ČAROLIJA ANĐELA ZA LUKU Recept i intervju sa Draganom Varevac

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu fenomenalnu poslasticu sa tri fila i kremom od pistaća po receptu Dragane Varevac iz Kraljeva

torta čarolija anđela
Privatna arhiva/Dragana Varevac
torta čarolija anđela Privatna arhiva/Dragana Varevac
 

Piše: Ivana Pavlović


Ako volite jake, kalorične torte sa bogatim filom i spojem različitih ukusa, ovu poslasticu ćete obožavati. Da je majčina ljubav bezgranična i večna, dokazuje i Dragana Varevac, autorka profila Moja čarobna kuhinja, koja je s nama podelila recept za ovaj slatkiš. U brojne poslastice koje pravi utkana je emocija ogromne ljubavi i čežnje prema pokojnom sinu Luki, koji je stradao pre 14 godina u saobraćajnom udesu. Naloge na mrežama je otvorila pre četiri godine, pravljenje torti je njen posao, a kuvanje hobi koji je izuzetno raduje, i preko koga je nastavila da održava sećanje na omiljene kolače koje je Luka voleo. Mlađi sin Aleksa joj je najveća podrška, ali i veliki podstrek da nastavi da radi ono što voli. Sa Draganom smo popričali o receptu za njenu autorsku tortu - čarolija anđela - i o tajni savršenog fila.

Inspiracija za ovaj recept je bila i teška i posebna u isto vreme. Kako ste odlučili da napravite ovu tortu?
- Recept je moj, sastavila sam ga kao poklon sinu koji nije više među nama, pre 14 godina stradao je u saobraćajnoj nesreći. Kada se radi s ljubavlju, u ovom slučaju je i ljubav i velika čežnja zajedno, recept mora biti poseban i savršen.

Odajte nam tajnu savršenog fila za tortu?
- Savršen fil mora biti prvenstveno od kvalitetnih sastojaka, isključivo kuvan na pari, bez obzira na to da li su u pitanju samo žumanca sa šećerom ili se dodaje i mleko. U tom slučaju proces kuvanja traje duže, ali je neuporediv. Naravno, nezaobilazan je i maslac kao dodatak filu, koji daje svilenkastu i kremastu strukturu.

Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Uvek koristim sastojke koji su prethodno odstojali na sobnoj temperaturi. Posebno jaja i maslac.

Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
- Zavisi kako je pukla kora i koliko je oštećena. Ukoliko je moguće prilikom slaganja torte i filovanja spojiti koru, može se iskoristiti i neće biti problema prilikom sečenja. Ako je previše oštećena a pečena, izmrviti je i napraviti neku brzu poslasticu u čašama.

Da li torta treba da stoji u frižideru da se stegne i koliko dugo?
- Naravno, minimum osam sati u frižideru. Svaka torta koja ima više filova i korica zahteva duže hlađenje prilikom koga se sjedinjuju ukusi i onda bude savršena i za sečenje i za degustaciju.
Da li ste je nekada pravili sa drugim sastojcima? Ako jeste, sa kojim? I koliko se razlikovao ukus?
- Nisam i ne bih ništa menjala u ovom receptu. Za kratko vreme je osvojio veliki broj ljudi i svi su imali isto mišljenje, savršeno je čaroban.

Da li mislite da je moguće ovu tortu napraviti u posnoj varijanti? Sa kojim sastojcima biste je napravili i koliko bi se razlikovao ukus?
- Zbog specifičnog fila sa kremom od pistaća i ostalih sastojaka u koricama, ne bi mogao biti u posnoj varijanti, ali bi moglo nešto slično da se napravi sa posnim koricama, malina filom, koji je i u ovom receptu postan, žutim posnim filom, ali da se izostavi fil od pistaća i doda samo umućena biljna slatka pavlaka.

Kada bi vas neko ko nije probao tortu pitao da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Jedan zalogaj je dovoljan da osetite čaroliju koja će osvojiti vaša nepca i nećete se sigurno zaustaviti, već tražiti još. 

Koje je vaše omiljeno jelo? 
- Veliki sam gurman, a slatkiši su moja slabost, teško im odolevam. Ako bih nešto izdvojila, neka bude belo meso u sosu sa povrćem.

Koje jelo ne volite da pravite?
- Jedino što ne volim i nikada nisam spremala ni jela jesu pihtije.

Koje jelo koje od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
- Ima puno zahtevnih jela koja iziskuju vreme, iskustvo i volju, ali kada nešto radite srcem i sa puno ljubavi, teško je odgovoriti na ovo pitanje. Pa i za domaću pitu razvijaču treba vremena da se pravilno zamesi testo, da se odmori (odstoji neko vreme dok se sprema fil za nadev), i ono najbitnije je da se dobro razvije, što tanje to bolje, nafiluje, umota i složi za pečenje. 
 
Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili (naravno a da niste kupili)?
- Moj čarobni kolač, takođe recept koji sam sama sastavila i sa kojim sam gostovala u jednoj emisiji, ukusan, lagan, sprema se brzo, a osvaja na prvu.
 
Torta čarolija anđela
Recept

Za koru:

  • 4 belanca
  • 1 žumance
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 1 kašika mlevenih pečenih lešnika
  • 1 kašika mlevene plazme
  • 1 kašika gustina
  • pola kesice praška za pecivo

Za prvi fil:

  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 800 ml mleka
  • 7 velikih kašika gustina
  • 250 g maslaca (može i margarin)
  • 100 g pečenih seckanih neslanih pistaća

Za drugi fil:

  • 400 g malina
  • 120 g šećera
  • 200 ml vode
  • 1 puding od malina

Za treći fil:

  • 400 g krema od pistaća (ako volite jači ukus, stavite 500 g)
  • 200 ml umućene slatke pavlake

Za krem od pistaća:

  • 300 g sirovih očišćenih pistaća
  • 300 g bele čokolade
  • 90 g maslaca
  • 180 ml mleka
  • 130 g šećera u prahu

Priprema:
Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer i dobro sjedinite, zatim dodajte žumance i sve umutite mikserom. Suve sastojke umešajte ručno špatulom pa prebacite u kalup. Pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ispecite 4 ovakve kore, da vas ne buni od ukupno 16 jaja, uzimate 4 žumanca za kore, tako da vam za fil ostaje 12 istih. Za prvi fil: Žumanca umutite sa šećerom i vanilom, dodajte gustin i 100 ml od pripremljenog mleka. Ostatak mleka stavite da provri, pre vrenja ubacite smesu i kuvajte dok se ne zgusne. Ohladite. U ohlađenu smesu dodajte umućeni maslac i pistaće. Za drugi fil: Maline, šećer i 100 ml vode stavite da provri. Kuvajte 3-4 minuta na srednjoj temperaturi, za to vreme pomešajte puding sa 100 ml vode, sipajte u maline i kuvajte još minut na laganoj temperaturi. Ohladite. Za krem od pistaća: Pistaće stavite u ključalu vodu i barite 4 minuta, izvadite i procedite u cediljku, a zatim stavite na krpu da upije višak vode. Ogulite kožicu i stavite u rernu na 170° oko 10 minuta.
Čokoladu i maslac otopite na pari, dodajte polovinu mleka i izmešajte sve zajedno. Pistaće sameljite u blenderu, zatim dodajte šećer u prahu i miksajte dok se ne dobije kremasta tekstura, a zatim dodajte otopljenu čokoladu sa maslacem i mlekom i ostatak mleka. Blendajte dok ne dobijete željeni ukus. Ostatak krema koji niste iskoristili stavite u teglu i u frižider. Sigurno može da stoji deset dana. Za treći fil: 400 g krema od pistaća (ako volite jači ukus stavite 500 g) i 200 ml umućene slatke pavlake. Sjedinite zajedno ove dve smese. Redosled slaganja torte: kora - žuti fil - malina fil - pistaći fil.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading