Cela kuća miriše na detinjstvo kod bake uz ovaj recept za KUKURUZNI HLEB
Kada domaći kukuruzni hleb obuzme celu kuću svojim opojnim mirisom, odmah ćete se vratiti u detinjstvo i dane provedene s bakom. DPredlažemo van recept s kojim i sami možete stvarati jednako drage uspomene sa svojim najmilijima.
Domaći kukuruzni hleb
Sastojci:
250 g kukuruznog brašna
250 g pšeničnog brašna
1/2 kvasca (svežeg ili suvog)
1/2 kesice praška za pecivo
1 kašičica šećera
200 ml mleka
200 ml vode
2 kašičice soli
1 kašika ulja
malo kukuruznog brašna
Priprema:
Pomešajte kvasac, šećer i toplo mleko i ostavite da se aktivira. Pomešajte kukuruzno i pšenično brašno u činiji i dodajte so i prašak za pecivo. U mešavinu suvih sastojaka dodajte aktivirani kvasac, vodu i kašiku ulja i umesite glatko testo koje se ne lepi za činiju i ruke. Ostavite testo u toplom uglu kuće da naraste oko pola sata. Kada se udvostruči, ponovo zamesiti testo i staviti ga u pleh za pečenje hleba. Ostavite testo u kalupu da se diže još 20 minuta, a zatim po želji oštrim nožem ili žiletom isecite linije na površini. Hleb pospite kukuruznim brašnom i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni 20 do 30 minuta. Hleb posle pečenja ostavite da se ohladi i tek onda ga isecite na kriške i poslužite sa omiljenim namazom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
HLEB NIJE MEKAN I MRVI SE? Verovatno pravite neku od ovih 8 grešaka
Ako pravite neku od ovih 8 grešaka kada mesite hleb, niste jedini, dešava se i iskusnim domaćicama.
HLEB NA DRUGAČIJI NAČIN Ova namirnica mu daje šmek, preukusan je a ne goji
Ako ne želite da se odreknete hleba, a vodite računa o ishrani, probajte ovaj sa tikvicama. Izuzetno ukusan i zdrav.
BRZI HLEB OD SPELTINOG BRAŠNA Pravi se bez kvasca, a gotov je za 15 minuta
Jednostavno i lako napravite hleb od speltinog brašna. Zdravija je varijanta od klasičnog, a ukus mu je još lepši.
NAJLAKŠI RECEPT ZA HLEB Ima li šta lepše od onako vrućeg i mirišljavog, tek izvađenog iz rerne!
Umesite sami hleb, mekan kao pamuk.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
CICVARA Po starom tradicionalnom receptu, ovo je caka da ispadne savršena
Cicvara je staro, tradicionalno jelo. Da bi vam ispala savršena, potrebno je da "pliva u masti" od sira i kajmaka.
Komentari (0)