GOMBOCE SA ŠLJIVAMA Mirisni starinski slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Recept koji se prenosio generacijama, za knedle koje osvajaju od prvog zalogaja.
Potrebno je
Za knedle:
- 500 g krompira
- 1 žumance
- 30 g putera
- malo soli
- oko 200 g brašna
Za posip:
- 150 g prezli
- 150 g šećera
- 80 g putera
I još:
- 9 većih ili 18 manjih šljiva
Priprema
Oljuštite krompir, pa ga skuvajte u slanoj vodi. Procedite vodu pa ga izgnječite i ostavite da se prohladi. Umešajte omekšali puter, so i žumance. Postepeno dodajte brašno uz neprestano mešanje, i mesite sve dok ne dobijete mekano i elastično testo. Zatim ga rastanjite na radnoj površini, na debljinu 5-7 mm, pa isecite na kvadrate 10x10 (u zavisnosti od veličine šljive). U sredinu svakog kvadrata staviti po jednu šljivu, bez koštice, pa oblikujte gambocu (knedlu). Sipajte malo više od pola vode u dublju šerpu, pa kada voda provri lagano spuštajte knedle. Kuvajte ih oko 10 minuta dok ne isplivaju na površinu. Vadite knedle šupljikavom kašikom, pa stavljajte u tiganj i uvaljajte u smesu od prezli i šećera. Puter otopite na laganoj vatri pa dodajte prezle. Kada se smesa sjedini, pomerite sa vatre i dodajte šećer. Sve dobro izmešajte.
Možda vas zanima:
LAŽNE KNEDLE SA ŠLJIVAMA MILUJU NEPCA Gotove očas posla, a bolje skoro niste jeli
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
GOMBOCE SA ŠLJIVAMA Prave vojvođanske, ukus jeseni u svakom zalogaju
Mirisne i sočne, ukusa koji se ne zaboravlja.
BAKINE KNEDLE SA ŠLJIVAMA MIRIŠU NA DETINJSTVO Savršeno sočne, tope se u ustima
Najbolje stavite odmah duplu meru.
GRIZ KNEDLE SA ŠLJIVAMA Baš kao one iz bakine kuhinje, pojedu se u slast
Mekane i sočne, zamirisaće cela kuća.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)