ITALIJANSKE TORONE SA BADEMOM Podsećaju na karamel bonbone, a nastale su 1441. godine
Recept za ovaj desert nastao je 1441. godine u čast venčanja Bianke Marije Viskonti i Frančeska Sforza.
Potrebno je
- 350 g badema
- 300 g šećera
- 300 g meda
- 80 ml vode
- 2 belanca
Priprema:
Med, šećer i vodu sipajte u šerpu, pa kuvajte na tihoj vatri dok ne dostigne temperaturu od 150 stepeni. Belanca zasebno umutite u čvrst šne. U belanca sipajte vruć karamel uz mešanje, pa mutite mikserom dok se ne prohladi. Dodajte seckane i prepečene bademe. Izmešajte. Preručite u pleh koji ste obložien providnom folijom. Rukama utisnite smesu, prekrijte odozgo folijom i ostavite da stoji celu noć na sobnoj temperaturi da se stegne. Secite torone na kocke i služite. Bon appetit!
Možda vas zanima:
NEODOLJIVA ŠAMPITA Starinski, kremasti kolač koji se ne odbija, za sve važne prilike
Ako volite kremaste i mekane deserte, šampitu ćete obožavati.
TRILEĆE Fenomenalni desert sa 3 vrste mleka, mekan kao duša
Sočan i kremast kolač, nema ko ga ne voli.
BANANA HLEB Mekan i mirisan, a još bolji sutradan, za užinu koja se pamti
Savršen spoj hleba i deserta, a ukućani će stajati u redu za još.
SOČNI KUGLOF Mirisni kolač kao osmišljen za svečanu trpezu, a mekan kao pamuk
Sočni kolač skupog ukusa oboriće s nogu sve koji ga budu probali.
CRNI NUGAT Neodoljivi kolač sa oblandama, poći će vam voda na usta
Fenomenalan desert sa čokoladom i orasima, za sve prilike.
ŽUTO CRNA OBLANDA BOLJA OD KLASIČNE Kolač za sve prilike koji uspeva BAŠ svima
Brzi kolač za prave sladokusce.
GALETE SA CIMETOM Starinski slatkiš na drugačiji način, a mekan kao pamuk
Fenomenalne i slatke, najbolje stavite odmah duplu meru.
KEKS TORTA SA POMORANDŽOM Najlepša jesenja poslastica koja se ne peče, a popravlja dan u trenu
Fenomenalna i neodoljiva, nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
BRAUNI SA JABUKAMA Sočni desert na zdraviji način, a mekan kao pamuk
Ako volite klasičan brauni, ovaj sa jabukama ćete obožavati.
Komentari (0)