VELJKOV TART OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Savršeni spoj hrskave kore i nežnog ganaša

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Veljka Mijuškovića iz Beograda

čokoladni tart sa pistaćima i kafom
Privatna arhiva/Veljko Mijušković
čokoladni tart sa pistaćima i kafom Privatna arhiva/Veljko Mijušković
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite slatke, jake, kalorične kolače, ovaj tart će vas kupiti na prvi zalogaj. Recept nam je dao Veljko Mijušković, doktor ekonomskih nauka, docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, autor Instagram stranice mijus.co. Za tri godine, koliko postoji stranica sa receptima talentovanog Užičanina koji pola života živi u Beogradu prati 10.000 vernih pratilaca. Iako je počelo kao hobi, Veljko ističe da mu je to sada dodatni izvor zarade.

Zašto je ovaj tart tako poseban? 
- Tartovi su inače jedna od mojih omiljenih poslastica koje najviše volim da jedem i pravim, te po kojim je profil mijus.co možda i najviše prepoznatljiv. Stoga, često pronalazim različite recepte tartova koji su nešto drugačiji, a opet siguran pogodak. Čim sam ugledao ovaj recept u jednom inostranom, francuskom časopisu pre nešto više od godinu dana, znao sam da ga moram i pripremiti. Nisam se pokajao. 

Kada bi vas neko pitao ko nije probao ovaj tart, da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Ovaj tart je savršeni balans hrskave čoko-korice i nežnog ganaša od najfinije crne čokolade. Kao toping koriste se dva fila – čoko-kafa fil (koji se pravi) i pistać fil/krem (koji se uglavnom kupuje, ali može se i spremiti). Reč je o jakom, kaloričnom desertu punog ukusa koji savršeno ide uz čašu dobrog crvenog vina.

Koja je tajna savršenog testa za tart?
- Testo za tart je često najkompleksniji i najvažniji sastavni deo ovog deserta (ako je slatki tart u pitanju) ili peciva (ako je o slanoj opciji reč). Ono mora biti adekvatne debljine (nikako debelo, već što tanje moguće), prhke teksture i zaokružene punoće ukusa. Svi sastojci koji ulaze u njegov sastav stoga moraju biti pažljivo odabrani. 

Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Za adekvatnu pripremu testa za tart bitno je da sastojci budu sobne temperature, da bi se što lakše sjedinili. Onog momenta kada se napravi testo za tart, ono obično mora da odstoji neko vreme u frižideru pre samog formiranja podloge za tart. Ako se tart peče, testo je potrebno i izbockati viljuškom da pri pečenju ne bi suviše nadošlo i deformisalo oblik tarta.

Kako mešate sastojke za testo, ručno ili mikserom?
- Sastojke mešam uglavnom ručno, a ne mikserom. Da se testo ne bi lepilo za ruke, možete ih prethodno malo namazati uljem, ali veoma malo. Na taj način, uz adekvatnu obradu i tretiranje dobićete lepo, kompaktno i glatko testo bez grudvica s kojim se dalje može lako raditi.

Koje jelo od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
- Svakako jedno od najzahtevnijih jela koja sam pravio do sada je upravo jedan od mojih omiljenih tartova - tart sa limunom. Priprema ove neodoljive poslastice traje bezmalo tri sata, a njegova složenost ogleda se u tome što svaki od tri sloja, i prhko testo i limun krem i merenge toping, koji se tretira brenerom, na kraju može lako da se uništi u procesu pripreme ako osoba nije pažljiva i detaljna. Zato savetujem da ovu poslasticu prave nešto iskusniji kuvari. Svakako, fenomenalan ukus definitivno opravdava veliki trud

Sastojci:
Za podlogu

  • 170 grama mekog brašna tip 400
  • 40 grama samlevenih blanširanih badema
  • 10 grama kakaoa
  • 125 grama butera
  • 2 žumanceta
  • 50 grama šećera u prahu
  • 1 kesica vanilinog šećera

Za ganaš

  • 300 ml mlečne slatke pavlake
  • 2 supene kašike instant kafe
  • 1 kašičica arome vanile
  • 330 grama mlečne čokolade

Za čoko-pistać krem 

  • 100 ml mlečne slatke pavlake
  • 1 kašičica želatina pomešana sa dve supene kašike hladne vode
  • 70 grama mlečne čokolade
  • 2 supene kašike instant kafe
  • 100 ml umućene slatke pavlake
  • 3 supene kašike pistać krema
  • mleveni pistaći za posipanje
  • malo celih badema i pistaća za ukrašavanje
  • par čokoladnih jaja

Priprema:
Pomešajte sve sastojke i napravite glatko testo. Testo rastanjite i obložite kalup prečnika 26 cm. Izbockajte testo i stavite ga u friz na desetak minuta. Zatim pecite na 180 stepeni 25 minuta. Ostaviti pečeno testo da se dobro prohladi. Za ganaš pomešajte slatku pavlaku, aromu vanile i instant kafu, i to zagrejati u šerpici tik do ključanja. Takvu vruću smesu preliti preko izlomljene čokolade, dobro promešati i ostaviti da se prohladi. Kad se ohladi, prelijte podlogu i ostavite u frižider na sat-dva.
Za čoko-kafa krem želatin prelijete hladnom vodom i ostavite nekoliko minuta da se stegne. U međuvremenu zagrejte slatku pavlaku sa kafom skoro do ključanja. Sklonite sa vatre, dodajte nabubreli želatin i dobro izmešajte da se želatin rastopi. Zatim, ovo prelijte preko mlečne čokolade koju ste iseckali sitno. Ostavite da stoji nekoliko minuta, a zatim dobro izmešajte. Stavite u frižider da se stegne. Kad se stegne, dodajte umućenu slatku pavlaku i mikserom izmutite da se sjedine. Preručite u dresir kesu sa nastavkom po želji i istisnite mus na tart sa ganašom.
U drugu dresir kesu dodajte pistać krem i dodatno dekorišite tart. Za kraj pospite tart odozgo mlevenim pistaćima, celim pistaćima i bademima, kao i čokoladnim jajima.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading