ZORKIN ŠARENI HLEB OBOŽAVAJU DECA Preukusan i dekorativan, a svež i treći dan

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Pripremite ovaj dekorativni hleb po receptu Zorke Gemović iz Sremske Kamenice

šareni hleb
privatna arhiva/Zorka Gemović

 

šareni hleb privatna arhiva/Zorka Gemović
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite slatka testa, ovaj šareni hleb ćete obožavati. Mekane teksture i zanimljivog izgleda posebno će ga voleti deca. Recept je s nama podelila Zorka Gemović, informatičarka u penziji i autorka Instagram profila Zorin lonac. Kuvanje joj je hobi kojim ispunjava odnedavne penzionerske dame, a njenim jelima najviše se obraduju ćerka Biljana i unuka Lara. Zorku smo pitali da li je potrebna preciznost za izradu ovog hleba, da li je moguće koristiti neku drugu vrstu brašna.

Zašto je ovaj hleb toliko poseban?
- Prvi put sam čula za ovaj recept kada sam ga videla na jednoj turskoj stranici. Odmah mi je privukao pažnju jer je izgledao izuzetno dekorativno. Pošto volim da pravim dizana testa, nisam se nimalo dvoumila da ga isprobam. Ono što mi se najviše dopalo je upravo taj vizuelni i dekorativni deo, jer hleb izgleda prelepo i impresivno na stolu. Pored toga, način na koji se testo oblikuje čini proces pripreme veoma zabavnim i kreativnim, što me je dodatno motivisalo da ga napravim.

S čim biste preporučili da se jede ovaj hleb ? 
- Preporučujem ovaj hleb uz nareske, suvu domaću pršutu i domaći ajvar. Domaća pršuta koju sama sušim u mom domu zaista je izvanredna kombinacija uz ovaj hleb. Njegova tekstura i aroma savršeno se slažu sa slanim ukusom pršute i bogatim, pikantnim ukusom ajvara. Ovaj hleb je idealan kao deo svečanog stola, a posebno dobro ide uz tradicionalne mesne delicije i sveže, domaće proizvode.

Da li bi mogao da se pravi od neke druge vrste brašna? 
- Ovaj hleb može se napraviti od svih vrsta brašna, samo je potrebno da budu različite nijanse da bi šara došla do izražaja. Preporučila bih kombinaciju belog i integralnog brašna, ili spelte i raži, jer različite boje tih vrsta brašna dodaju zanimljiv vizuelni efekat. Na taj način ne samo da ćete postići atraktivnu šaru, već ćete i obogatiti nutritivnu vrednost hleba, dodajući mu dodatne slojeve ukusa i teksture.

Da li ste ga nekada pravili s drugim sastojcima? 
- Da, pravila sam ovaj hleb i s drugim sastojcima. Na primer, jednom sam koristila šargarepu, što je hlebu dalo prelepu narandžastu boju i blago slatkast ukus. Iako je ova verzija bila veoma ukusna, moja porodica ipak najviše voli originalnu varijantu. Takođe, eksperimentisala sam s vodom od spanaća, koja daje hlebu zelenkastu boju, i sa sokom od cvekle, koji stvara predivnu crvenu nijansu. Svaka od ovih varijacija donosi jedinstvenu boju i blag ukus specifičan za korišćeni sastojak, ali originalna verzija ostaje omiljena zbog svoje klasične teksture i ukusa.

Da li je potrebna preciznost da se napravi ovaj hleb? Da ili će uspeti i početnicima?
- Preciznost nije potrebna za izradu ovog hleba; recept može uspeti i početnicima. Bitno je samo držati se osnovnih pravila za pripremu dizanog testa: koristiti mlaku vodu, svež kvasac, i naravno, ljubav i volju kao najbitnije sastojke. Iako hleb ima neobičan izgled, sama tehnika oblikovanja je jednostavna i zabavna, pa će čak i oni sa manje iskustva u kuhinji moći da postignu odlične rezultate. Najvažnije je uživati u procesu pravljenja i ne plašiti se eksperimentisanja.

Da li je ukusan i kada se ohladi?
- Da, ovaj hleb je odličan i kada se jede hladan. Moja porodica ga voli čak i kada se potpuno ohladi. Njegova tekstura i bogat ukus ostaju jednako privlačni, što ga čini savršenim za užinu ili kao deo obroka koji se može unapred pripremiti. Hladan hleb je idealan uz razne namaze i dodatke, zadržavajući sve svoje kvalitete i arome.

Kada bi vas neko pitao ko nije probao šareni hleb da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Kada bih nekome ko nije probao šareni hleb opisivala njegov ukus, rekla bih da je njegova tekstura mekana i lagana, dok kombinacija boja i oblika čini svako parče vizuelno zanimljivim. Osim što je ukusan, ovaj hleb je savršen za dekoraciju prazničnog stola, dodajući mu živost i svečanu atmosferu. Deca ga posebno vole zbog njegove šarenolikosti, a odrasli ga cene zbog jedinstvenog izgleda i bogatog ukusa koji se savršeno uklapa uz razne priloge.

Koje je vaše omiljeno jelo? 
- Volim pohovane lignje, pečenja i razne vrste salata. Posebno uživam u hladnim salatama tokom letnjih dana, jer su osvežavajuće i lagane. Pohovane lignje su mi omiljeni izbor kada želim nešto hrskavo i ukusno, dok pečenja donose punoću ukusa i miris koji ispuni kuću. Raznovrsne salate mi pružaju mogućnost da eksperimentišem sarazličitim sastojcima i kombinacijama, prilagođavajući ih sezonskim namirnicama i svojim ličnim ukusima.

Koje jelo ne volite da pravite?
- Možda je pirinač jedno od jela koje ne volim da pravim. Lično ga ne preferiram u ishrani, zbog čega mi nije ni prijatno da ga pripremam. Smatram da je važno uživati u procesu pripreme hrane, a to uključuje i rad sa sastojcima koje volimo. Zbog toga se obično opredeljujem za pripremu jela koja su mi omiljena i koja rado delim sa svojom porodicom i prijateljima.

Kojeje  jelo koje od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
- Pohovane lignje su definitivno jedno od najzahtevnijih jela koje sam pravila. Razlog za to je što je važno da lignje budu pravilno očišćene i pripremljene da bi se postigla savršena tekstura i hrskavost omota. Takođe, temperaturna kontrola ulja je ključna kako bi se lignje ispravno ispržile, a da ne budu prepržene ili nedovoljno pečene. Takođe, treba voditi računa da se koristi dobar recept za premazivanje lignji pre pohovanja kako bi se postigao savršen ukus. Iako zahtevne, pohovane lignje su vredne truda zbog svoje divne teksture i bogatog ukusa morskih plodova koje pružaju.

Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili?
- Kada bi mi sada došli nenajavljeni gosti, brzinski desert koji bih napravila bez potrebe za kupovinom bi bio voćni kolač sa pavlakom. Uzmite 400 ml pavlake i umutite je sa 11 kašika šećera da se dobije glatka smesa. Dodajte iseckano voće po izboru i lagano promešajte da se sjedini. Zatim na dno posude poređajte keks, prelijte smesom od pavlake i voća, te odozgo stavite još jedan sloj keksa i tako dok ne potrošite smesu. Ostavite da se rashladi u frižideru. Ovaj kolač je idealan za letnje dane jer je osvežavajući, brzo se priprema i siguran sam da bi se gosti oduševili njegovim ukusom.


Sastojci:
za belu koru:

  • 400 g brašna tip 400
  • pola kocke svežeg kvasca
  • malo šećera
  • so
  • mlaka voda

za crnu koru: 

  • 400 g brašna tip 900
  • pola kocke svežeg kvasca
  • malo šećera
  • so
  • mlaka voda

Priprema
Zamesiti testo kao za standardni hleb (pustite da kvasac nadođe), isto tako uradite i sa smesom za crni deo. Ukoliko vam smesa za crni deo ne bude dovoljno tamna, u suvo brašno dodajte kakao (1 veliku supenu kašiku) i zamesite. Kada testo naraste, podelite na 6 loptica (6 belih i 6 crnih). Svaku belu lopticu razvaljajte u obliku pravougaonika dužine pleha/tepsije. Braon testo napravite u obliku valjka i stavite na beli deo i urolajte. Testo stavite na pleh obložen papirom, malo ga pokvasite kako bi se sledeći deo lepo sjedinio. Ovaj postupak sam radila 6x za svaki par kuglica. Ostavila sam hleb u plehu da naraste i onda pekla u rerni.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading