NANAJIMO JE PROST I LAGAN KOLAČ Sa druge strane Atlantika je JAKO popularna poslastica

Alo.rs

10:00

Kulinarski globus 0

Tri sloja ima i ne zna se koji je lepši.

NANAJIMO JE PROST I LAGAN KOLAČ Sa druge strane Atlantika je JAKO popularna poslastica
Shutterstock

Nanajimo

Sastojci:

Za koru:

100 g putera

1 kašika kakaoa

4 kašike šećera

1 jaje

200 g čajnog keksa

150 g oraha

2 kašike kokosovog brašna

3 kašike suvog grožđa

Za fil:

100 g putera

1 šolja slatke pavlake

5 kašike šećera u prahu

3 kašike krema od vanile u prahu

1 l mleka

Za preliv:

120 g crne čokolade

1 šolja slatke pavlake

3 kašike mleka

Priprema:

Rastopite puter sa šećerom i kakaoom na pari uz neprestano mešanje. U tankom mlazu dodajte prethodno razmućeno jaje i mutite do zgušnjavanja. Kada dobijete kremastu masu, sklonite s ringle. Sameljite keks, orahe i suvo grožđe. Krem dodajte u smesu keksa, oraha i suvog grožđa, a dodajte i kokosovo brašno. Sve promešajte kašikom. Na dno pleha stavite providnu foliju, sipajte smesu i rasporedite je na jednaku debljinu. Ostavite u frižideru 30 minuta. Mikserom lagano umutite slatku pavlaku. Puter sa šećerom u prahu mutite u drugoj posudi i dodajte im kašiku po kašiku umućene slatke pavlake. Dodajte i vanila krem u prahu i na kraju postepeno mleko. Sve mikserom umutite u penastu masu. Koru prelijte kremom i vratite u frižider. Stavite posudu iznad lonca sa kipućom vodom, izlomite čokoladu i otopite je. Dodajte joj slatku pavlaku i mleko. Mešajte dok ne postane glatka smesa. Kada se prohladi, ali ne previše, jer smesa mora da bude tečna, zalijte kolač. Poravnajte površinu, pa vratite kolač u frižider da se ohladi još 30-40 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading