ŠARENIŠ U TANJIRU! Ratatuj po posebnom receptu smazaćete za čas

Alo.rs

17:30

Kulinarski globus 0

Neprikosnoveno jelo.

ŠARENIŠ U TANJIRU! Ratatuj po posebnom receptu smazaćete za čas
Shutterstock

Ratatuj

Sastojci:

500 g plavog patlidžana

400 g paradajza

500 g tikvica

nekoliko paprika

nekoliko glavica crnog luka

1 čen belog luka

peršun

majoran

žalfija

so, biber

maslinovo ulje

Priprema:

Očistite i isecite neoljušten plavi patlidžan na kocke, posolite ga i ostavite da odstoji u posudi da bi pustio gorčinu. Treba da stoji 3-4 sata. Nakon toga stavite u maslinovo ulje da se prži nekoliko glavica očišćenog crnog luka, zatim dodajte 400 g oljuštenog paradajza, koji ste isekli na tanke kriške i očistili od semena. Dodajte još 500 g tikvica isečenih na tanke kriške, sitno iseckan beli luk i nekoliko paprika, očišćenih od semena i žilica. Nakon toga, dodajte plavi patlidžan, opran, oceđen i osušen od soli. Pržite i na kraju dodajte suve začine, peršun, majoran i žalfi ju, so i biber. Sve to kuvajte bar još pola sata da se dobro ukrčka, ali da ostane mekano i vlažno.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading