IMAĆETE OSEĆAJ KAO DA STE U ITALIJI Napravite lazanju s tikvicama po STAROM receptu

Alo.rs

14:36

Kulinarski globus 0

Svi ukućani će biti srećni, siti i zadovoljni.

IMAĆETE OSEĆAJ KAO DA STE U ITALIJI Napravite lazanju s tikvicama po STAROM receptu
Shutterstock

Lazanje s tikvicama

Sastojci:

500 g mlevene govedine

1 glavica crnog luka

2 kašike svežeg seckanog bosiljka

2 kašike origana

2 kašike smeđeg šećera

1 kašika aleve paprike

so, biber

1 mekši paradajz

2 jajeta

2 šolje rikota sira

1 šolja parmezana

1 kašika seckanog peršuna

3 veće tikvice

2 šolje iseckane mocarele

2 kašike parmezana

1 šolja rendane mocarele

Priprema:

U tiganju prodinstajte crni i beli luk i meso. Paradajz iseckajte na kockice, pa dodajte mesu zajedno sa bosiljkom, origanom, šećerom, alevom paprikom, solju i biberom. Dinstajte oko pola sata uz povremeno mešanje. Umutite jaja sa rikotom, parmezanom, peršunom i soli. Tikvice oljuštite, pa ih isecite na listove po dužini. Tepsiju nauljite i poređajte tikvice po celom dnu. Sipajte deo smese od rikote, sipajte malo mocarele pa i meso s paradajzom. Ponovite ređanje dok ne dođete do vrha tepsije, a preko poslednjeg reda tikvica pospite mocarelu i parmezan. Pecite oko sat vremena na 190 stepeni.

SAVET Pokrijte folijom dok pečete, pa je sklonite poslednjih 15 minuta da se sir lepše otopi

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading