ALEKSANDAR Kolač kome rakija daje poseban šmek, za sve svečane prilike
Drugačiji i neodoljivi desert ukrasiće svaku svečanu trpezu i oduševiće sve goste.
Potrebno je
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 4 kašike šećera
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 8 kašika putera, rastopljenog
Za fil:
- 130 g bele čokolade
- 900 g krem sira, omekšanog
- 180 g šećera
- 6 kašika višenamenskog brašna
- 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 6 kašika rakije
- 3 kašike tamne kakao kreme
- 3 kašike belog kakao krema
- 4 velika jajeta, sobne temperature
Za preliv:
- 60 g bele čokolade
- 2 kašike slatke pavlake za šlag
- šlag
Priprema
Rernu zagrejte na 160 stepeni. Obložite kalup folijom. U jednoj posudi pomešajte kreker, šećer i cimet, pa dodajte puter. Sjedinite pa utisnite na dno kalupa. Otopite čokoladu, pa zasebno umutite krem sir, brašno, šećer i muskantni oraščić, dok ne dobijete glatku smesu. Umutite kakao, rakiju i otopljenu čokoladu. Dodajte jaja i mutite na slaboj brzini. Gotov krem prelijte preko kore. Kalup sa kolačem stavite u veći pleh, pa dodajte malo vode. Pecite kolač oko 90 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Izvadite kalup iz pleha sa vodom. Ohladite kolač 10 ak minuta. Onda ga izvadite iz kalupa. Otopite belu čokoladu sa slatkom pavlakom, uz mešanje dok smesa ne postane glatka. Prelijte preko kolača, ali tako da preliv kaplje niz strane. Služite sa šlagom. Bon appetit!
Možda vas zanima:
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
KOH OD 4 JAJETA Sočni desert koji osvežava u trenu, san snova, a pravi se lako
Neodoljivi kolač nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)