DA LI STE JELI KRAFINE? EVO PRILIKE! Napravite ih po receptu Lazarevčanke Olivere Andrić

V. Vukadinović

12:00

U sosu sa 0

Krafini su testo za kroasane koje se peče u kalupu za mafine i dobije se ukusan kolač koji divno izgleda.

DA LI STE JELI KRAFINE? EVO PRILIKE! Napravite ih po receptu Lazarevčanke Olivere Andrić
Foto: Privatna arhiva/ Olivera Andrić

Tajnu za pravljenje krafina i njihovo oblikovanje, otkrila nam je Olivera Andrić iz Lazarevca koja trenutno živi u Beču. Ona je kulinarska blogerka koja na Instagram profilu "Oljkina kućna radionica" (@oljkinakucnaradionica) objavljuje recepte za više od 23.000 vernih pratilaca i kaže da uvek uspevaju.

Da li umesto belog može da se koristi integralno brašno?

- Za ovaj recept najbolje je koristiti meko brašno TIP 400 koje je neprevaziđeno za sve vrste peciva. Ali ako želite zdraviju verziju, krafine možete da napravite od integralnog brašna. Ono neće umanjiti njihov ukus.

Da li umesto svežeg kvasca može da se upotrebi suvi i u kojoj količini?

- Može da se upotrebi suvi kvasac, ali u tri puta manjoj količini od one koja piše u receptu za svež kvasac. Dakle, umesto 20 grama svežeg kvasca stavite 7 grama suvog ili jednu kesicu. Kvasac razmutite u malo toplog mleka ili vode, sa kašičicom brašna i šećera i ostavite 15 minuta da se aktivira.

DA LI STE JELI KRAFINE? EVO PRILIKE! Napravite ih po receptu Lazarevčanke Olivere Andrić Foto: Privatna arhiva/ Olivera Andrić
 

Kakvo testo treba da se umesi?

- Testo treba da bude srednje tvrdo, glatko i da se ne lepi za ruke.

Zašto treba dva puta da naraste?

- Važno je da testo naraste još jednom, pre pečenja, kako bi krafini kada se ispeku bili mekani i rastresiti. Naoružajte se strpljenjem i ne žurite. Kada testo prvi put naraste, pre oblikovanja treba da se premesi i ostavi još 10 minuta da stoji da bi se lakše obrađivalo.

DA LI STE JELI KRAFINE? EVO PRILIKE! Napravite ih po receptu Lazarevčanke Olivere Andrić Foto: Privatna arhiva/ Olivera Andrić
 

Koje debljine treba da bude testo kada se loptica razvuče oklagijom?

- Poželjno je da testo bude što tanje kada se rasklagija. Najbolje je da bude 2-3 mm debljine.

Od čega zavisi da li će biti lisnato?

- Da bi pecivo bilo lisnato, testo se premazuje puterom koji sprečava da se slepi i pomogne mu da se razlista. Kada dobro rastanjite testo i premažete puterom celu površinu, listanje je zagarantovano. Krafini će se bolje razlistati i ako prilikom oblikovanja testa, presečeni deo valjka okrenete ka spolja.

Kako se testo oblikuje?

Rasklagijane loptice koje ste premazali puterom i filom savijte u rolat sa kraće strane. Rolat malo rolajte po radnoj površini sa obe ruke da se dobije dužina oko 20 cm. Zatim ga presecite na pola po dužini. Uzmite jednu polovinu valjka i uvijte je oko svoje ose, tako da presečeni deo bude sa spoljne strane. Ovako uvijeno testo ubaciti u kalup za mafine. Ponovite isto sa svim lopticama od testa.

DA LI STE JELI KRAFINE? EVO PRILIKE! Napravite ih po receptu Lazarevčanke Olivere Andrić Foto: Privatna arhiva/ Olivera Andrić
 

Kako da znamo da su pečeni unutra?

Krafini se ne peku dugo. Dovoljno je 15-20 minuta na 220 stepeni. Mada to zavisi od rerne. Kada dobiju zlatno-žutu boju i potpuno se razlistaju znaćete da su pečeni.

Čime sve mogu da se filuju krafini?

Ovo testo je osnovni recept za za krafine. Mogu da budu prazni ili da se filuju makom, mlevenim orasima, suvim grožđem, cimetom. Ako želite da budu sa džemom ili kremom, prvo ih ispecite, pa ih punite filom da ne bi iscureo dok se peku. Krafini mogu da budu i slani, ako stavite sir, kačkavalj ili mlevene čvarke.

DA LI STE JELI KRAFINE? EVO PRILIKE! Napravite ih po receptu Lazarevčanke Olivere Andrić Foto: Privatna arhiva/ Olivera Andrić
 

Krafini sa makom

Sastojci za 16 komada:

Za testo:

500 g mekog brašna

1 kocka kvasca (20 g)

1 jaje

120 ml vode

100 ml mleka

20 g putera

2 kašike šećera

2 kašičice soli

1 kašika ulja

Za fil:

4 kašike šećera

6 kašika mlevenog maka

Ostalo:

150 g putera za premazivanje

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Rastopite kvasac u toploj vodi, dodajte kašičicu brašna, šećer i ostavite 15 minuta da zapeni. Pomešajte brašno i so, dodajte mlako mleko, umućeno jaje, na kraju aktiviran kvasac. Malo mesite, pa dodajte istopljen puter i mesite dok ne dobijete glatko testo. Premažite ga uljem, pokrite krpom i ostavite da duplo naraste. Podelite na osam loptica i ostavite da stoje 15 minuta. Rastanjite ih oklagijom na debljinu 2-3 mm. Premažite puterom, pospite šećerom i makom. Savijte u rolat i malo razvaljajte da dobijete valjak dužine 20 cm. Presecite na pola i svaku polovinu uvijte u oblik puža tako da presečeni deo bude sa spoljne strane. Krafine stavite u podmazan kalup za mafine i ostavite da stoje 45 minuta. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20 minuta. Kad se ohlade pospite šećerom u prahu.

 

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading