UKUS KOJI SE NE ZABORAVLJA Italijanski specijalitet na srpski način
Lazanje su jednostavno neprikosnovene.
Lazanje su jedno od najpopularnijih jela Italije. Pripisuje se da su potekle iz Napulja, a prvi zabeleženi recept je još iz 14. veka. U južnoj Italiji često su domaćice pravile testo samo od griza i vode, dok se danas bira posebna vrsta pšenice. Postoji teorija da su stari Rimljani uzeli reč „lasana“ iz grčkog jezika što znači „lonac“. Najteže lazanje koje su napravljene bile su teške 4.865 kg i napravljene su u Poljskoj 2012. u toku Evropskog prvenstva u fudbalu. Najskuplje parče lazanja može se kupiti u Las Vegasu po ceni od 100 dolara.
Klasične lazanje
SASTOJCI:
1 pakovanje kora za lazanje
400 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašika aleve paprike
200 ml paradajz soka
1 kašičica origana
1 kašika suvog začina
ZA BEŠAMEL SOS:
2 kašike brašna
50 g putera
400 ml mleka
200 g rendanog kačkavalja
Priprema:
Kore obarite 3 minuta u ključaloj vodi. Crni luk iseckajte i prodinstajte. Kad omekša, dodajte meso, suvi začin, papriku, paradajz-sok i malo vode. Dinstajte oko 10 minuta, pa sklonite s vatre. U drugoj šerpi otopite puter, pa dodajte brašno da se uprži. Nalijte mlekom i mešajte. Neka bude ređe jer će višak tečnosti ispariti. Tepsiju nauljite, pa ređajte list testenine, red mesa, red sosa i kačkavalja i tako do vrha. Na kraju stavite najviše kačkavalja da se lepo otopi. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.
SAVET Obavezno stavite malo sosa pre prvog lista testa da se ne bi zalepio za tepsiju
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
OVO JOŠ NISTE PROBALI: Slane, a slatke čokoladne perece
Možete ih praviti i u mrsnoj i u posnoj varijanti.
MEKE KAO DUŠA: Vanilice po bakinom receptu tope se u ustima
Pravi i jedinstven ukus.
GLAVNI SASTOJAK JE AROMA Dobri, stari i jedinstveni sataraš - na vodi
Ovakvo jelo će probuditi vaša čula.
ZANIMLJIVO I IZVODLJIVO Napravite neodoljivu musaku bez mesa
Budite kreativni i napravite nešto skroz drugačije.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)