Lubija je marokansko jelo i predstavlja varivo od belog pasulja sa dodacima paradajza, đumbira, belog luka i začina. Osim što se može naručiti u restoranima, lako se može uočiti i na ulicama Maroka. Poreklo ovog jela datira iz srednjovekovnog perioda, a istoričari veruju da je jelo bilo inspirisano knjigom Mohameda de Bagdada iz 1226. koja je predstavljala marokansku kuhinju. Služe je kao predjelo, ali i kao prilog, posebno uz večeru s prženom ribom.
Sastojci:
250 g pasulja
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike maslinovog ulja
350 g jagnjećeg vrata s koskom
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
1 kašika kima
1/2 kašičice aleve paprike
1 štapić celera
so, biber
1 šargarepa
100 ml pasiranog paradajza
Priprema:
U šerpu sipajte pasulj i sodu bikarbonu. Prelijte hladnom vodom i ostavite preko noći da se natopi.Na ulju dinstajte meso, pa kad promeni boju,dodajteseckani crni i beli luk. Pasulj ocedite i isperite. Dodajte kim, biber, alevu papriku i štap celera. Pustite da sve omekša, pa ubacite pasulj i nalijte vodu. Smanjite temperaturu i kuvajte oko 45-60 minuta. Šargarepu iseckajte na kockice pa ubacite u pasulj, zajedno sa solju i pasiranim paradajzom i kuvajte još oko pola sata. Pred kraj kuvanja izvadite štap celera i meso, iseckajte i vratite. Poslužite uz par kapljica maslinovog ulja.
SAVET Ako ćete zamrznuti lubiju, pre podgrevanja obavezno dodajte čašu vode kako se ne bi zalepila za šerpu
Možda vas zanima:
Lubija sa govedinom
Poznato jelo Maroka.
Skromna a hranljiva lubija
Nešto što ćete obavezno probati da napravite.
UKUS KOJI OSVAJA Aromatična supa iz Italije je jednostavna i prekrasna
Lako se može napraviti.
SLANO AUTENTIČNO LATINO PECIVO Empanade mogu biti i slane i slatke
Oduševite sve za stolom.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)