ALEKSANDAR Kolač kome rakija daje poseban šmek, za sve svečane prilike
Drugačiji i neodoljivi desert ukrasiće svaku svečanu trpezu i oduševiće sve goste.

Potrebno je
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 4 kašike šećera
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 8 kašika putera, rastopljenog
Za fil:
- 130 g bele čokolade
- 900 g krem sira, omekšanog
- 180 g šećera
- 6 kašika višenamenskog brašna
- 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 6 kašika rakije
- 3 kašike tamne kakao kreme
- 3 kašike belog kakao krema
- 4 velika jajeta, sobne temperature
Za preliv:
- 60 g bele čokolade
- 2 kašike slatke pavlake za šlag
- šlag
Priprema
Rernu zagrejte na 160 stepeni. Obložite kalup folijom. U jednoj posudi pomešajte kreker, šećer i cimet, pa dodajte puter. Sjedinite pa utisnite na dno kalupa. Otopite čokoladu, pa zasebno umutite krem sir, brašno, šećer i muskantni oraščić, dok ne dobijete glatku smesu. Umutite kakao, rakiju i otopljenu čokoladu. Dodajte jaja i mutite na slaboj brzini. Gotov krem prelijte preko kore. Kalup sa kolačem stavite u veći pleh, pa dodajte malo vode. Pecite kolač oko 90 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Izvadite kalup iz pleha sa vodom. Ohladite kolač 10 ak minuta. Onda ga izvadite iz kalupa. Otopite belu čokoladu sa slatkom pavlakom, uz mešanje dok smesa ne postane glatka. Prelijte preko kolača, ali tako da preliv kaplje niz strane. Služite sa šlagom. Bon appetit!
Možda vas zanima:

ZAHER KOCKE SA MALINAMA Ako volite čuvenu poslasticu, ovaj kolač ćete obožavati
Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah.

NEODOLJIVI KRAMBL SA JABUKAMA I SIROM Pravi se lako, a osvaja na prvi zalogaj
Priprema je jednostavna, a nestaće sa stola odmah.

TIRAMISU SA PISTAĆIMA Italijanski klasik na drugačiji način, nema ko vam neće tražiti recept
Neodoljiv kolač u sočnom spoju sa kafom i pistaćima.


STARINSKI KOH Uspeva i potpunim početnicima, a mekan kao duša
Jednostavan kolač bogatog ukusa.

ČOKOLADNA TORTA SA KAFOM Aromatična i očaravajuća, u savršenom spoju ukusa
U savršenom spoju slatkiša i omiljenog napitka.

PITA SA KRUŠKAMA Aromatična poslastica ukusa koji priča priče, za prave sladokusce
Sočna i ukusna, a pravi se lako.

ZAHER KOCKE SA MALINAMA Ako volite čuvenu poslasticu, ovaj kolač ćete obožavati
Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah.

POSNI ČOKOLADNI BANANA HLEB Kolač koji nimalo ne zaostaje za originalom, najbolje odmah stavite duplu meru
Sočan i sladak, za prave sladokusce.
Komentari (0)