
Napravite ovu raskošnu poslasticu po receptu Suzane Golubović iz Niša.
Komentari (0)