DA LI STE JELI KRAFINE? EVO PRILIKE! Napravite ih po receptu Lazarevčanke Olivere Andrić
Krafini su testo za kroasane koje se peče u kalupu za mafine i dobije se ukusan kolač koji divno izgleda.
Tajnu za pravljenje krafina i njihovo oblikovanje, otkrila nam je Olivera Andrić iz Lazarevca koja trenutno živi u Beču. Ona je kulinarska blogerka koja na Instagram profilu "Oljkina kućna radionica" (@oljkinakucnaradionica) objavljuje recepte za više od 23.000 vernih pratilaca i kaže da uvek uspevaju.
Da li umesto belog može da se koristi integralno brašno?
- Za ovaj recept najbolje je koristiti meko brašno TIP 400 koje je neprevaziđeno za sve vrste peciva. Ali ako želite zdraviju verziju, krafine možete da napravite od integralnog brašna. Ono neće umanjiti njihov ukus.
Da li umesto svežeg kvasca može da se upotrebi suvi i u kojoj količini?
- Može da se upotrebi suvi kvasac, ali u tri puta manjoj količini od one koja piše u receptu za svež kvasac. Dakle, umesto 20 grama svežeg kvasca stavite 7 grama suvog ili jednu kesicu. Kvasac razmutite u malo toplog mleka ili vode, sa kašičicom brašna i šećera i ostavite 15 minuta da se aktivira.
Kakvo testo treba da se umesi?
- Testo treba da bude srednje tvrdo, glatko i da se ne lepi za ruke.
Zašto treba dva puta da naraste?
- Važno je da testo naraste još jednom, pre pečenja, kako bi krafini kada se ispeku bili mekani i rastresiti. Naoružajte se strpljenjem i ne žurite. Kada testo prvi put naraste, pre oblikovanja treba da se premesi i ostavi još 10 minuta da stoji da bi se lakše obrađivalo.
Koje debljine treba da bude testo kada se loptica razvuče oklagijom?
- Poželjno je da testo bude što tanje kada se rasklagija. Najbolje je da bude 2-3 mm debljine.
Od čega zavisi da li će biti lisnato?
- Da bi pecivo bilo lisnato, testo se premazuje puterom koji sprečava da se slepi i pomogne mu da se razlista. Kada dobro rastanjite testo i premažete puterom celu površinu, listanje je zagarantovano. Krafini će se bolje razlistati i ako prilikom oblikovanja testa, presečeni deo valjka okrenete ka spolja.
Kako se testo oblikuje?
Rasklagijane loptice koje ste premazali puterom i filom savijte u rolat sa kraće strane. Rolat malo rolajte po radnoj površini sa obe ruke da se dobije dužina oko 20 cm. Zatim ga presecite na pola po dužini. Uzmite jednu polovinu valjka i uvijte je oko svoje ose, tako da presečeni deo bude sa spoljne strane. Ovako uvijeno testo ubaciti u kalup za mafine. Ponovite isto sa svim lopticama od testa.
Kako da znamo da su pečeni unutra?
Krafini se ne peku dugo. Dovoljno je 15-20 minuta na 220 stepeni. Mada to zavisi od rerne. Kada dobiju zlatno-žutu boju i potpuno se razlistaju znaćete da su pečeni.
Čime sve mogu da se filuju krafini?
Ovo testo je osnovni recept za za krafine. Mogu da budu prazni ili da se filuju makom, mlevenim orasima, suvim grožđem, cimetom. Ako želite da budu sa džemom ili kremom, prvo ih ispecite, pa ih punite filom da ne bi iscureo dok se peku. Krafini mogu da budu i slani, ako stavite sir, kačkavalj ili mlevene čvarke.
Krafini sa makom
Sastojci za 16 komada:
Za testo:
500 g mekog brašna
1 kocka kvasca (20 g)
1 jaje
120 ml vode
100 ml mleka
20 g putera
2 kašike šećera
2 kašičice soli
1 kašika ulja
Za fil:
4 kašike šećera
6 kašika mlevenog maka
Ostalo:
150 g putera za premazivanje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Rastopite kvasac u toploj vodi, dodajte kašičicu brašna, šećer i ostavite 15 minuta da zapeni. Pomešajte brašno i so, dodajte mlako mleko, umućeno jaje, na kraju aktiviran kvasac. Malo mesite, pa dodajte istopljen puter i mesite dok ne dobijete glatko testo. Premažite ga uljem, pokrite krpom i ostavite da duplo naraste. Podelite na osam loptica i ostavite da stoje 15 minuta. Rastanjite ih oklagijom na debljinu 2-3 mm. Premažite puterom, pospite šećerom i makom. Savijte u rolat i malo razvaljajte da dobijete valjak dužine 20 cm. Presecite na pola i svaku polovinu uvijte u oblik puža tako da presečeni deo bude sa spoljne strane. Krafine stavite u podmazan kalup za mafine i ostavite da stoje 45 minuta. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20 minuta. Kad se ohlade pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
TESTO SE NE MESI NEGO KUVA! Probajte neobičan recept za slane kiflice
Prdlažemo vam potpuno drugačiji recept za kiflice, vredi ga isprobati!
PROBAJTE KIFLICE KOMŠINICE MIRE Neka cela ulica zamiriše na sveže pecivo!
Vazdušaste kiflice sa sirom i spanaćem za sve prilike.
FINE, PRHKE, MIRIŠLJAVE Kiflice s bademom savršeno idu uz kaficu
Čuvajte ih u zatvorenoj plastičnoj kutiji za keks i zadržaće dugo svežinu.
DOMAĆE KIFLICE Umesite ih za doručak, a savršene su i za večeru
Mekane kao duša, a sočne, odlično se slažu sa jogurtom.
NATAŠINA PUNJENA BUNDEVA RAJ ZA NEPCA Po receptu blogerke profila "Nacina kuhinja"
Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu, po receptu Nataše Stević
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
Komentari (0)