HLEB KOJI SIMBOLIZUJE I PROLEĆE Ruski kulič je tradicionalna hrana za Uskrs
Neizostavni je deo praznične trpeze.
Ruski hleb kulič
Sastojci:
250 g pšeničnog brašna
2 kašičice otopljenog putera
1 kašičica šećera
1 jaje
1/2 šolje mleka
1 šaka suvog voća (brusnice, grožđe ili nešto treće)
Za glazuru:
1 kašika šećera u prahu
1 kašika limunovog soka
malo cimeta
so
Priprema:
U činiji pomešajte suve sastojke, pa dodajte puter i prstima mešajte smesu. Napravite rupu u testu i stavite šećer i kvasac pa zalijte jajetom i toplim mlekom. Mesite uz dodavanje brašna ukoliko je potrebno. Testo ne treba da bude mekano, pa formirajte loptu, prekrijte činiju providnom folijom i ostavite da naraste najmanje sat vremena. Naraslo testo premesite, pa testo stavite u tepsiju ili u kalup za pečenje hleba koji ste obložili papirom za pečenje. Ponovo prekrijte na pola sata ili dok se ne podigne do ivice kalupa. Pecite 30 minuta na 190 stepeni. Za glazuru sipajte limunov sok i postepeno dodajite šećer u prahu dok ne dobijete gustu glazuru. Ukrasite i poslužite.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
USKRŠNJA TRPEZA NE MOŽE BEZ NJE Magirica u Grčkoj je neprikosnovena
Jelo na kašiku koje će vas oduševiti.
SLATKA ČAROLIJA KOJA SPAJA Jerusalimski desert idealan za predstojeći praznik
Odlično ide uz čaj ili kafu.
DORUČAK ZA NEDELJNO JUTRO Preukusni hleb od KROMPIRA zavoleće cela porodica
Lako se mesi i ukusan je.
NEKA KUHINJA ZAMIRIŠE Napravite mekan i ukusan hleb od DIZANOG testa
Neobične teksture, a brzo zasitan.
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)