Lubija sa govedinom

Izvor: I. V.

16:54

Kulinarski globus 0

Poznato jelo Maroka.

Lubija sa govedinom
Foto: Shutterstock

Lubija je marokansko jelo i predstavlja varivo od belog pasulja sa dodacima paradajza, đumbira, belog luka i začina. Osim što se može naručiti u restoranima, lako se može uočiti i na ulicama Maroka. Poreklo ovog jela datira iz srednjovekovnog perioda, a istoričari veruju da je jelo bilo inspirisano knjigom Mohameda de Bagdada iz 1226. koja je predstavljala marokansku kuhinju. Služe je kao predjelo, ali i kao prilog, posebno uz večeru s prženom ribom.

Možda vas zanima:

 

Sastojci:

450 ggovedine

200 g belog pasulja

3 zrela paradajza (može i pelat)

1 glavica crnog luka

5 čenova belog luka

3 kašike peršuna

1 kašika soli

1 kašika aleve paprike

1 kašika kumina

2 kašičice mlevenog đumbira

1/2 šolje maslinovog ulja

Priprema:

Pasulj ostavite preko noći i ujutro prokuvajte u dve vode. Govedinu sitno iseckajte iprodinstajte na ulju, a paradajz ljuštite iizgnječite. U dublju šerpu ubacite meso, dodajte paradajz, sitno seckan crni i beli luk, so i peršun. Ulijte dva litra vode i ostavite da se krčka na srednjoj temperaturi oko sat vremena. Posle deset minuta ubacite i napola kuvan pasulj. Poklopite šerpu i pred kraj dodajte ostale začine.

SAVET Pasulj će upijati tečnost i nakon kuvanja, pa napravite da bude tečnije

Komentari (0)

Loading