TURSKI KUNEFE BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Polizaćete i tanjir koliko je ukusan

Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Kunefe, specijalitet najjužnije turske pokrajine Hataj, poslužuje se sveže pripremljen u manjim okruglim kalupima, dekorisan mlevenim pistaćima. Što se sireva tiče, koristi se kozji sir, ali dolaze u obzir svi mladi neutralni sirevi, kao i mladi neslani kajmak. Popularan je u gotovo svim zemljama Bliskog istoka, pogotovo u vreme meseca posta ramazana. Postoje četiri verzije ove poslastice: turska (künefe), grčka (kadaif), jeruslimska (kanafeh) i arapska (knafeh).

kunefe
Shutterstock

Potrebno je:

  • 200 g sirovog kadaifa
  • 50 g neslanog kozjeg sira
  • 20 g maslaca
  • 1 kašika slatkog od grožđa

Za sirup:

  • 250 ml vode
  • 1 šolja šećera
  • 1/4 limuna

Priprema

Vodu sa šećerom stavite da provri, da se zgusne. Ostavite da se ohladi i dodajte parče limuna da se sirup ne bi ušećerio. Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša, umutite ga s pekmezom i namažite tanjir za kunefe. Stavite deo kadaifa i pritisnite dobro prstima. Nakon toga stavite sir. Preko sira ponovo stavite kadaif i jako pritisnite prstima. Ukoliko imate i drugi tanjir za kunefe, možete njime pritisnuti. Stavite tanjir u rernu i pecite na srednjoj temperaturi. Kada je gotovo, okrenite ga sa druge strane i stavite malo parče maslaca.

Kada se ispeku obe strane, kunefe prelijte hladnim šećernim sirupom. Neophodno je da tanjir bude pun sirupa. Pospite mlevenim pistaćima i servirajte toplo.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading