ČOKO TORTA Aromatična poslastica bogatog ukusa koji se pamti
Ako volite čokoladu, ovu poslasticu ćete da obožavate. Topi se u ustima, a smaže za tren oka.
![čoko torta](/data/images/2024-05-23/88552_cokoladna-torta_f.jpg?timestamp=1716415200)
Potrebno je
- 8 jaja
- 5-6 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 8 kašike ulja
- 2 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 1/2 litre slatke pavlake
- 200 g crne čokolade
- 200 g mlečne čokolade
Preliv za kore:
- 2 kašike kakaoa
- 2 dl mleka
- 1 ekstrakt ruma
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U pola litre slatke pavlake dodajte 200 g crne i 200 g mlečne čokolade. Izlomite čokoladu na kockice, pa ostavite na tihoj vatri da se čokolada otopi. Povremeno promešajte da se sastojci sjedine. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Belanca odvojte od žumanaca pa mutite dok ne dobijete penastu strukturu. Dodajte šećer. Dodajte preostala žumanca, brašno, ulje i kakao, i prašak za pecivo. Pecite oko 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čačkalicom proverite da li je kora dovoljno pečena. Pustite da se prohladi i presecite je horizontalno na dva jednaka dela. Mleko pomešajte sa kakaom i rumom pa time namočite kore. Fil od čokolade i slatke pavlake mikserom umutite dok smesa ne postane čvrsta. Time filujte kore. Nanesite polovinu smese na jednu koru pa prebacite drugu nafilovanu polovinu. Ostatak ostaviti da se nafiluje spolja. Vaša torta je gotova! Prijatno!
Možda vas zanima:
![nugat torta](/data/images/2024-06-21/91632_nugat-torta-2_f.jpg)
NUGAT TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Slatka i kremasta, a mekana kao duša
Očaravajuća poslastica ukrasiće svaku svečanu i slavsku trpezu.
![torta čarolija anđela](/data/images/2024-06-21/91615_1000051161-01_f.jpeg)
ČAROLIJA ANĐELA ZA LUKU Recept i intervju sa Draganom Varevac
Napravite ovu fenomenalnu poslasticu sa tri fila i kremom od pistaća po receptu Dragane Varevac iz Kraljeva
![torta kraljice natalije](/data/images/2024-05-29/89093_shutterstock-2235568143_f.jpg)
TORTA KRALJICE NATALIJE Poslastica iz 1888.godine kojoj popularnost samo raste
Ako posetite Dom Jevrema Grujića možete da probate ovaj specijalitet, po originalnom receptu.
![torta kraljice natalije](/data/images/2024-03-01/79079_shutterstock-62683900_f.jpg)
NAJBRŽA ČOKOLADNA TORTA Poslastica od samo 2 sastojka koja budi sva čula
Čokoladna poslastica koja se topi u ustima, a uspeva svima.
![čupavci mafini](/data/images/2024-06-25/92046_screenshot-138_f.png)
AKO VOLITE ČUPAVCE OVE U OBLIKU MAFINA ĆETE OBOŽAVATI Još slađi i ukusniji, pravićete stalno
Savršen spoj čupavaca i mafina u jednom desertu, prste da poližete.
![mafini sa makom](/data/images/2024-06-25/92025_screenshot-136_f.png)
MAFINI NA DRUGAČIJI NAČIN Mak im daje posebnu čar, a tope se u ustima
Ako volite klasične mafine, ove ćete da obožavate.
![tart sa jagodama](/data/images/2024-06-24/91919_shutterstock-2146468965_f.jpg)
TART SA JAGODAMA SE TOPI U USTIMA Osvežavajući desert za vrele letnje dane koji miriše na ljubav
Lagani kolač sa jagodama nestaće sa stola odmah, a svi će vam tražiti recept.
![torone sa bademom](/data/images/2024-06-24/91910_shutterstock-1886290351_f.jpg)
ITALIJANSKE TORONE SA BADEMOM Podsećaju na karamel bonbone, a nastale su 1441. godine
Recept za ovaj desert nastao je 1441. godine u čast venčanja Bianke Marije Viskonti i Frančeska Sforza.
![kolač mađarica](/data/images/2024-06-24/91907_shutterstock-2399842627_f.jpg)
MAĐARICA Starinski kolač za sve prilike, a svi će vam tražiti recept
Ako volite jake, kalorične, čokoladne kolače, ovaj ćete obožavati, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)