UKUS KOJI SE NE ZABORAVLJA Italijanski specijalitet na srpski način
Lazanje su jednostavno neprikosnovene.
Lazanje su jedno od najpopularnijih jela Italije. Pripisuje se da su potekle iz Napulja, a prvi zabeleženi recept je još iz 14. veka. U južnoj Italiji često su domaćice pravile testo samo od griza i vode, dok se danas bira posebna vrsta pšenice. Postoji teorija da su stari Rimljani uzeli reč „lasana“ iz grčkog jezika što znači „lonac“. Najteže lazanje koje su napravljene bile su teške 4.865 kg i napravljene su u Poljskoj 2012. u toku Evropskog prvenstva u fudbalu. Najskuplje parče lazanja može se kupiti u Las Vegasu po ceni od 100 dolara.
Klasične lazanje
SASTOJCI:
1 pakovanje kora za lazanje
400 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašika aleve paprike
200 ml paradajz soka
1 kašičica origana
1 kašika suvog začina
ZA BEŠAMEL SOS:
2 kašike brašna
50 g putera
400 ml mleka
200 g rendanog kačkavalja
Priprema:
Kore obarite 3 minuta u ključaloj vodi. Crni luk iseckajte i prodinstajte. Kad omekša, dodajte meso, suvi začin, papriku, paradajz-sok i malo vode. Dinstajte oko 10 minuta, pa sklonite s vatre. U drugoj šerpi otopite puter, pa dodajte brašno da se uprži. Nalijte mlekom i mešajte. Neka bude ređe jer će višak tečnosti ispariti. Tepsiju nauljite, pa ređajte list testenine, red mesa, red sosa i kačkavalja i tako do vrha. Na kraju stavite najviše kačkavalja da se lepo otopi. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.
SAVET Obavezno stavite malo sosa pre prvog lista testa da se ne bi zalepio za tepsiju
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
OVO JOŠ NISTE PROBALI: Slane, a slatke čokoladne perece
Možete ih praviti i u mrsnoj i u posnoj varijanti.
MEKE KAO DUŠA: Vanilice po bakinom receptu tope se u ustima
Pravi i jedinstven ukus.
GLAVNI SASTOJAK JE AROMA Dobri, stari i jedinstveni sataraš - na vodi
Ovakvo jelo će probuditi vaša čula.
ZANIMLJIVO I IZVODLJIVO Napravite neodoljivu musaku bez mesa
Budite kreativni i napravite nešto skroz drugačije.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)