BASKIJSKI ČIZKEJK Španski desert nastao učeničkom greškom, a nema ko će ostati na jednom parčetu

Izvor: Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Čuveni čizkejk je nastao kada je učenik u baru slučajno kolač stavio u pogrešnu rernu, nakon čega je kolač spolja zagoreo, a iznutra je ostao kremast.

baskijski čizkejk
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g maskarpone sira
  • 200 g kremastog sira
  • 75 g šećera
  • 75 g smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 400 ml slatke pavlake
  • 20 g brašna

Priprema:
U jednoj posudi umutite sireve i šećer da dobijete kremastu smesu. Dodajte jaja i umutite. Zatim slatku pavlaku i sjedinite. Potom dodajte brašno pa sjedinite celu smesu. Izlijte je u kalup obložen pek-papirom. Pecite čizkejk 45 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ostavite ga u frižideru preko noći. Bon appetit!

 

 

 

 

Možda vas zanima:

esterhazi torta

ČUVENA ESTERHAZI TORTA Mađarska poslastica za koju se svaki trud isplati, raskošna i preukusna

17:00

31 maj, 2025

Kulinarski globus

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

Komentari (0)

Loading