Spanakopita s pančetom

Izvor: Alo.rs

14:58

Kulinarski globus 0

Braća pravoslavci vole spanakopitu.

Spanakopita s pančetom
Shutterstock

Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo: spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće pravi s feta sirom. Osim što se pravi od domaćeg testa, može se koristiti i lisnato testo. Istorija kaže da ju je izmislio pesnik Filoksen u 5. veku, kada je na kraju banketa njome poslužio goste. U ruralnim oblastima Grčke fil se pravi od manje količine spanaća, a s više blitve i praziluka. Zanimljivo je da je ovo uobičajeno jelo i na Gibraltaru, gde umesto fete stavljaju edamer ili čedar sir.

Možda vas zanima:

 

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja

1/2 glavice crnog luka

2 čena belog luka

1 jaje

1/2 šolje otopljenog putera

1/2 šolje seckane pančete

1/2 šolje seckane slanine

1 pakovanje smrznutog spanaća

3 kašike fete

1 pakovanje kora za pitu

200 g polutvrdog kačkavalja (provalone)

Priprema:

Dinstajte sitno iseckane crni i beli luk. Dodajte pančetu i slaninu, te pržite dok ne postanu hrskave. Smanjite temperaturu, pa dodajte spanać i fetu. U pravougaonoj tepsiji poređajte listove kore za pitu preko dna i zidova tepsije. Kačkavalj isecite na listove, pa poređajte po dnu. Preko njega sipajte fil i preklopite listovima kore koji su van tepsije. Premažite pitu puterom i pecite 25 minuta na 200 stepeni.

SAVET Da kora ne bi pucala, pre upotrebe držite je 2 minuta na vlažnoj krpi

Komentari (0)