UKUS KOJI SE NE ZABORAVLJA Italijanski specijalitet na srpski način

Alo.rs/I. V.

14:14

Kulinarski globus 0

Lazanje su jednostavno neprikosnovene.

UKUS KOJI SE NE ZABORAVLJA Italijanski specijalitet na srpski način
Shutterstock

Lazanje su jedno od najpopularnijih jela Italije. Pripisuje se da su potekle iz Napulja, a prvi zabeleženi recept je još iz 14. veka. U južnoj Italiji često su domaćice pravile testo samo od griza i vode, dok se danas bira posebna vrsta pšenice. Postoji teorija da su stari Rimljani uzeli reč „lasana“ iz grčkog jezika što znači „lonac“. Najteže lazanje koje su napravljene bile su teške 4.865 kg i napravljene su u Poljskoj 2012. u toku Evropskog prvenstva u fudbalu. Najskuplje parče lazanja može se kupiti u Las Vegasu po ceni od 100 dolara.

 

Klasične lazanje

SASTOJCI:

1 pakovanje kora za lazanje

400 g mlevenog mesa

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 kašika aleve paprike

200 ml paradajz soka

1 kašičica origana

1 kašika suvog začina

ZA BEŠAMEL SOS:

2 kašike brašna

50 g putera

400 ml mleka

200 g rendanog kačkavalja

Priprema:

Kore obarite 3 minuta u ključaloj vodi. Crni luk iseckajte i prodinstajte. Kad omekša, dodajte meso, suvi začin, papriku, paradajz-sok i malo vode. Dinstajte oko 10 minuta, pa sklonite s vatre. U drugoj šerpi otopite puter, pa dodajte brašno da se uprži. Nalijte mlekom i mešajte. Neka bude ređe jer će višak tečnosti ispariti. Tepsiju nauljite, pa ređajte list testenine, red mesa, red sosa i kačkavalja i tako do vrha. Na kraju stavite najviše kačkavalja da se lepo otopi. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.

 

SAVET Obavezno stavite malo sosa pre prvog lista testa da se ne bi zalepio za tepsiju

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading