GOMBOCE SA ŠLJIVAMA Mirisni starinski slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Recept koji se prenosio generacijama, za knedle koje osvajaju od prvog zalogaja.
Potrebno je
Za knedle:
- 500 g krompira
- 1 žumance
- 30 g putera
- malo soli
- oko 200 g brašna
Za posip:
- 150 g prezli
- 150 g šećera
- 80 g putera
I još:
- 9 većih ili 18 manjih šljiva
Priprema
Oljuštite krompir, pa ga skuvajte u slanoj vodi. Procedite vodu pa ga izgnječite i ostavite da se prohladi. Umešajte omekšali puter, so i žumance. Postepeno dodajte brašno uz neprestano mešanje, i mesite sve dok ne dobijete mekano i elastično testo. Zatim ga rastanjite na radnoj površini, na debljinu 5-7 mm, pa isecite na kvadrate 10x10 (u zavisnosti od veličine šljive). U sredinu svakog kvadrata staviti po jednu šljivu, bez koštice, pa oblikujte gambocu (knedlu). Sipajte malo više od pola vode u dublju šerpu, pa kada voda provri lagano spuštajte knedle. Kuvajte ih oko 10 minuta dok ne isplivaju na površinu. Vadite knedle šupljikavom kašikom, pa stavljajte u tiganj i uvaljajte u smesu od prezli i šećera. Puter otopite na laganoj vatri pa dodajte prezle. Kada se smesa sjedini, pomerite sa vatre i dodajte šećer. Sve dobro izmešajte.
Možda vas zanima:
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinski specijalitet mekan kao pamuk, a zamirisaće cela kuća
Desert na kome su odrasle generacije.
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Desert koji se smaže u trenu, a budi nostalgiju
Sočne i slatke, za prave sladokusce.
KNEDLE SA ŠLJIVAMA I BRAON ŠEĆEROM Starinski desert iz bakine kuhinje na kome su odrasle generacije
Desert koji miriše na detinjstvo oduševiće i one koji ne vole knedle.
RUSKE KAPE Neodoljivi kolači sa kokosom i čokoladom, mekani kao duša, a tope se u ustima
Fenomanalni desert osvojiće svaku svečanu trpezu, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
DOMAĆA GIBANICA Omiljena srpska pita po receptu bez mane, prste da poližete
Sočna pita raspametiće i one izbirljive.
DOMAĆA PROJA Najbolje služite uz šolju jogurta ili kiselog mleka, a idealna za doručak ili večeru
Sočna i mekana, nestaće sa stola čim se postavi.
PIKANTNA SALATA OD PAPRIKE Prilog koji daje šmek svakom jelu, za one koji vole ljuto
Ako volite ljuto, ova pikantna salata će vas oboriti s nogu.
SOK OD GROŽĐA Krepi organizam u trenu, a potpuno prirodan, zaboravićete na kupovni
Jednostavne pripreme, a nema konzervansa, pravi eliksir zdravlja.
DOMAĆI KUKURUZNI HLEB BOLJI OD KLASIČNOG Zdraviji i drugačiji, a još bolji kada je hladan
Mekan i sočan, a ukusa koji govori 1000 jezika.
Komentari (0)