ZDRAV I UKUSAN Pravi specijalitet - lazanje od patlidžana

Alo.rs/I. V.

14:25

Kulinarski globus 0

Oduševićete se.

ZDRAV I UKUSAN Pravi specijalitet - lazanje od patlidžana
Shutterstock

Lazanje od patlidžana

Sastojci:

2 patlidžana

300 g mlevenog mesa

1 kašika maslinovog ulja

3 čena belog luka

1 glavica crnog luka

2 kašičice origana

400 g rikota sira

600 ml paradajz-sosa

200 g parmezana

1 jaje

2 kašike peršuna

so, biber

Priprema:

Patlidžan oljuštite i isecite na duže kriške. Posolite i ostavite da puste vodu 20 minuta. Ubrusom pokupite ostatak vode s njih. Na ulju dinstajte crni i beli luk kao i origano, so i biber. Dodajte mleveno meso i paradajz, pa promešajte. U činiji pomešajte rikotu, jaje, parmezan i peršun i začinite. Sipajte tanki sloj sosa iz mesa pa poređajte patlidžan, mešavinu od rikote i tako do vrha tepsije. Po vrhu lazanja pospite što više kačkavalja. Pokrijte folijom i pecite oko 35 minuta na 200 stepeni.

SAVET Da rikota ne bi pustila vodu, procedite je kroz cediljku

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading