IMAĆETE OSEĆAJ KAO DA STE U ITALIJI Napravite lazanju s tikvicama po STAROM receptu

Alo.rs

14:36

Kulinarski globus 0

Svi ukućani će biti srećni, siti i zadovoljni.

IMAĆETE OSEĆAJ KAO DA STE U ITALIJI Napravite lazanju s tikvicama po STAROM receptu
Shutterstock

Lazanje s tikvicama

Sastojci:

500 g mlevene govedine

1 glavica crnog luka

2 kašike svežeg seckanog bosiljka

2 kašike origana

2 kašike smeđeg šećera

1 kašika aleve paprike

so, biber

1 mekši paradajz

2 jajeta

2 šolje rikota sira

1 šolja parmezana

1 kašika seckanog peršuna

3 veće tikvice

2 šolje iseckane mocarele

2 kašike parmezana

1 šolja rendane mocarele

Priprema:

U tiganju prodinstajte crni i beli luk i meso. Paradajz iseckajte na kockice, pa dodajte mesu zajedno sa bosiljkom, origanom, šećerom, alevom paprikom, solju i biberom. Dinstajte oko pola sata uz povremeno mešanje. Umutite jaja sa rikotom, parmezanom, peršunom i soli. Tikvice oljuštite, pa ih isecite na listove po dužini. Tepsiju nauljite i poređajte tikvice po celom dnu. Sipajte deo smese od rikote, sipajte malo mocarele pa i meso s paradajzom. Ponovite ređanje dok ne dođete do vrha tepsije, a preko poslednjeg reda tikvica pospite mocarelu i parmezan. Pecite oko sat vremena na 190 stepeni.

SAVET Pokrijte folijom dok pečete, pa je sklonite poslednjih 15 minuta da se sir lepše otopi

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading