BOGAT RUČAK ZA DVA DANA Staro tursko jelo podseća na punjene paprike — ali još je ukusnije

trpeza.rs

23:15

Kulinarski globus 0

Za naziv ovog jela "sogan dolma" retko ko je čuo, ali zato će vam recept i njegova priprema biti poznati, ako ste bar jednom u životu pravili punjene paprike

sogan dolma
Shutterstock

Sastojci:

  • 500 grama junećeg ili pilećeg mlevenog mesa
  • 150 grama pirinča
  • 10 većih glavica crnog luka
  • začini po želji: slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini
  • 2 dl pasiranog paradajza
  • 4-5 kašika ulja
  • 1 puna kašika brašna


Priprema

 

Očistite luk i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon toga izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Od ohlađenog luka polako odvajajte unutrašlje slojeve.

 

Izvađenu sredinu luka iseckajte i dinstajte na ulju, pa dodajte mleveno meso, začine i pirinač, i dinstajte oko 15 minuta, dok se ne sjedini lepo, potom ostavite smesu da se ohladi.

 

U spoljašnji sloj luka sipajte pripemljenu smesu i slažite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari.

 

Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta.

 

Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.

 

Idealan prilog uz sogan dolmu je pire od krompira.

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading