TIRAMISU SA MALINAMA I PISTAĆIMA Još bolji od onog klasičnog, zato najbolje odmah stavite duplu meru

Izvor: Ivana Pavlović

15:30

Slatki kutak 0

Fenomenalan kolač za sva vremena i prilike.

tiramisu sa pistaćima
Shutterstock

Potrebno je

Možda vas zanima:

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

  • 6 žumanaca
  • 170 g šećera
  • 50 g vode
  • 500 g maskarpone sira
  • 200 ml slatke pavlake
  • 150 ml sosa od malina
  • 100 g mlevevenih pistaća
  • 200 g piškota

Sos od malina:

  • 3 šolje malina
  • 6 kašika vode
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika gustina

Priprema

Kuvajte maline sa šećerom i vodom dok se ne raspadnu. Dodajte gustin razmućen u malo hladne vode. Procedite skuvan sos kroz cediljku kako bi se odstranile koštice. U posudi umutite žumanca. U šerpicu sipajte šećer i vodu pa kuvajte dok se šećer ne otopi i ukuva sirup. Sirup lagano dodajte u žumanca pa mutite dok smesa ne postane penušava i veća. Umutite posebno slatku pavlaku u čvrst šne. Ručno dodajte maskarpone u žumanca pa i ulupanu slatku pavlaku. U kalup ređajte polovinu piškota pa ih polijte polovinom sosa od malina.  Polovinom kreme prelijte  pa pospite polovinom pistaća. Postupak ponovite još jednom pa ukrasite tiramisu sa pistaćima dodatnim celim malinama. Prijatno!

Komentari (0)