ŠARENIŠ U TANJIRU! Ratatuj po posebnom receptu smazaćete za čas

Izvor: Alo.rs

17:30

Kulinarski globus 0

Neprikosnoveno jelo.

ŠARENIŠ U TANJIRU! Ratatuj po posebnom receptu smazaćete za čas
Shutterstock

Ratatuj

Sastojci:

500 g plavog patlidžana

400 g paradajza

500 g tikvica

nekoliko paprika

nekoliko glavica crnog luka

1 čen belog luka

peršun

majoran

žalfija

so, biber

maslinovo ulje

Priprema:

Očistite i isecite neoljušten plavi patlidžan na kocke, posolite ga i ostavite da odstoji u posudi da bi pustio gorčinu. Treba da stoji 3-4 sata. Nakon toga stavite u maslinovo ulje da se prži nekoliko glavica očišćenog crnog luka, zatim dodajte 400 g oljuštenog paradajza, koji ste isekli na tanke kriške i očistili od semena. Dodajte još 500 g tikvica isečenih na tanke kriške, sitno iseckan beli luk i nekoliko paprika, očišćenih od semena i žilica. Nakon toga, dodajte plavi patlidžan, opran, oceđen i osušen od soli. Pržite i na kraju dodajte suve začine, peršun, majoran i žalfi ju, so i biber. Sve to kuvajte bar još pola sata da se dobro ukrčka, ali da ostane mekano i vlažno.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading