Lubija je marokansko jelo i predstavlja varivo od belog pasulja sa dodacima paradajza, đumbira, belog luka i začina. Osim što se može naručiti u restoranima, lako se može uočiti i na ulicama Maroka. Poreklo ovog jela datira iz srednjovekovnog perioda, a istoričari veruju da je jelo bilo inspirisano knjigom Mohameda de Bagdada iz 1226. koja je predstavljala marokansku kuhinju. Služe je kao predjelo, ali i kao prilog, posebno uz večeru s prženom ribom.
Možda vas zanima:

Lubija s jagnjetinom
Uživaćete u erupciji ukusa.

Skromna a hranljiva lubija
Nešto što ćete obavezno probati da napravite.

SLATKIŠ OD KROMPIRA U SRCE NAS DIRA Napravite knedle sa šljivama i cimetom po receptu baba Stane iz Niša
Ovo je jedan od onih recepta koji se prenose s generacije na generaciju.

RECEPT KOJI NE MOŽE DA NE USPE Napravite italijanske njoke iz rerne za sve ukućane
Cela porodica će biti zadovoljna, muž sit, žena raspevana a deca poslušna.
Sastojci:
450 ggovedine
200 g belog pasulja
3 zrela paradajza (može i pelat)
1 glavica crnog luka
5 čenova belog luka
3 kašike peršuna
1 kašika soli
1 kašika aleve paprike
1 kašika kumina
2 kašičice mlevenog đumbira
1/2 šolje maslinovog ulja
Priprema:
Pasulj ostavite preko noći i ujutro prokuvajte u dve vode. Govedinu sitno iseckajte iprodinstajte na ulju, a paradajz ljuštite iizgnječite. U dublju šerpu ubacite meso, dodajte paradajz, sitno seckan crni i beli luk, so i peršun. Ulijte dva litra vode i ostavite da se krčka na srednjoj temperaturi oko sat vremena. Posle deset minuta ubacite i napola kuvan pasulj. Poklopite šerpu i pred kraj dodajte ostale začine.
SAVET Pasulj će upijati tečnost i nakon kuvanja, pa napravite da bude tečnije

HRSKAVI ITALIJANSKI KANTUČINI Neodoljivi keksići sa bademom koji super idu uz kafu ili čaj
Čuveni italijanski keksići sa bademom iz Toskane peku se dvaput kako bi bili što hrskaviji. Savršeno idu uz kafu ili čaj, a mogu da zamene desert ili užinu. Priprema je krajnje jednostavna, a ukus neodoljiv.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti
Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica sa višnjama koja budi sva čula
Kremasta i sočna, uzećete parče više.

BALA BAJANA Tradicionalni brazilski desert koji se topi u ustima
Prave se brzo i lako, a ukus je čista fantazija.

MASONICA Stari crnogorski specijalitet za savršen doručak
Služite toplo.
Komentari (0)