ZDRAV I UKUSAN Pravi specijalitet - lazanje od patlidžana

Izvor: Alo.rs/I. V.

14:25

Kulinarski globus 0

Oduševićete se.

ZDRAV I UKUSAN Pravi specijalitet - lazanje od patlidžana
Shutterstock

Lazanje od patlidžana

Sastojci:

2 patlidžana

300 g mlevenog mesa

1 kašika maslinovog ulja

3 čena belog luka

1 glavica crnog luka

2 kašičice origana

400 g rikota sira

600 ml paradajz-sosa

200 g parmezana

1 jaje

2 kašike peršuna

so, biber

Priprema:

Patlidžan oljuštite i isecite na duže kriške. Posolite i ostavite da puste vodu 20 minuta. Ubrusom pokupite ostatak vode s njih. Na ulju dinstajte crni i beli luk kao i origano, so i biber. Dodajte mleveno meso i paradajz, pa promešajte. U činiji pomešajte rikotu, jaje, parmezan i peršun i začinite. Sipajte tanki sloj sosa iz mesa pa poređajte patlidžan, mešavinu od rikote i tako do vrha tepsije. Po vrhu lazanja pospite što više kačkavalja. Pokrijte folijom i pecite oko 35 minuta na 200 stepeni.

SAVET Da rikota ne bi pustila vodu, procedite je kroz cediljku

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading