DRAGANINA ŠTRUDLA SA ORASIMA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Najbolje stavite odmah duplu meru
Probajte ovu neodoljivu poslasticu po receptu Dragane Tošić iz Gornjeg Milanovca


Možda vas zanima:

BAKINA ŠTRUDLA SA ORASIMA Mirisna poslastica koja budi sva čula, uzećete parče više
Mekana i neodoljiva, najbolje odmah stavite duplu meru.

ŠTRUDLA SA ORASIMA Očaravajuća poslastica kojoj nema ravne, a miriše na ljubav
Fenomenalna štrudla raspametiće i one izbirljive.

ŠTRUDLA SA ORASIMA Fenomenalna poslastica savršena za sve prilike, prste da poližete
Mirisna poslastica raspametiće i one izbirljive.

NEODOLJIVA ŠTRUDLA SA ORASIMA Mirisna poslastica mekana kao pamuk, za pravo uživanje
Neodoljiva poslastica oduševiće i one izbirljive, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Piše: Ivana Pavlović
Poslastica idealna za sve svečane prilike, ali i za obične dane kada vam se jede nešto slatko. Recept je sa nama podelila Dragana Tošić, autorka Instagram stranice Draganina kuhinja. Profil postoji već pune tri godine i sada je već prerastao u lepu zajednicu ljubitelja kulinarstva koja se međusobno podržava. Talentovana Dragana je po struci laboratorijski tehnolog i specijalista forenzike, a kuvanje joj je hobi u kome uživa. Stranicu sa receptima je otvorila na nagovor drugarice, dok joj je budući suprug najveća podrška. Sa njom smo popričali o savršenom testu, ali i o tajni najbolje štrudle.
Koja je tajna savršene štrudle sa orasima?
- Tajna je u mekanom testu, savršenom mirisu, sočnom nadevu i hrskavoj korici. Testo treba izraditi sa puno ljubavi i jednostavno će morati da uspe.
Kako znate da je testo dobro zamešeno?
- Samo treba pažljivo pratite recept i koristite svež kvasac. Ukoliko se kvasac u mleku odmah duplira i udvostruči uz dodatke ostalih sastojaka, i testo će ispasti baš onako kako smo želeli. Tu je i mekano brašno koje testu daje lepšu teksturu.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- U ovom slučaju sastojke koristimo direktno iz frižidera, nije potrebno ništa držati na sobnoj temperaturi.
Kako da nam štrudla ne pukne tokom pečenja?
- Bitno je da testo ne bude previše meko i retko zamešeno. Treba da bude čvrsto, ne sme da se lepi za podlogu i pri pečenju ne bi trebalo da puca.
Kako da testo ne bude suvo?
- Testo neće biti suvo jer u njega dodajemo ulje, jaja i mleko, savršena mera za sunđerasto i sočno testo. Kombinacija kisele pavlake i žumanaca kojom premazujemo štrudlu daje ovom desertu posebnu notu.
Kako da fil ispadne sočan?
- Glavni sastojak su sitno mleveni orasi kojima treba dodati par kapi limunovog soka da ne bi potamneli, a zatim ih polivamo vrelim mlekom. Da bi fil bio još sočniji, dodajemo tri kašike džema od kajsija za još lepši i puniji ukus.
Da li smatrate da je bolje koristiti puter, margarin, mast ili ulje?
- Za ovaj recept koristim ulje. Svakako između margarina i putera uvek radije biram puter jer je lepšeg ukusa i teksture.
Da li ste nekada koristili drugo brašno, npr. heljdino i ako jeste, koliko je to uticalo na ukus?
- Za ovu štrudlu uvek koristim meko belo brašno tip-400. Međutim, verujem da bi heljdino brašno takođe bilo zanimljiv izbor i da bi štrudla bila podjednako ukusna.
Da li ste nekada pravili slane štrudle, ako jeste, sa kojim sastojcima?
- Ovo testo možemo koristiti i za slane štrudle bez dodatka korice limuna. Kao nadev uvek je dobar izbor kombinacije sira i jaja ili kečapa, origana i suhomesnatih proizvoda po želji. Količine su uvek proizvoljne zavisno od ukusa.
Da li ste nekada pravili posnu verziju ove poslastice?
- Za posnu štrudlu sa orasima potrebno je za testo: 200 ml mlake vode, 10 grama suvog kvasca, 70 g šećera, 40 ml ulja , prstohvat soli i 400 g brašna. Za nadev: 200 grama oraha, 6 kašika šećera i 12 kašika vode. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.
Kako biste opisali rečima ukus ove poslastice nekome ko je nije probao?
- Štrudla je mekana, sočna, punog ukusa, s primesama limuna koji daju posebnu lepotu. Vanil-šećer pomešan sa prah-šećerom preko štrudle je obavezan da bi bila savršena.
Koje jelo od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
- Najzahtevnije za pripremu su mi pite i testa. Smatram da njima treba pridavati dosta pažnje da bi uspeli. Ali uz dovoljno truda i želje neće izostati ni rezultat.
Da vam sada dođu iznenadni gosti, šta biste im napravili?
- Kada je u pitanju slana varijanta, onda definitivno pasta. Spektar kombinacija je ogroman. Moja omiljena jesu piletina i pečurke u pavlaci. Od slatkiša masno testo sa voćem. Višnje, maline i kajsije su uvek dobar izbor.
Recept za štrudlu sa orasima
Sastojci:
- 2 belanceta
- 250 ml vrelog mleka
- 500 g mekog brašna tip-400
- 10 g svežeg kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika šećera
- pola kašičice soli
- 1 kašičica rendane limunove kore (može i ne mora)
- 100 ml ulja
Od ove količine se dobiju dve štrudle.
Jednu sam premazala džemom,
druga je sa orasima
Nadev sa orasima:
- 200 g mlevenih oraha
- 100 ml vrućeg mleka
- 3 kašike šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 2-3 kašike džema
Za premaz:
- 2 žumanca
- 2 kašike kisele pavlake
Priprema:
Umutite belanca u čvrst sneg, zatim postepeno dodajte vrelo mleko i ulje. U drugu posudu stavite brašno i izmrvite kvasac. Dodajte prašak za pecivo, so i šećer. Dodajte koricu limuna. Suve sastojke dodajte u prethodno umućena belanca. Ostavite testo da odstoji 20 minuta. Zamesite uz dodavanje brašna po potrebi i podelite ga na dva dela. Testo razvijte u obliku pravougaonika. Dodajte nadev po želji. U ovom slučaju, orahe i džem. Premažite žumancetom. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Prijatno!

ANDRIJANINA BRZA KEKS TORTA Nepečena poslastica nestaće sa stola odmah
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Vujović iz Beograda

PICA OD KROMPIRA JOŠ BOLJA OD KLASIČNE Super izbor za lepo druženje sa prijateljima
Sočna i drugačija, nemoguće joj je odoleti.

DOMAĆI MAJONEZ Zdraviji i ukusniji od onog kupovnog, a treba vam samo pola minuta
Dodaće na ukusu svakom jelu.

BEŠAMEL SOS Super ide uz meso i povrće i daje šmek svakom jelu
Dodajte uz ćufte i uživajte u ukusnom jelu.

SANDRINA TORTA BELI ANĐEO SAVRŠENA ZA USKRS Kremasta i svečana, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Napravite ovu kremastu poslasticu po receptu Sandre Bojović iz Mladenovca
Komentari (0)