Lubija je marokansko jelo i predstavlja varivo od belog pasulja sa dodacima paradajza, đumbira, belog luka i začina. Osim što se može naručiti u restoranima, lako se može uočiti i na ulicama Maroka. Poreklo ovog jela datira iz srednjovekovnog perioda, a istoričari veruju da je jelo bilo inspirisano knjigom Mohameda de Bagdada iz 1226. koja je predstavljala marokansku kuhinju. Služe je kao predjelo, ali i kao prilog, posebno uz večeru s prženom ribom.
Sastojci:
450 ggovedine
200 g belog pasulja
3 zrela paradajza (može i pelat)
1 glavica crnog luka
5 čenova belog luka
3 kašike peršuna
1 kašika soli
1 kašika aleve paprike
1 kašika kumina
2 kašičice mlevenog đumbira
1/2 šolje maslinovog ulja
Priprema:
Pasulj ostavite preko noći i ujutro prokuvajte u dve vode. Govedinu sitno iseckajte iprodinstajte na ulju, a paradajz ljuštite iizgnječite. U dublju šerpu ubacite meso, dodajte paradajz, sitno seckan crni i beli luk, so i peršun. Ulijte dva litra vode i ostavite da se krčka na srednjoj temperaturi oko sat vremena. Posle deset minuta ubacite i napola kuvan pasulj. Poklopite šerpu i pred kraj dodajte ostale začine.
SAVET Pasulj će upijati tečnost i nakon kuvanja, pa napravite da bude tečnije
Možda vas zanima:
Lubija s jagnjetinom
Uživaćete u erupciji ukusa.
Skromna a hranljiva lubija
Nešto što ćete obavezno probati da napravite.
SLATKIŠ OD KROMPIRA U SRCE NAS DIRA Napravite knedle sa šljivama i cimetom po receptu baba Stane iz Niša
Ovo je jedan od onih recepta koji se prenose s generacije na generaciju.
RECEPT KOJI NE MOŽE DA NE USPE Napravite italijanske njoke iz rerne za sve ukućane
Cela porodica će biti zadovoljna, muž sit, žena raspevana a deca poslušna.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)