HLEB KOJI SIMBOLIZUJE I PROLEĆE Ruski kulič je tradicionalna hrana za Uskrs

Izvor: Alo.rs

13:00

Kulinarski globus 0

Neizostavni je deo praznične trpeze.

HLEB KOJI SIMBOLIZUJE I PROLEĆE Ruski kulič je tradicionalna hrana za Uskrs
Shutterstock

Ruski hleb kulič

Sastojci:

250 g pšeničnog brašna

2 kašičice otopljenog putera

1 kašičica šećera

1 jaje

1/2 šolje mleka

1 šaka suvog voća (brusnice, grožđe ili nešto treće)

Za glazuru:

1 kašika šećera u prahu

1 kašika limunovog soka

malo cimeta

so

Priprema:

U činiji pomešajte suve sastojke, pa dodajte puter i prstima mešajte smesu. Napravite rupu u testu i stavite šećer i kvasac pa zalijte jajetom i toplim mlekom. Mesite uz dodavanje brašna ukoliko je potrebno. Testo ne treba da bude mekano, pa formirajte loptu, prekrijte činiju providnom folijom i ostavite da naraste najmanje sat vremena. Naraslo testo premesite, pa testo stavite u tepsiju ili u kalup za pečenje hleba koji ste obložili papirom za pečenje. Ponovo prekrijte na pola sata ili dok se ne podigne do ivice kalupa. Pecite 30 minuta na 190 stepeni. Za glazuru sipajte limunov sok i postepeno dodajite šećer u prahu dok ne dobijete gustu glazuru. Ukrasite i poslužite.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading